Κρήτη: Οι προκλήσεις των παραγωγικών κλάδων

Στο ρεπορτάζ που ακολουθεί, αγρότες από την Ιεράπετρα και άλλες περιοχές της Κρήτης καταθέτουν τις απόψεις τους για το πώς εξελίσσεται η παραγωγή και η εμπορία τεσσάρων σημαντικών παραγωγικών κλάδων του νησιού.

 

Αμπέλι – Οίνος
Προσδοκία για καλό τρύγο, αβεβαιότητα για το επιτραπέζιο σταφύλι

Για τον απολογισμό της περσινής χρονιάς στην αμπελουργία και τη φετινή εξέλιξη της παραγωγής μίλησε στην «ΥΧ» ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου και παραγωγός, Μύρων Χιλετζάκης:

«Για τον αμπελουργό, η περσινή χρονιά ήταν κακή. Αυτό διότι μέσα στον Αύγουστο είχαμε καταστροφικές βροχοπτώσεις και χάθηκε η παραγωγή. Δυστυχώς, είχαμε έναν ελαφρύ χειμώνα, ενώ οι βροχοπτώσεις τον Μάιο είναι ελάχιστες σε όγκο νερού, αλλά ικανές να δημιουργήσουν μυκητολογικό πρόβλημα. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, ο ένας ψεκασμός διαδέχεται τον άλλον και ο παραγωγός έχει αναγκαστεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να διατηρήσει τα κτήματά του σε καλή κατάσταση και να προστατεύσει το αμπέλι από τον περονόσπορο».

Από την πλευρά του, ο γεωπόνος του συνεταιρισμού, Γιάννης Μασαούτης, μίλησε για μια φυσιολογική εξέλιξη της παραγωγής: «Ο ήπιος χειμώνας και η απουσία ακραίων καιρικών φαινομένων σε συνδυασμό με μια καλή άνοιξη οδηγούν σε μια ικανοποιητική εικόνα για τους αμπελώνες. Πιθανώς να υπάρξουν κάποια ζητήματα σε ξηρικούς αμπελώνες τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού, λόγω έλλειψης βροχοπτώσεων και αυξημένων θερμοκρασιών».

Για τις φετινές εμπορικές προοπτικές σημείωσε ότι «υπάρχουν προβλήματα ως προς τις εξαγωγές των επιτραπέζιων σταφυλιών και ερωτήματα για το πώς θα κινηθεί φέτος ο κλάδος της HORECA αναφορικά με τη ζήτηση των οινοστάφυλων. Τα μεσαίας και ανώτερης ποιότητας οινοστάφυλα πάνε καλά και οι προοπτικές είναι θετικές, ωστόσο υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός από τους οίνους του εξωτερικού».

 

Μέλι
Μειωμένη παραγωγή αναμένουν στην Ιεράπετρα

Δύσκολη προδιαγράφεται η ερχόμενη χρονιά στο μέλι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ηρακλείου, Στέλιο Μανωλίτση: «Πέρσι, λόγω της κλιματικής αλλαγής, δεν πήραμε καθόλου παραγωγή από τα πευκοδάση που βρίσκονται στην περιοχή της Ιεράπετρας και φέτος αναμένουμε μια επίσης πολύ μειωμένη παραγωγή. Δυστυχώς, ο παραγωγός της Κρήτης δεν έχει τη δυνατότητα να ταξιδεύει σε διάφορες περιοχές, όπως οι παραγωγοί της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Πολύ σημαντικό πρόβλημα υπάρχει με τον νέο νόμο που ψηφίστηκε για την αναγραφή της προέλευσης του μελιού. Σύμφωνα με αυτόν, ενώ στην ετικέτα θα αναγράφεται ο τόπος προέλευσης ενός μελιού, δεν θα αναφέρεται το ποσοστό που αντιστοιχεί στην ποσότητα του εκάστοτε μελιού.

Παράλληλα, παραμένει το πρόβλημα με τις ελληνοποιήσεις. Αναφορικά με την τιμή παραγωγού, πουλάμε χονδρική από 5,5 έως 6,5 ευρώ, δηλαδή πιο χαμηλά σε σύγκριση με πριν από 20 χρόνια». Ο ίδιος σημείωσε σχετικά με το αυξημένο κόστος παραγωγής πως «μεγάλες αυξήσεις τιμών έχουν γίνει στην τροφή που δίνουμε στις μέλισσες και στο πετρέλαιο. Τουλάχιστον εγκρίθηκε από το ΥΠΑΑΤ μια ενίσχυση για τους παραγωγούς λόγω των επιπτώσεων του πολέμου της Ουκρανίας, που ακόμα όμως δεν έχουμε εισπράξει».

 

Αιγοπρόβειο γάλα
Δυσκολεύονται να παραμείνουν βιώσιμοι οι κτηνοτρόφοι

Ο Εμμανουήλ Πατεράκης, αιγοπροβατοτρόφος από το Ρέθυμνο και ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), δήλωσε στην «ΥΧ» ότι οι προοπτικές του κτηνοτροφικού κλάδου είναι δυσοίωνες, ανεξαρτήτως της εξέλιξης της φετινής χρονιάς, διευκρινίζοντας ότι αυτή την περίοδο οι παραγωγοί πληρώνονται το πρόβειο γάλα 1,30 ευρώ.

«Θα πρέπει να γίνει επαναπροσδιορισμός του κτηνοτροφικού επαγγέλματος. Ο μεγάλος χαμένος από τις εξελίξεις των γαλακτοκομικών προϊόντων στη λιανική είναι ο κτηνοτρόφος. Ο ΦΠΑ στα γαλακτοκομικά προϊόντα επιβαρύνει τον καταναλωτή και ζημιώνει τον παραγωγό, τη στιγμή που σε άλλες χώρες έχει μηδενιστεί. Το Πάσχα, το “Καλάθι του νοικοκυριού” προκάλεσε ζημιά στην τιμή παραγωγού των αμνοεριφίων. Η πολιτεία δεν ενδιαφέρεται για τον κτηνοτρόφο. Βιώσαμε ένα δραματικό 2022 με αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές και υπέρογκες χρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής. Τα μέτρα για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι ημίμετρα, πολλοί νέοι φεύγουν και κοπάδια πωλούνται και φοβάμαι ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει σοβαρό ζήτημα επάρκειας στα εγχώρια κτηνοτροφικά προϊόντα».

Από την πλευρά του, ο 30χρονος κτηνοτρόφος Βασίλης Αρβανιτάκης, από το Ηράκλειο, δήλωσε στην «ΥΧ» ότι οι νεοεισερχόμενοι παραγωγοί αδικήθηκαν από τις ενισχύσεις:

«Με 300 ζώα που έχω πήρα Βασική Ενίσχυση και Εξισωτική μόλις 1.200 ευρώ, ενώ δεν πήρα καμία ενίσχυση από το Εθνικό Απόθεμα. Αυτή την περίοδο, αγοράζουμε το τσουβάλι φυράματος 22,5 ευρώ και όπως γνωρίζετε στην Κρήτη δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε τις ζωοτροφές που χρειαζόμαστε. Φέτος μού αγοράζουν το πρόβειο γάλα από τοπικό τυροκομείο στο 1,30 ευρώ/κιλό, ωστόσο το κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με τις μειωμένες ενισχύσεις που λαμβάνουμε μας πιέζουν ασφυκτικά».

 

Θερμοκηπιακά κηπευτικά
Καλή η περσινή χρονιά για την «Ανατολή»

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Ανατολή» Ιεράπετρας, Γεώργιος Καραλάκης, σχολίασε τις τρέχουσες εξελίξεις στην παραγωγή θερμοκηπιακών κηπευτικών. «Σε ό,τι αφορά την περσινή χρονιά, θα τη χαρακτήριζα καλή, σε σύγκριση με την προηγούμενη, τόσο ως προς τις ποσότητες που διατέθηκαν, όσο και ως προς τη ζήτηση, ιδιαίτερα στο αγγούρι, που έφυγε κατά 90% σε εξαγωγές.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει έλλειψη εργατών γης, χάρη στις υπερωρίες των διαθέσιμων εργατών μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε τον φόρτο εργασίας. Ωστόσο, το ύψος των απολαβών των εργατών υπερδιπλασιάστηκε, επιβαρύνοντας σημαντικά το κόστος παραγωγής, μαζί με τις αυξήσεις των τιμών στα λιπάσματα».

Σχετικά με την αγροτική έκθεση της Ιεράπετρας, ο ίδιος σχολίασε με ικανοποίηση ότι «όλα τα περίπτερα είναι κλεισμένα και περιμένουμε πολύ κόσμο».