Προκηρύχθηκε η δράση για την προστασία του παραδοσιακού ελαιώνα Άμφισσας – Από 25/2 η υποβολή αιτήσεων

Προθεσμία από τις 25 Φεβρουαρίου έως και τις 22 Μαρτίου έχουν οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί για να υποβάλουν αίτηση στήριξης στο πλαίσιο της δράσης  10.1.02 «Προστασία Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας» του Mέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» του ΠΑΑ 2014-2020.

Στόχος της δράσης είναι η προστασία της παραδοσιακής μορφής του ελαιώνα Άμφισσας, που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του δελφικού τοπίου, με τη διατήρηση της μορφής των δένδρων που συνθέτουν τον ελαιώνα (κορμός, κώμη) και την ορθολογική διαχείριση των αναχωμάτων (τραφιών) που βρίσκονται εντός του ελαιώνα.

Πιο αναλυτικά, η δράση, ύψους 7,1 εκατ. ευρώ, θα εφαρμοστεί

  • στα ελαιοτεμάχια του ελαιώνα της Άμφισσας. Συγκεκριμένα: Στο Δήμο Δελφών της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας: Δημοτική Κοινότητα Άμφισσας και Τοπικές Κοινότητες Αγ. Γεωργίου, Αγ. Κωνσταντίνου, Δροσοχωρίου, Ελαιώνος, Σερνικακίου και Προσηλίου της Δημοτικής Ενότητας Άμφισσας,  Δημοτική Κοινότητα Ιτέας και Τοπική Κοινότητα Κίρρας της Δημοτικής Ενότητας Ιτέας, Δημοτική Κοινότητα Δελφών και Τοπική Κοινότητα Χρισσού της Δημοτικής Ενότητας Δελφών και στο Δήμο Διστόμου – Αράχοβας – Αντίκυρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας:  Δημοτική Ενότητα Αράχοβας.
  • σε αγροτεμάχια τα οποία είναι δηλωμένα στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) του ενδιαφερόμενου για το έτος 2018 με την επιλέξιμη για τη δράση δενδρώδη καλλιέργεια, η οποία είναι η ελιά και βρίσκονται εντός της περιοχής παρέμβασης.

Ύψος ενίσχυσης

Η ενίσχυση λαμβάνεται για την ενταγμένη έκταση. Το ύψος ενίσχυσης ορίζεται σε 580 ευρώ ανά εκτάριο (Ha) ετησίως, όταν ο ελαιώνας έχει αναχώματα (τράφια) και σε 547 ευρώ ανά εκτάριο (Ha) ετησίως, όταν ο ελαιώνας δεν έχει αναχώματα (τράφια).

Δείτε εδώ αναλυτικά την πρόσκληση