Πληρωμές Βασικής Ενίσχυσης: Ποιοι δεν πληρώθηκαν; Γιατί κάποιοι έχουν μειώσεις; (upd)

Η πληρωμή της προκαταβολής των δικαιωμάτων της Βασικής Ενίσχυσης ολοκληρώθηκε σύμφωνα με τις εξαγγελίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και 537.000 δικαιούχοι είδαν 701 εκατομμύρια ευρώ να πιστώνονται στους λογαριασμούς τους. Πάντα όμως, σε κάθε πληρωμή υπάρχουν παραγωγοί που είτε εξαιρέθηκαν εντελώς είτε τα ποσά που εισέπραξαν είναι μικρότερα από αυτά που ανέμεναν.

Σε πείσμα όσων μέσων καλλιεργούν προσδοκίες με γενικόλογες «πληροφορίες», η ΥΧ όλο το προηγούμενο διάστημα με υπευθυνότητα μετέφερε τις αιτίες που καθόρισαν το ύψος της πληρωμής και τους δικαιούχους της. Έτσι και τώρα, προχωρούμε στην κωδικοποίηση των σημαντικότερων σημείων.

Μάθε για παράδειγμα, γιατί δεν πληρώθηκαν και πότε θα πληρωθούν στην Ύπαιθρο Χώρα που κυκλοφορεί αύριο Παρασκευή

  • 80.000 περίπου παραγωγοί  που αποκτούν νέα δικαιώματα
  • 28.000 περίπου παραγωγοί που είχαν το 2015 και το 2016 πληρωθεί άμεσες ενισχύσεις κάτω από 250 ευρώ
  • 50.000 περίπου παραγωγοί που ενεργοποίησαν δικαιώματα το 2017
  • 2.000 περίπου παραγωγοί για τους οποίους δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος Ενεργού Γεωργού

Μάθε εάν η μη πληρωμή προκαταβολής συνεπάγεται μη πληρωμή και κατά τις υπόλοιπες φάσεις.  

Μάθε για παράδειγμα γιατί κάποιοι πληρώθηκαν λιγότερα

Ποιες είναι οι βασικές αιτίες διαφοροποίησης των δικαιωμάτων φέτος όπως:

  • Σύγκλιση των Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης (ΔΒΕ)
  • Γραμμική μείωση ΔΒΕ όλων των δικαιωμάτων κατά 9% περίπου για τη χρηματοδότηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων και του εθνικού αποθέματος.
  • Παρακράτηση μεταβιβάσεων
  • Μερική ενεργοποίηση δικαιωμάτων
  • Μειώσεις και Ποινές

Στην Ύπαιθρο Χώρα που κυκλοφορεί την Παρασκευή 27/10/2017 πλήρης ανάλυση

 

 

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε:

Στους λογαριασμούς των παραγωγών πιστώνεται την Τρίτη 24/10 το 70% της Βασικής Ενίσχυσης, ύψους 701.027.961,21 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι 537.406
δικαιούχοι αγρότες της χώρας, θα μπορούν να πάρουν τα χρήματά τους από τα ATM της Τράπεζας ήδη από το απόγευμα της Τρίτης, διαφορετικά από την Τετάρτη 25/10  θα έχουν την δυνατότητα να προχωρήσουν κανονικά σε αναλήψεις από τα υποκαταστήματα της Τράπεζας.  

Όπως πρώτη είχε αποκαλύψει η «ΥΧ», ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα είναι απόλυτα συνεπής στο ραντεβού του με τους παραγωγούς για την προκαταβολή του τσεκ της Βασικής Ενίσχυσης, με το συνολικό ύψος της πληρωμής να είναι ενισχυμένο σε σχέση με τα προηγούμενα έτη καθώς έγινε δεκτό το αίτημα της χώρας μας για την πληρωμή προκαταβολής στο 70% αντί του 50% που προβλέπει ο κανονισμός.

Υπηρεσιακοί παράγοντες τονίζουν ότι η ολοκλήρωση των ελέγχων του Οργανισμού στις δηλώσεις των παραγωγών έδειξε πολύ μικρό ποσοστό σφαλμάτων με αποτέλεσμα το ποσοστό πληρωμής να φτάσει στο 99.6% της αξίας των δικαιωμάτων των παραγωγών για δεύτερη χρονιά, καταδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο το εξαιρετικό επίπεδο δουλειάς που γίνεται στο ΟΣΔΕ. Σε αυτούς που θα πληρωθούν συμπεριλαμβάνονται σχεδόν όλοι οι αποδέκτες μεταβίβασης δικαιωμάτων, καθώς ο σχετικός έλεγχος των 65.000 αιτημάτων έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 97% και εκκρεμούν ουσιαστικά μόνο όσα παρουσίαζαν ελλείψεις δικαιολογητικών.

Όπως είχε προαναγγελθεί πάντως, δεν συμπεριλαμβάνεται στην πληρωμή τα νέα δικαιώματα που θα δοθούν από το Εθνικό Απόθεμα καθώς η εξέταση των 80.000 αιτήσεων θα ολοκληρωθεί πριν την εκκαθαριστική πληρωμή στο τέλος του έτους. Στην ίδια κατηγορία βρίσκονται και 50.000 παραγωγοί με ποσό πληρωμής μικρότερο των 250 ευρώ, για τους οποίους θα πρέπει να συνυπολογισθούν και οι υπόλοιπες ενισχύσεις κατά την πληρωμή της εκκαθάρισης.