Πρόδρομος Ουσουλτζόγλου, (ΠΕΕΕΒ): Όλοι όσοι εμπλεκόμαστε στην αλυσίδα να συνασπιστούμε στην προώθηση του ελληνικού βαμβακιού

Είναι αποδεκτό ότι οι παραγωγοί στην Ελλάδα αντιμετώπισαν και τη χρονιά που πέρασε πολλά προβλήματα, όπως:
- Επανασπορά.
- Καύσωνας το καλοκαίρι (είχαμε δύο μήνες με πολύ υψηλές μέγιστες και ελάχιστες ημερήσιες θερμοκρασίες).
- Ζητήματα άρδευσης, λόγω μεγάλης ξηρασίας.
- Έντονες βροχές στα τέλη Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου.
- Βαριά προσβολή και ανεπαρκής έλεγχος του ρόδινου σκουληκιού, με αποτέλεσμα ποιοτικά και ποσοτικά προβλήματα κ.ά.
Επιπλέον, τα προβλήματα ζήτησης εξακολουθούν να βλάπτουν τον τομέα του βαμβακιού, παρά την πτώση των τιμών στην αγορά του βαμβακιού. Κυριότερο, όμως, πρόβλημα ήταν η εγκατάλειψη μεγάλης κλίμακας καλλιέργειας βαμβακιού λόγω Daniel στη Θεσσαλία.
Η αλήθεια είναι ότι στην περιοχή αυτή το προϊόν διαχρονικά έχει αντέξει στον ανταγωνισμό μεταξύ των καλλιεργειών και έχει ισορροπήσει στο οικοσύστημα (περιβαλλοντικό και οικονομικό) της περιοχής, ενώ η έκταση της καλλιέργειας αυξάνεται ή μειώνεται με βάση τις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς, του κόστους παραγωγής και των περιορισμών που θέτουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί για την άσκηση της γεωργίας στην ΕΕ.
Πριν από λίγο καιρό, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποφάσισε να δημιουργήσει ένα ειδικό αγροπεριβαλλοντικό μέτρο για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα κατά 20% σε αροτραίες καλλιέργειες, όπως το βαμβάκι, και με επιδότηση αυτού. Επίσης, αποφάσισε να υπάρξει διευκόλυνση της απόδοσης της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης, με χαμηλότερο πλαφόν παραδόσεων ανά στρέμμα, ώστε να καλυφθούν περισσότερες εκμεταλλεύσεις.
Η Θεσσαλία δεν εξαιρείται από καμία προσπάθεια που γίνεται, όπως η ένταξη της βαμβακοκαλλιέργειας στο Μέτρο 23, καθώς και η σταθερή τιμή αγροτικού ρεύματος/κιλοβατώρα στα 9,3 λεπτά.
Τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει βήματα πολλά και σπουδαία για την ανάδειξη της ποιότητας του ευρωπαϊκού βαμβακιού, ενώ οι χρήσεις του είναι πολλαπλές χωρίς να μένει τίποτα που να μη χρησιμοποιείται από το φυτό. Είναι απόλυτα συμβατό με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και, εντέλει, είναι απολύτως βιοδιασπώμενο, παράγεται από τα στοιχεία της φύσης και επιστρέφει στο τέλος του κύκλου ζωής του σε αυτήν. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό όλοι όσοι εμπλεκόμαστε στην αλυσίδα βάμβακος να συνασπιστούμε στην προώθηση του ελληνικού βαμβακιού ως του μοναδικού μη γενετικά τροποποιημένου στον κόσμο, με το μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα λόγω της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής πολιτικής που το διέπει.
Ως ΠΕΕΕΒ, είμαστε περήφανοι που οι ελληνικές εταιρείες εκκοκκισμένου βάμβακος ακολουθούν πρωτόκολλα πιστοποίησης που είναι αναγνωρισμένα παγκοσμίως, ή ιδιωτικά πρωτόκολλα για να αναπτύξουν και να αναδείξουν την ποιότητα και τις περιβαλλοντικές πρακτικές που συνοδεύουν το προϊόν μας.
Έχοντας όλα αυτά υπόψη, καταλήγουμε στο γεγονός ότι η ανάδειξη των περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών και των πλεονεκτημάτων του ευρωπαϊκού βάμβακος είναι επιβεβλημένη. Πιστεύω ότι πρέπει να αναλάβουμε δράση όλοι μαζί, με πιο στοχευμένες δραστηριότητες, που θα απευθύνονται στους καταναλωτές, στο ευρύτερο κοινό και στις μεγάλες εταιρείες μόδας, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν όλοι για την ευεργετική χρήση των ινών βαμβακιού.