Προβληματισμός στον κάμπο από την ανομβρία και τη μη φυλλόπτωση των δέντρων

Η κλιματική κρίση συνεχίζει να ταλαιπωρεί τους παραγωγούς, καθώς η ανομβρία που πλήττει τον θεσσαλικό κάμπο (ελάχιστες βροχές σημειώθηκαν Νοέμβριο-Δεκέμβριο), αλλά και οι ζεστές σχετικά μέρες, που κατεγράφησαν τον Δεκέμβριο, δεν έχουν θέσει τα δέντρα στον επιθυμητό λήθαργο.

Έχοντας νωπή στη μνήμη τους τη ζημιά που σημειώθηκε στα δέντρα (κυρίως στα ροδάκινα) το 2021, όταν αυτά δεν ξεκουράστηκαν όταν έπρεπε, με αποτέλεσμα η σοδειά να είναι ελλιπέστατη, οι Θεσσαλοί δενδροκαλλιεργητές ανησυχούν, καθώς αγνοούνται… το ψύχος και η παγωνιά που θα κοιμίσουν τα δέντρα.

Δεν θέλουν άλλες ζημιές

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Γαία fruit» Δέντρων Τυρνάβου, Χρήστο Τασούλα, «με βάση τη βιβλιογραφία, τα δέντρα πρέπει να κοιμηθούν περίπου 700 ώρες. Αυτήν τη στιγμή, οι θερμοκρασίες δεν τα βοηθούν. Υπάρχει έτσι ο κίνδυνος, αρχές Μαρτίου, με μία ζέστη αυτά να ξυπνήσουν και αν ακολουθήσει παγετός να καούν.

Τρέμουμε στη σκέψη μιας νέας ζημιάς, αφού ακόμη δεν έχουμε αποζημιωθεί για τη ζημιά που σημειώθηκε στο προανθικό στάδιο το 2021 (υπόλοιπο 30%) και για τις ζημιές από παγετό και χαλάζι την περασμένη χρονιά. Αναμένουμε από το ΥΠΑΑΤ μέχρι 10 Ιανουαρίου, να ανακοινώσει ποιες ποικιλίες θα αποζημιωθούν για την απώλεια εισοδήματος που καταγράφηκε σε μία σειρά βασικών προϊόντων, λόγω και της κλιματικής κρίσης», κατέληξε ο συνεταιριστής.

Γ. Νάνος: «Περισσότερο με ανησυχεί η έλλειψη νερού μακροπρόθεσμα»

«Προσωπικά, περισσότερο με ανησυχεί η έλλειψη νερού μακροπρόθεσμα, ως προς τα διαθέσιμα υδάτινα αποθέματα, παρά ο λήθαργος των δέντρων. Μπορεί να μην έχουμε παγετό ή ψύχος, αλλά έχει σημειωθεί πάχνη (περισσότερο, βέβαια, στη Μακεδονία), ενώ και η θερμοκρασία δεν υπερβαίνει τους 15 βαθμούς Κελσίου».

Αυτά δηλώνει στην «ΥΧ» ο καθηγητής Δενδροκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Νάνος, και προσθέτει ότι σε λίγες μέρες θα έχει στη διάθεσή του στατιστικά στοιχεία από τους μετεωρολογικούς σταθμούς που διαθέτει το Εργαστήριο Δικτύου Τηλεπικοινωνιών της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε Αγιά και Τύρναβο, για το πόσες ώρες ψύχους σημειώθηκαν.

«Πάντως, η ομίχλη που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στον κάμπο και το γεγονός ότι η θερμοκρασία αρκετές ώρες της ημέρας δεν ανεβαίνει πάνω από 7 βαθμούς είναι θετικό. Σχετικά με τα δέντρα, το μόνο ανησυχητικό είναι ότι σε αρκετές περιοχές δεν έχουν πέσει τα φύλλα. Αυτό δείχνει ότι ο λήθαργος εξελίσσεται με πολύ αργούς ρυθμούς».

Συμβουλές

Ο καθηγητής υποστηρίζει ότι «υπάρχουν κάποιες λύσεις, που μπορούν να εφαρμοστούν από τους παραγωγούς, όπως να δροσίσουν τα δέντρα με αεροψεκασμούς με κρύο νερό ή με μία ειδική άσπρη σκόνη, αλλά αυτές είναι κοστοβόρες».

Όσον αφορά τα κλαδέματα που είναι σε εξέλιξη, ο κ. Νάνος τονίζει ότι «όσο πιο αργά κλαδευτούν τα δέντρα, τόσο θα καθυστερήσουν να ξυπνήσουν. Επομένως, αν κάποιοι κλάδεψαν τα δέντρα τον Δεκέμβριο, ίσως στην παρούσα φάση να τα βοηθούν, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος αυτά να ξυπνήσουν τον Μάρτιο και αν ακολουθήσει κάποιος παγετός να υπάρξουν προβλήματα».