Τρύγος: Προβλήματα στα λευκά κρασιά και αυξημένες τιμές φέρνει ο καιρός

Σε δύσκολη χρονιά εξελίσσεται η φετινή, λόγω του καύσωνα, ειδικά για τις λευκές ποικιλίες οινοστάφυλων, ωστόσο φαίνεται να πηγαίνει καλά στα βόρεια της χώρας, δύο εβδομάδες πριν ξεκινήσει ο τρύγος του εμβληματικού Ξινόμαυρου. Οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν ειδικά για τα λευκά, λόγω της μείωσης της παραγωγής, αλλά και της προσμονής για καλύτερες μέρες στη διάθεση του οίνου.

Οπως μέχρι στιγμής διαμορφώνεται η εικόνα, τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται σε περιοχές από τη Θεσσαλία και κάτω και στα νησιά -με εξαίρεση τη Σάμο-, κυρίως σε αμπελοτεμάχια τα οποία δεν είναι ποτιστικά, οπότε υπέφεραν περισσότερο από τις υψηλές θερμοκρασίες ή δεν ευνοήθηκαν από τον προσανατολισμό τους σε σχέση με τον καιρό.

Αυλαία για τη φετινή «σταφυλοχρονιά» στη Σαντορίνη

Στη Σαντορίνη, ο τρύγος ολοκληρώθηκε σε ποσοστό 95% -ελάχιστα Αηδάνια παραμένουν ατρύγητα- και ο συνεταιρισμός θα δώσει τιμές που θα ξεκινήσουν από τα 3 ευρώ και σε πολλές περιπτώσεις αναμένεται να φτάσουν και τα 3,50 ευρώ το κιλό. Στο ίδιο μήκος κύματος και τα ιδιωτικά οινοποιεία, με την παραγωγή φέτος να είναι μειωμένη κατά 30% περίπου.

«Φέτος ήταν μια σταφυλοχρονιά, όπως όλα έδειχναν -με την έννοια ότι υπήρχαν προδιαγραφές για μεγάλη παραγωγή-, αλλά εντέλει τη διαμόρφωσε ο καύσωνας σε χαμηλά επίπεδα», λέει στην «ΥΧ» ο Μάρκος Καφούρος, πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων. «Ο συνεταιρισμός διασφαλίζει στους παραγωγούς ελάχιστη τιμή
τα 3 ευρώ», συμπληρώνει. Καθώς οι πρώτες δεξαμενές που γέμισαν στο νησί έχουν ήδη αποζυμώσει, οι εκτιμήσεις μιλούν για μια καλή ποιοτικά χρονιά.

Μείωση και στην Κρήτη από τον καύσωνα, με εξαίρεση τα βόρεια

Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η παραγωγή και στην Κρήτη αναμένεται να είναι αισθητά μειωμένη, κυρίως λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, που αφυδάτωσαν τα αμπέλια σε πολλές περιοχές του νησιού. «Εφαρμόσαμε τεχνικές για την προστασία του αμπελιού στο Σκαλάνι, αλλά οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες. Οι θερμοκρασίες ήταν πολύ αυξημένες, για παράδειγμα στις 2 Μαΐου, όπως βλέπω στις σημειώσεις μου, είχαμε 37 βαθμούς και βέβαια πολλούς μήνες ανομβρία. Στο τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, ήρθε και νέος καύσωνας», περιγράφει ο οινολόγος της Μπουτάρης Οινοποιητική, Βασίλης Γεωργίου.

Ωστόσο, όπως ο ίδιος συμπληρώνει, στα αμπέλια που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της χώρας και στις όψιμες ποικιλίες, οι υψηλές θερμοκρασίες δεν επηρέασαν τόσο πολύ. «Στη Νάουσα, στο Ξινόμαυρο, όλα πηγαίνουν βάσει προγράμματος και αναμένεται να ξεκινήσουμε τον τρύγο μετά τις 15 Σεπτεμβρίου», επισημαίνει ο οινολόγος. Μάλιστα, τα φετινά κόκκινα αναμένεται να έχουν πολύ έντονο κόκκινο χρώμα, όπως φαίνεται, από τα σταφύλια που ωριμάζουν. Ο τρυγητός για το Μerlot και το Syrah στην περιοχή θα ξεκινήσει στις αρχές της εβδομάδας.

Ιδανικές οι συνθήκες στο Αμύνταιο, στα ύψη η ποιότητα

Στο Αμύνταιο, η Ένωση έχει ξεκινήσει να παραλαμβάνει Sauvignon Blanc και θα συνεχίσει με το Chardonnay, ενώ η Μαλαγουζιά αναμένεται να τρυγηθεί μετά τις 10 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τον Γιώργο Γιαννιτσόπουλο, πρόεδρο της ΕΑΣ, οι τιμές για το Sauvignon Blanc κυμαίνονται από 0,60-0,80 ευρώ, τιμή που εξαρτάται από την ποιότητα του σταφυλιού.

Για τις κόκκινες ξενικές ποικιλίες που θα μαζευτούν μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, οι τιμές αναμένεται να διαμορφωθούν ανάμεσα στα 0,55-0,60 ευρώ το κιλό. «Παρά τις ζέστες, τα σταφύλια αυτήν τη στιγμή έχουν πολύ καλή ποιότητα» επισημαίνει, «γιατί στην περιοχή οι συνθήκες που επικρατούν τώρα είναι ιδανικές. Το πρωί έχουμε θερμοκρασία 14 βαθμούς και στη διάρκεια της μέρας φτάνει τους 28-29 βαθμούς».

Όσον αφορά το Ξινόμαυρο, ο κ. Γιαννιτσόπουλος τονίζει ότι η Ένωση θα παραλάβει με τιμή από 0,40-0,50 ευρώ το κιλό «εκτός από κάποια ιδιαίτερα αμπελοτόπια, που μπορεί να φτάσουν και τα 0,80 ευρώ το κιλό. Είμαστε υποχρεωμένοι να βγάζουμε και κρασί Ξινόμαυρο σε ασκό και κατά συνέπεια δεν μπορούμε να αυξήσουμε πολύ τις τιμές». τονίζει. Ωστόσο, η Ένωση συνεργάζεται με πολλούς από τους μεγάλους παραγωγούς της περιοχής, όπως τον Τσάνταλη και τον Κυρ-Γιάννη, καθώς διαθέτει μεγάλες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό.

Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου αποκάλεσε τη φετινή χρονιά μία από τις πλέον περίεργες, καθώς υπάρχει μεγάλη ανομοιομορφία στην ωρίμανση των σταφυλιών, λόγω των ακραίων συνθηκών -πολλοί μήνες ανομβρίας- στις οποίες, όμως, οι ελληνικές ποικιλίες έδειξαν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα. Όπως επισημαίνει, μεγάλο ρόλο παίζει η δυνατότητα των αμπελουργών να ποτίζουν όπου υπάρχει νερό.

Ανεβαίνει η τιμή στον θεσσαλικό κάμπο

Στο μεταξύ, στη Θεσσαλία, η διοίκηση του οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας και επισήμως -όπως είχε γράψει η «ΥΧ»- ότι θα πληρώσει το Μοσχάτο, την κύρια ποικιλία της περιοχής, τρία λεπτά περισσότερο από ό,τι πέρυσι, δηλαδή στα 0,40 ευρώ το κιλό, προκειμένου να στηρίξει τους παραγωγούς, λόγω της μειωμένης παραγωγής.

Πεσμένη ποσοτικά θα είναι η παραγωγή του κτήματος Κατσαρού φέτος όπως δήλωσε στην «ΥΧ» και ο οινοποιός Ευριπίδης Κατσαρός. «Η μείωση της παραγωγής οφείλεται κυρίως στην ανομβρία, η οποία επηρέασε κυρίως τα νεαρά αμπέλια».

Φόβοι για παράνομη οινοποίηση

Από την πλευρά του, ο Παρασκευάς Κορδοπάτης, γενικός διευθυντής της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), εκτιμά ότι «η μείωση της παραγωγής θα φέρει αύξηση στις τιμές της τάξης του 10%-15%, ειδικά για τις λευκές ποικιλίες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η φετινή μείωση της παραγωγής οδήγησε και σε μείωση των αναγκών για συμμετοχή στην απόσταξη κρίσης. «Υπάρχει φόβος ποσότητες σταφυλιών, που έχουν υποβαθμιστεί λόγω του καύσωνα, να οδηγηθούν παρανόμως προς οινοποίηση, ειδικά σε περιοχές όπως η Κόρινθος και η Κρήτη», επισημαίνει. Προσθέτει, τέλος, ότι οι οινολόγοι φέτος θα χρειαστεί να κάνουν πολλή δουλειά, γεγονός που θα ανεβάσει το κόστος της οινοποίησης.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021