Προβληματισμός των αγροτών της Κρήτης για την επικείμενη 48ωρη απεργία της ΠΝΟ

Επιστολή προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη απέστειλε ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας, ζητώντας να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει συνέχεια στην επικείμενη 48ωρη απεργία της ΠΝΟ και την καθήλωση των πλοίων που ξεκινάει στις 8/2/2023.

Οι παραγωγοί της Κρήτης τονίζουν στην επιστολή τους τη σημασία του να μπορεί το νησί να προμηθεύει με αγροτικά προϊόντα την ηπειρωτική Ελλάδα, Βαλκάνια και Ευρώπη.

 Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας:

«Κύριε Υπουργέ,

Αναφορικά με την επικείμενη 48ωρη απεργία ΠΝΟ στις 8/2/2023 σας αναφέρουμε τα παρακάτω: 

  • Μέσα στον χειμώνα η αγροτική Κρήτη συνεχίζει να παράγει και προμηθεύει με αγροτικά προϊόντα την ηπειρωτική Ελλάδα, Βαλκάνια και Ευρώπη.
  • Όμως, για μία ακόμα φορά αναγκαζόμαστε να διεκδικήσουμε το αυτονόητο δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση επιβατών και προϊόντων.
  • Ένας ακόμα Φλεβάρης προστίθεται στους προηγούμενους τουλάχιστον 30 όπου η Κρήτη αποκόπτεται από την υπόλοιπη Ελλάδα και Ευρώπη λόγω αυτού του γεγονότος.
  • Το ζήτημα είναι όμως αυτή τη φορά είναι διαφορετική από τις προηγούμενες. Υπέρογκο κόστος παραγωγής (κυρίως λόγω αύξησης ενέργειας / καυσίμων) , ανεξέλεγκτη διακίνηση προϊόντων, εμπορικές πρακτικές χωρίς έλεγχο και δανειακές υποχρεώσεις των αγροτικών, δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό.
  • Αναμφίβολα όλα τα προηγούμενα γίνονται εντονότερα σε μια προεκλογική περίοδο όπως αυτή που διανύουμε τώρα.
  • Να σημειωθεί ότι η απεργία θα προέρχεται από απαγορευτικό απόπλου λόγω κακοκαιρίας και αυτό κάνει ακόμα πιο δύσκολη την υφιστάμενη κατάσταση.

Για τους παραπάνω λόγους , ζητάμε την διασφάλιση ότι εντός 48 ωρών και με το πέρας της απεργίας θα αποπλεύσουν τα πλοία χωρίς ΑΛΛΗ καθυστέρηση.

Ευελπιστούμε να ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημα μας».