Πρόδρομος Ματενόγλου: Η ανακάλυψη ενός ξεχασμένου σπόρου μαύρου φασολιού τον έκανε βιώσιμο αγρότη

Η ιδέα για πρωτοτυπία και καινοτομία έρχεται πολλές φορές όταν βρίσκεται κανείς σε αδιέξοδο. Έτσι έγινε και με τον 31χρονο Πρόδρομο Ματενόγλου από την άνω Βροντού Σερρών, ο οποίος, προσπαθώντας να βρει κάτι καινούργιο για την καλλιέργειά του, ανακάλυψε έναν σπόρο μαύρου φασολιού που είχαν στην κατοχή τους οι προηγούμενες γενιές της οικογένειάς του. Δοκιμάζοντάς το στα χωράφια του, διαπίστωσε πόσο καλά ευδοκιμεί και ήδη από το 2019 κατάφερε να κάνει γνωστή την καλλιέργεια, προωθώντας το προϊόν σε εστιατόρια και ντελικατέσσεν.

«Είμαι τρίτης γενιάς αγρότης και καλλιεργώ τις οικογενειακές καλλιέργειες πατάτας και άσπρου φασολιού αρκετά χρόνια. Το 2019 ξεκίνησα και την καλλιέργεια του μαύρου φασολιού. Αν και σπούδασα φυσικοθεραπεία, δεν εξάσκησα ποτέ το επάγγελμα, γιατί πάντα ήθελα να επιστρέψω στο χωριό μου και να ασχοληθώ με τις καλλιέργειες. Κάποια στιγμή, η καλλιέργεια της πατάτας με κούρασε, γιατί δεν έβρισκα μεγάλη ανταπόκριση λόγω και των πολλών εισαγωγών που γίνονται από άλλες χώρες. Για να μην τα παρατήσω, προσπάθησα να βρω κάτι καινούργιο. Επειδή μου άρεσαν τα όσπρια, έψαχνα τον τρόπο να ασχοληθώ με αυτά. Ευτυχώς, οι παππούδες μου κρατούσαν σπόρους από όλα τα όσπρια που έσπερναν.

Βρήκα, λοιπόν, στην αποθήκη το μαύρο φασόλι και αφού έψαξα είδα ότι καλλιεργείται μόνο σε άλλες δύο περιοχές στην Ελλάδα. Το δοκίμασα για να δω αν όντως ανταποκρίνεται και μπορεί να ευδοκιμήσει και η αλήθεια είναι ότι το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό και τα φασόλια ήταν πολύ βραστερά. Από τότε ξεκίνησα να τα καλλιεργώ και να τα προωθώ χωρίς, όμως, να αφήσω τις άλλες δύο καλλιέργειες, καθώς δεν μπορούσα να επενδύσω μόνο στο μαύρο φασόλι, αφού δεν ήξερα ποιο θα είναι το μέλλον του ως καλλιέργεια», εξηγεί στην «ΥΧ» ο Πρόδρομος.

Ανταπόκριση του καταναλωτικού κοινού

Το 2019, εκτός από την παραγωγή, ξεκίνησε και την προώθηση του μαύρου φασολιού.

Όπως τονίζει ο Πρόδρομος, «όλα ξεκίνησαν από μία έκθεση στη Θεσσαλονίκη μέσω του δημαρχείου. Το προϊόν έκανε αρκετά μεγάλη εντύπωση, καθώς το 90% του κόσμου που πέρασε δεν ήξερε ότι το μαύρο φασόλι καλλιεργείται στην Ελλάδα.

Γνώριζαν μόνο το μαύρο φασόλι της Κίνας, το οποίο μπορούμε να το βρούμε παντού και είναι πιο μικρό σε μέγεθος από τα ελληνικά. Από εκεί και πέρα, η ανταπόκριση ήταν πολύ θετική και έτσι ξεκίνησε και η διαφήμισή του. Έπειτα, συμμετείχαμε και στη Food Expo και, πλέον, το προϊόν έχει μία ανοδική πορεία και όποιος το δοκιμάζει αναγνωρίζει την ποιότητά του».

Λόγω της αυξημένης ζήτησης, ο Πρόδρομος αυξάνει σταδιακά τα στρέμματα του μαύρου φασολιού. «Σπέρνουμε αυτή την περίοδο και θα βάλουμε 60 στρέμματα. Μέχρι τώρα βάζαμε γύρω στα 30 και τώρα θα τα διπλασιάσουμε».

Θρεπτική αξία

Εκτός από την ποιότητά του, το μαύρο φασόλι είναι πλούσιο και σε θρεπτική αξία, καθώς περιέχει μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης, φυτικών ινών και ασβεστίου, καθιστώντας το ένα ολοκληρωμένο γεύμα από μόνο του.

Η ιδιαιτερότητά του ως καλλιέργεια, όπως αναφέρει ο 31χρονος αγρότης, είναι ότι δεν παράγει μεγάλες ποσότητες, γι’ αυτό και η τιμή του είναι λίγο πιο αυξημένη από το άσπρο φασόλι.

Σημαντικό ρόλο τόσο στην ποιότητα του προϊόντος όσο και στα θρεπτικά του συστατικά έχουν το έδαφος και η περιοχή όπου καλλιεργούνται. Όπως εξηγεί, «βρισκόμαστε σε 1.200 μέτρα υψόμετρο, το οποίο παίζει μεγάλο ρόλο στην καλλιέργεια λόγω της υγρασίας που έχει. Επίσης, το καλοκαίρι η θερμοκρασία την ημέρα είναι γύρω στους 28-29 βαθμούς και το βράδυ πέφτει στους 6-7. Η διαφορά αυτή βοηθά το φασόλι να ενεργοποιηθεί».

Προώθηση προϊόντων

Ο Πρόδρομος τυποποιεί τα φασόλια, τόσο τα άσπρα όσο και τα μαύρα, σε συσκευασίες και τα προωθεί σε εστιατόρια και μαγαζιά ντελικατέσσεν. Την πατάτα τη στέλνει απευθείας στη λαχαναγορά Θεσσαλονίκης.

Μελλοντικά σχέδια

Στα επόμενα σχέδια του 31χρονου αγρότη είναι να δημιουργήσει τη δική του ηλεκτρονική σελίδα, προκειμένου το καταναλωτικό κοινό να έχει τη δυνατότητα να βρίσκει το προϊόν πιο εύκολα. Επίσης, στόχος του είναι να κάνει ευρέως γνωστό το προϊόν, να φτάσει δηλαδή και στο εξωτερικό. Όπως τονίζει, «έχουμε ήδη στείλει κάποια δείγματα στο εξωτερικό και η ανταπόκριση είναι πολύ καλή, αλλά μέχρι τώρα δεν είχαμε την παραγωγή για να στηρίξουμε το κομμάτι των εξαγωγών. Με την αύξηση των στρεμμάτων, ελπίζουμε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε και σε αυτό».