Προκαταβολές παγετού: Τα προϊόντα και οι περιοχες που θα μοιραστούν τα 10 εκ ευρώ του ΕΛΓΑ

Στα 10 εκατ. ευρώ η 2η δόση προκαταβολών

Στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας πρόκειται να καταβληθεί η 2η δόση προκαταβολών στους πληγέντες από τον παγετό παραγωγούς. Αυτό προανήγγειλε στην «ΥΧ» ο ΕΛΓΑ, επιβεβαιώνοντας τα προηγούμενα ρεπορτάζ. Με την ημέρα πληρωμής να προσδιορίζεται κατά πάσα πιθανότητα την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021, ο Οργανισμός αναμένεται να καταβάλει ποσό ύψους 10 εκατ. ευρώ περίπου.

Το ποσό αυτό πρόκειται να διανεμηθεί σε παραγωγούς, για τους οποίους ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκτιμήσεων και η κατάθεση/οριστικοποίηση του φακέλου μέχρι σήμερα από συγκεκριμένα υποκαταστήματα του Οργανισμού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», αφορά τα υποκαταστήματα Κρήτης, Τρίπολης, Πάτρας, Βέροιας και Λάρισας.

Σημειώνεται ότι η 2η δόση προκαταβολών αφορά ζημιές από τον παγετό σε ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, αχλάδια, δαμάσκηνα, κεράσια (όπως δηλαδή και κατά την 1η δόση προκαταβολών), αλλά και αμπέλια και αμύγδαλα (για τη Λάρισα).

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία χορήγησης των προκαταβολών πρέπει να ολοκληρωθεί έως και τις 31 Οκτωβρίου 2021, ώστε να ακολουθήσει η εξόφληση των αποζημιώσεων στους δικαιούχους παραγωγούς.

Τέλος, και σε συνέχεια του ρεπορτάζ της προηγούμενης εβδομάδας, σε επικοινωνία της «ΥΧ» με τον ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις που αφορούν τους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους μάς επιβεβαιώθηκε ότι οι πληρωμές προσδιορίζονται για τις αρχές Οκτωβρίου, όταν ολοκληρωθεί ο διασταυρωτικός έλεγχος με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ.