Αυτό το άρθρο είναι 6 μηνών

Προχωρά και στον Κορινθιακό Κόλπο η χαρτογράφηση των λιβαδιών της Ποσειδωνίας

Μέσω της πρωτοβουλίας, θα εξασφαλιστεί μια σημαντική γραμμή άμυνας για την προστασία της πολύτιμης θαλάσσιας χλωρίδας
16/10/2024
3' διάβασμα
prochora-kai-ston-korinthiako-kolpo-i-chartografisi-ton-livadion-tis-poseidonias-335205

Η ακριβής χαρτογράφηση του μαγικού κόσμου του βυθού αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη χάραξη πολιτικών προστασίας των υποθαλάσσιων λιβαδιών, που σχηματίζει η Ποσειδωνία και τα οποία φιλοξενούν περισσότερα από 1.300 είδη πανίδας και χλωρίδας.

Το Ερευνητικό Πρόγραμμα «Vodafone Posidonia», που υλοποιεί το «Oceanus Lab» του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, έχει ως αντικείμενο τη χαρτογράφηση των λιβαδιών της Ποσειδωνίας στις ελληνικές θάλασσες. Η ομάδα έχει ήδη χαρτογραφήσει μεγάλο τμήμα αυτής της πολύτιμης θαλάσσιας χλωρίδας στο Αιγαίο, περιμετρικά των νησιών της Σύρου, της Πάρου και της Αντιπάρου, της Μυκόνου, της Δήλου και της Ρήνειας.

Σε πρόσφατη συνεδρίασή του, ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης Κορινθιακού Κόλπου, στον οποίο συμμετέχουν οι δήμοι Πατρέων και Αιγιαλείας, αποφάσισε να συμμετάσχει ενεργά στο ερευνητικό πρόγραμμα, ώστε να αποτελέσει γραμμή άμυνας απέναντι στην προσπάθεια εγκατάστασης βιομηχανικών μονάδων, αλλά και άλλων δραστηριοτήτων (ΑΠΕ, υδατοκαλλιέργειες, κ.ά.) που έχουν καταστροφικό αποτύπωμα στις πολύτιμες και προστατευόμενες αυτές περιοχές στον Κορινθιακό Κόλπο.

Ύστερα από πρόσκληση του Συνδέσμου, ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος, καθηγητής Γεωλογικής και Περιβαλλοντικής Ωκεανογραφίας στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, κοσμήτορας Σχολής Θετικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών, Γεώργιος Παπαθεοδώρου, συμμετείχε στη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης και παρείχε σημαντικές πληροφορίες στα μέλη.

Οφέλη

Περιγράφοντας ενδεικτικά τα τεράστια οφέλη της Ποσειδωνίας (Posidonia oceanica) και τις πιθανές επιπτώσεις από την καταστροφή της, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η Posidonia oceanica είναι ένα φυτό, είναι φύκι, το οποίο έχει κατορθώσει και έχει επιβιώσει κάτω από το νερό και ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι είναι ένα οικοσύστημα προτεραιότητας είναι γιατί μας προσφέρει πάρα πολλές οικοσυστημικές υπηρεσίες.

Προσφέρει πάρα πολλά πράγματα στο περιβάλλον, όπως ότι απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα, παράγει οξυγόνο όπως κάθε φυτό, προστατεύει τις ακτές από τη διάβρωση και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη χώρα μας, γιατί αποσβένει την ένταση των κυμάτων και, βεβαίως, είναι ο βρεφονηπιακός σταθμός πάρα πολλών θαλάσσιων οργανισμών. Πάνω από 1.400 θαλάσσια είδη διαβιούν μέσα στην Posidonia oceanica».

Βιολογικός δείκτης

Επίσης, τόνισε πως πρόκειται για εξαιρετικό βιολογικό δείκτη, καθώς «ουσιαστικά φιλτράρει το νερό και παρουσιάζει ευαισθησία ως προς το ρυπασμένο θαλάσσιο περιβάλλον· μας αποτυπώνει την καταστροφή η οποία υφίσταται στις περιοχές αυτές. Ο πρώτος μάρτυρας που το λέει είναι η Ποσειδωνία, καθώς αυτή συρρικνώνεται και πεθαίνει».

Και κατέληξε: «Επιπρόσθετα, με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, με την οποία έχει εναρμονιστεί και η ελληνική νομοθεσία, δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε δράση ενέργειας στο θαλάσσιο παράκτιο περιβάλλον χωρίς να υπάρχει πρώτα εγκεκριμένη περιβαλλοντική μελέτη για αποτύπωση της Ποσειδωνίας, καθώς και τις πιθανές επιπτώσεις από την εγκατάσταση οποιουδήποτε έργου. Είναι μία τεράστια πηγή πλούτου και ζωής. Αρκεί να την εντοπίσουμε, να τη χαρτογραφήσουμε και να την προστατεύσουμε».

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: