Προϊόντα τρίτων χωρών πιέζουν τις εξαγωγές ενόψει του Καθολικού Πάσχα, σύμφωνα με τον Incofruit

Συνεχίζονται οι εξαγωγές ακτινιδίων με εντεινόμενη ζήτηση και αυξητικούς ρυθμούς σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο του Incofruit. Μέχρι 5/4/2019 οι εξαγωγές ακτινιδίων ανέρχονται σε 119.772 τόνους εκ των οποίων προς Ιταλία σε 12.753 τόνους, έναντι 143.773 και 32.269 τόνων αντιστοίχως που ήταν πέρσι, παρατηρείται εφέτος μια στροφή προς τρίτες εκτός ΕΕ χώρες με το ποσοστό τους να ανέρχεται στο 31,5% του συνόλου έναντι 23% πέρσι.

Συνεχίζονται οι εξαγωγές πορτοκαλιών, μανταρινιών των lane late & Valencia αλλά και ortanique αντίστοιχα με τις τιμές στις καταναλωτικές αγορές να είναι πιεσμένες από προσφορά προϊόντων τρίτων χωρών.

Επίσης συνεχίζονται και οι εξαγωγές λεμονιών, αγγουριών και μήλων με κανονικούς για την εποχή ρυθμούς και αυξημένα ποσοστά έναντι αντίστοιχης περσινής εμπορικής περιόδου. Eιδικότερα δε στα Μήλα η συνολική αύξηση είναι της τάξης του 42,9% με τις εξαγωγές προς Αίγυπτο να ανέρχονται σε 38.819 τόνους έναντι 18.812 πέρσι.

Συνεχίζονται οι εξαγωγές φράουλας με τις ποσότητες να είναι ελαφρώς αυξημένες με την αντίστοιχη περσινή ήτοι 1/1-5/4  16.438 τόνοι έναντι 13.685 και με τις δυο πρώτες χώρες προορισμού τους την Εσθονία & Λιθουανία με 2.964 & 1.961 τόνους έναντι 3.781 & 2.125 αντίστοιχα. Πλην όμως τις τελευταίες 15 ημέρες παρατηρείται μηδενική ζήτηση με συνέπεια την κατάρρευση των τιμών στην παραγωγή.

Μετά από διαπραγματεύσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ρωσίας η Λευκορωσία διέκοψε την έκδοση πιστοποιητικών για οπωροκηπευτικά προερχόμενα από τρίτες χώρες που διέρχονται από τη Λευκορωσία. Η Ρωσία επέστησε την προσοχή στο πρόβλημα της επανεξαγωγής απαγορευμένων προϊόντων (λόγω εμπάργκο στη Ρωσία) μέσω της Λευκορωσίας, με φυτοϋγειονομικά πιστοποιητικά που εκδόθηκαν από τη Λευκορωσία, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις περιέχουν ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με τη χώρα προέλευσης των προϊόντων.

Η ελαφρώς αυξημένη ροή στις εξαγωγές για τα κατάλληλα προς εξαγωγή προϊόντα θα συνεχισθεί μέχρι και το Πάσχα των καθολικών με τις τιμές στις καταναλωτικές αγορές να είναι πιεσμένες από προσφορά προϊόντων τρίτων χωρών.

Δήλωση του Γεωργίου Πολυχρονάκη, Eιδικού Συμβούλου τoυ Incofruit

«Είναι γνωστό ότι στα πλαίσια της βασικής εμπορικής αρχής για διεύρυνση των αγορών, αναζητώντας, όπως κάνουν και οι άλλες κοινοτικές παραγωγικές χώρες ,νέες αγορές μετά το εμπάργκο της Ρωσίας στα Ευρωπαϊκά προϊόντα αλλά και το επερχόμενο Brexit υπήρξε μια ολιγωρία στην υπογραφή διμερών φυτουγειονομικών πρωτόκολλων συνεργασίας για σειρά προϊόντων ,αιτήσεων μας που χρονολογούνται από το 2012, με τρίτες χώρες όπως π.χ Ασία, Μέση Ανατολή και Αμερικανικής Ηπείρου εντούτοις τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια κινητικότητα.

Η κινητικότητα αυτή έχει ως αποτέλεσμα να εγκριθεί από 2.4.2019 η εισαγωγής ακτινιδίων στην Αργεντινή και προς τούτο  χαιρετίζουμε την Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής  του ΥΠΑΑΤ και τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΕΞ για την εντατικοποίηση των προσπαθειών τους  προς επίτευξή της ,όπως και για την επικείμενη έγκριση του φακέλλου-αιτήσεως μας για τα κεράσια στην Κίνα και τον προγραμματισμό άφιξης κινέζων ελεγκτών στις αρχές Μαΐου για έλεγχο των καλλιεργειών κερασιών όσο και των εγκαταστάσεων των υποψήφιων εξαγωγέων Επίσης αναμένεται και η επιβεβαίωση των Αρχών της Ινδίας της οριστικής συμφωνίας για έναρξη εξαγωγής μήλων. Προτρέπουμε όπως η διπλωματική μας υπηρεσία δραστηριοποιηθεί εντατικότερα και στις άλλες τρίτες Χώρες για υπογραφή διμερών φυτουγειονομικών πρωτοκόλλων.

Γεώργιος Πολυχρονάκης»