Προβληματισμένοι οι παραγωγοί ακτινιδίου για τις μειωμένες τιμές

των Ελένης Ριζάκη, Γιώργου Ρούστα

Μετά από μία ιδιαίτερα επιτυχημένη παραγωγικά και οικονομικά εμπορική περίοδο, οι καλλιεργητές ακτινιδίου μπαίνουν φέτος στα χωράφια με βαριά καρδιά. Μειώσεις τιμών, αύξηση κόστους καλλιέργειας και μειωμένη καταναλωτική ζήτηση συνθέτουν το τοπίο μέσα στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν.

Δεν λείπουν, ωστόσο, η αισιοδοξία και η πεποίθηση κάποιων, που θεωρούν ότι η λύση βρίσκεται στη συνεταιρική προσπάθεια. Ενδεικτικά είναι τα όσα καταγράφει το ρεπορτάζ σε Θεσσαλία και Άρτα.

Κάτω 40% η τιμή παραγωγού φέτος στην Άρτα

Υπομονή προτείνει ο Άγγελος Ξυλογιάννης, μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εκμετάλλευσης Ακτινιδίων Άρτας, μπροστά στη ροπή που έχουν πάρει οι εξελίξεις αναφορικά με την παραγωγή ακτινιδίου, αλλά και όχι μόνο. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο ίδιος, υπάρχει μεγάλη δυσκολία από πλευράς παραγωγών να καλύψουν το κόστος της παραγωγής τους.

«Τα λιπάσματα έχουν τουλάχιστον διπλασιαστεί και κάποια έχουν πάει ακόμα και τρεις φορές πάνω. Μετά είναι το κόστος για το νερό και το ρεύμα και το πρόβλημα με τα εργατικά χέρια, τα οποία πληρώνουμε όσο-όσο για να κάνουμε τις δουλειές μας, γιατί δεν μπορούμε να βρούμε εργάτες. Τώρα, δε, που θα αρχίσει στην περιοχή μας η συγκομιδή ακτινιδίων, ταυτόχρονα με εκείνη των μανταρινιών, η έλλειψη εργατών θα κορυφωθεί», εξηγεί ο κ. Ξυλογιάννης. Την ίδια στιγμή, οι τιμές παραγωγού έχουν καταβαραθρωθεί: «Σε σχέση με πέρυσι οι τιμές είναι 40% κάτω. Πέρυσι ήταν στο 1,30 ευρώ. Δεν αναμένεται να ανέβουν, γιατί η κατανάλωση φρούτων έχει πέσει στο 35%, η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή έχει μειωθεί και, τέλος, γιατί υπάρχει πολύ περισσότερη προσφορά, συγκριτικά με τη ζήτηση».

Ωστόσο, ο κ. Ξυλογιάννης επισημαίνει πως η Ελλάδα είναι η πρώτη στην παραγωγή ακτινιδίου στο Βόρειο Ημισφαίριο. Μάλιστα, ο συνεταιρισμός, στον οποίο ανήκει, έχει διαμορφώσει από τα προηγούμενα χρόνια ένα σταθερό πελατολόγιο, κυρίως από το εξωτερικό: «Έχουμε κλείσει κάποιες συμφωνίες και σύντομα θα αρχίσουμε να στέλνουμε στους πελάτες μας». Αναφορικά με την παραγωγή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Άρτα μετρά φυτεύσεις ανάλογες με 20.000 στρέμματα περίπου, ενώ η προβλεπόμενη παραγωγή είναι περίπου 70.000 τόνοι. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Ξυλογιάννης αναφέρει πως αυτήν τη χρονιά η παραγωγή θα είναι μειωμένη, εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών: «Φέτος, είμαστε πολύ πεσμένοι, γιατί πάνω στην ανθοφορία έγινε μια πολύ μεγάλη ζημιά από έναν τυφώνα. Το ποσοστό της ξεκινάει από 70% και στην περιοχή που ξεκίνησε ο τυφώνας φτάνει το 100%». Σύμφωνα με τον ίδιο, η συγκομιδή στην Άρτα έχει ξεκινήσει εδώ και κάποιες μέρες.

Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στον Δήμο Τεμπών

Με βαριά καρδιά θα μπουν στα χωράφια για να συγκομίσουν τη φετινή σοδειά οι παραγωγοί ακτινιδίου του Δήμου Τεμπών τις επόμενες ημέρες, καθώς τα μηνύματα που λαμβάνουν από την αγορά μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Οργάνωσης Παραγωγών Ακτινιδίου του Συνεταιρισμού Πυργετού, Θανάση Ευθυμίου, «στις αρχές Νοεμβρίου θα ξεκινήσουμε να μαζεύουμε, δίχως να γνωρίζουμε αν θα καταφέρουμε να καλύψουμε το φετινό αυξημένο κόστος παραγωγής στις συμφωνίες που θα γίνουν με τους εμπόρους. Σε πιο δύσκολη θέση βρίσκονται οι μεμονωμένοι παραγωγοί, αφού οι τιμές που ακούγονται κυμαίνονται από 60 έως 70 λεπτά, αισθητά μειωμένες από πέρυσι, όταν τότε οι συμφωνίες είχαν “κλειδώσει” πάνω από το 1 ευρώ».

Όσον αφορά τον Συνεταιρισμό Πυργετού, ο οποίος προ ημερών εγκαινίασε τα ιδιόκτητα ψυγεία και το συσκευαστήριό του, αυτός βρίσκεται σε πιο πλεονεκτική θέση, αφού οι 2.500 τόνοι που αναμένεται να συγκομιστούν μπορούν να αποθηκευτούν και να υπάρξει καλύτερη διαπραγμάτευση με τους εμπόρους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Ευθυμίου, «τα προβλήματα που προκύπτουν είναι άλλα και σχετίζονται με το ενεργειακό κόστος, το οποίο έχει εκτιναχθεί, καθώς στα ψυγεία χρειάζεται να εξασφαλιστεί η επιθυμητή θερμοκρασία, ενώ μεγάλες αυξήσεις σημειώνονται στα χαρτόκουτα και σε όλα τα υλικά που απαιτούνται στον τομέα της μεταποίησης».

Νέος συνεταιρισμός στο Ομόλιο

Κόντρα στο δυσμενές κλίμα που επικρατεί στην αγροτική οικονομία, μία ομάδα νέων κυρίως παραγωγών ακτινιδίου στο Ομόλιο του Δήμου Τεμπών αποφάσισε να συνεταιριστεί, ιδρύοντας νέο αγροτικό συνεταιρισμό, με αιχμή του δόρατος το ακτινίδιο.

Ο πρώην δήμαρχος Ευρυμενών, από τους παλαιότερους παραγωγούς ακτινιδίου (από το 1986) και «ψυχή» του συνεταιρισμού, Δημήτρης Τσιτσές μίλησε στην «ΥΧ» για τη φετινή χρονιά, περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση, ενώ έθεσε προ των ευθυνών της και την πολιτεία: «Η φετινή παραγωγή αναμένεται καλή, τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά. Αυτήν τη στιγμή, τα brix είναι στο 5,50 και η ξηρότητα στα ανώτερα επίπεδα. Αυτό που μας προβληματίζει είναι οι χαμηλές τιμές που ακούγονται στην αγορά. Όταν πέρυσι παραγωγός πούλησε με 1,25 ευρώ/κιλό και φέτος διαπραγματεύεται τα 60 λεπτά, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής, καταλαβαίνει κανείς το αδιέξοδο προς το οποίο οδεύουμε. Το ακτινίδιο στην περιοχή του Ομολίου παίζει σημαντικό ρόλο στην τοπική οικονομία. Παράγουμε περίπου 3.200 τόνους. Με αυτές τις τιμές καταλαβαίνει κανείς τα χρήματα που θα λείψουν από την περιοχή».

Όσον αφορά τη λειτουργία του νέου συνεταιρισμού, ο κ. Τσιτσές παραδέχεται ότι «αυτό έπρεπε να είχε γίνει πριν από χρόνια, αλλά… κάλλιο αργά, παρά ποτέ. Σίγουρα έπαιξε ρόλο και ο πρόσφατος νόμος που δίνει φορολογικά κίνητρα σε όσους διακινούν τα προϊόντα τους μέσω συνεταιρισμών».

Αναζητείται λύση για τους εργάτες γης

Αναφορικά με τη συγκομιδή του ακτινιδίου, η έλλειψη εργατών γης προβληματίζει τους παραγωγούς. «Η πολιτεία θα πρέπει να δώσει κίνητρα, είτε στους παραγωγούς για την απασχόληση εργατών γης, είτε σε όσους ενδιαφέρονται να εργαστούν, για να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Η συγκομιδή στην περιοχή μας ξεκινά στις αρχές Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται την τελευταία εβδομάδα του μήνα. Όσον αφορά τα παιχνίδια των εμπόρων και των σούπερ μάρκετ, η πολιτεία θα πρέπει να γίνει πιο αυστηρή και να εντατικοποιήσει τους ελέγχους για να σταματήσει αυτή η αισχροκέρδεια εις βάρος των καταναλωτών και η κοροϊδία εις βάρος των παραγωγών», καταλήγει ο κ. Τσιτσές.