Πρόγραμμα για την προστασία της καστανοκαλλιέργειας από τη σφήκα της καστανιάς

Ξεκίνησε η εξαπόλυση του ωφέλιμου εντόμου στις καστανοκαλλιέργειες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στο πλαίσιο βιολογικής αντιμετώπισης της σφήκας στην καλλιέργεια.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της ΔΑΟΚ ΠΕ Λάρισας, Δημήτρη Σταυρίδη, «σε δέκα μέρες περίπου θα γίνει και δεύτερη εξαπόλυση του ωφέλιμου εντόμου, το οποίο εξουδετερώνει τη σφήκα γεννώντας αβγό στα φύλλα της καστανιάς, περιορίζοντας σημαντικά τις ζημιές».

Το πρόγραμμα για την προστασία της καστανοκαλλιέργειας από τη σφήκα συνεχίζεται και τη φετινή χρονιά από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς προ ημερών ο περιφερειάρχης, Κώστας Αγοραστός, υπέγραψε τη σύμβαση του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 15.000 ευρώ για την προμήθεια ωφελίμων Torymus sinensis.

Ουσιαστικά, η Περιφέρεια Θεσσαλίας για 4η συνεχή χρονιά χρηματοδοτεί με ίδιους πόρους την εφαρμογή του βιολογικού τρόπου αντιμετώπισης της σφήκας της καστανιάς και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες και ειδικότερα στους δήμους Αγιάς, Τεμπών της ΠΕ Λάρισας και Πύλης, Μετεώρων της ΠΕ Τρικάλων, Παλαμά της ΠΕ Καρδίτσας και Ζαγοράς Ξουριχτίου της ΠΕ Μαγνησίας.

Μεταξύ των συμπτωμάτων που προκαλεί η σφήκα στην καστανιά είναι το αραίωμα του φυλλώματος, η επιβράδυνση της ανάπτυξης των βλαστών και, τελικά, η νέκρωση των δέντρων. Προσβάλλει, επίσης, και τα άγρια είδη της καστανιάς. Ως μόνιμη και αποτελεσματικότερη μέθοδος αντιμετώπισης θεωρείται η βιολογική καταπολέμησή της με την εξαπόλυση του παρασιτοειδούς Torymus sinensis.

Με την ευκαιρία, ο κ. Σταυρίδης αναφέρει ότι «σύντομα, σε συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα, με τα οποία συνεργάζεται η Περιφέρεια Θεσσαλίας, θα ξεκινήσει και το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της φαιάς σήψης στην καστανοκαλλιέργεια, ενώ θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες για τη χρήση μυκητοκτόνων (ήδη κάποια έχουν εγκριθεί από την ΕΕ) στους παραγωγούς, προκειμένου να υπάρχει μια συνολική προστασία της παραγωγής.