Πρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ: «Διορθώνονται εκκρεμότητες – Μέσα στον Δεκέμβριο η εξόφληση των επιδοτήσεων των κτηνοτρόφων»

Συνάντηση Προέδρου ΟΠΕΚΕΠΕ με Δήμαρχο Τυρνάβου Γ. Κόκουρα Και Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας

Τη διαβεβαίωση ότι «μέσα στην εβδομάδα θα επιλυθούν οι όποιες εκκρεμότητες δημιουργήθηκαν με τις προκαταβολές της ενιαίας ενίσχυσης και μέσα στο Δεκέμβριο οι κτηνοτρόφοι θα εξοφληθούν τις επιδοτήσεις», παρείχε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρης Μελάς στη συνάντηση που πραγματοποίησε το πρωί της Κυριακής 14/11 στο Μaxim του Τυρνάβου με τον δήμαρχο Γιάννη Κόκουρα, την Διοίκηση της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας και αντιπροσωπεία αγροτών της επαρχίας.

Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, χαρακτηρίστηκε «εποικοδομητική και χρήσιμη, αφού συζητήθηκαν, αναλύθηκαν και επιλύθηκαν αρκετά ζητήματα που απασχολούν την κτηνοτροφία» κι έγινε μέσα σε καλό κλίμα, με τον κ. Μελά να υπερασπίζεται την ΚΥΑ που υπεγράφη για τα βοσκοτόπια, τονίζοντας ότι «αυτή θα αποτελέσει την αρχή του τέλους της ανομίας που υπήρχε με την διαχείρισή τους». Όπως έγινε γνωστό με την ΚΥΑ αυξάνονται τα βοσκοτόπια κατά 7,5 εκατομμύρια στρέμματα και αυξάνονται συνολικά στη χώρα σε 20 εκατ στρ, ενώ με την σύνταξη των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, που θα γίνουν σε τοπικό επίπεδο και τις τελικές διορθώσεις, θα προστεθούν άλλα 2 εκατομμύρια στρέμματα στη διάθεση των κτηνοτρόφων.

Ο δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κόκουρας αναφέρθηκε στη μη επαρκή σήμανση των αλόγων που είναι στο πρόγραμμα σπάνιων φιλιών και στην ανεξέλεγκτη δράση που προκαλούν ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες της περιοχής.

Ζήτησε ακόμη οι αυστηροί έλεγχοι για το ζωικό κεφάλαιο και τα βοσκοτόπια να είναι αντιπροσωπευτικοί και να γίνονται με τον ίδιο ζήλο σε όλη την επικράτεια, όπως γίνεται στη Θεσσαλία. Είναι θετικό που η χώρα μας χρησιμοποιεί τεχνικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιτύχαμε την αύξηση των διαθέσιμων στρεμμάτων των βοσκοτόπων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Κόκουρας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Γιάννης Γκουρομπίνος αναφέρθηκε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι, μετά την αξιοποίηση της εξισωτικής από το σύνολο των κτηνοτρόφων, δεν διαθέτουν εξειδικευμένο μέτρο στήριξης και ζήτησε από την Πολιτεία να το πράξει άμεσα, για να παραμείνουν ζωντανά τα χωριά και γενικότερα η ύπαιθρος. Ευχήθηκε δε οι έλεγχοι που θα ξεκινήσουν από βδομάδα για τη διόρθωση των αδικιών να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και να αρθεί η αδικία που συντελέστηκε με τις προκαταβολές.