Προς εγκατάλειψη η τευτλοκαλλιέργεια, στήριξη από την πολιτεία ζητούν οι παραγωγοί

Σε άλλες καλλιέργειες, όπως βαμβάκι, ντομάτα και καλαμπόκι, έχουν στραφεί τα τελευταία δύο χρόνια οι τευτλοκαλλιεργητές του Νομού Λάρισας, καθώς το θολό τοπίο και η αβεβαιότητα που υπάρχει με την ΕΒΖ τους ανάγκασε να αποσύρουν τα μηχανήματά τους και να αναζητήσουν τον βιοπορισμό αλλού. Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος, υπολογίζεται ότι περίπου 2.500 στρέμματα με τεύτλα καλλιεργούνται στη Θεσσαλία (κυρίως στην επαρχία Φαρσάλων, στην Καρδίτσα και στο Δομοκό), αποκλειστικά όμως για την παραγωγή βιοαερίου, που θα διατεθεί στις εταιρείες Δοντά και Φθία. Υπενθυμίζεται ότι πριν από το λουκέτο στην ΕΒΖ καλλιεργούνταν τουλάχιστον 160.000 στρέμματα!

Προ ημερών, είχε πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο εργοστάσιο Ζαχάρεως στη Λάρισα, με τευτλοπαραγωγούς από όλη τη χώρα να ζητούν την επαναλειτουργία του εργοστασίου στο Πλατύ και να τονίζουν την ανάγκη επανεξέτασης του εθνικού φακέλου για παραγωγή ζάχαρης στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον Λαρισαίο παραγωγό και μηχανάτορα, Θόδωρο Δαλακούρα, «μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα ξεκινήσει νέος γύρος επαφών με κυβερνητικά στελέχη, και ιδιαίτερα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ γίνεται προσπάθεια να καταβληθεί αποζημίωση και στους μηχανάτορες, οι οποίοι λόγω των εξελίξεων έχουν υποστεί σημαντική οικονομική ζημιά, με τα παροπλισμένα μηχανήματά τους».

Σύμφωνα με τον κ. Δαλακούρα, «όταν ως χώρα χρειαζόμαστε 370.000 τόνους ζάχαρη και δεν την παράγουμε, αλλά την εισάγουμε, για ποια ανάπτυξη μιλάμε; Ακόμη, οι κτηνοτρόφοι ασφυκτιούν με το αυξημένο κόστος ζωοτροφών και δεν έχουν τα υποπροϊόντα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν, όπως η μελάσα. Επίσης, ένα άλλο θέμα που έχει προκύψει τα τελευταία 2-3 χρόνια είναι οι άστατες καιρικές συνθήκες, οι οποίες έχουν πλήξει σειρά αγροτικών προϊόντων, όμως τα τεύτλα έχουν τη μικρότερη δυνατή ζημιά. Τα αρμόδια υπουργεία το 2019 μας είπαν να κάνουμε δύο χρόνια υπομονή και να μπούμε στο σχέδιο εξυγίανσης. Εμείς θέλουμε να αποτελέσουμε τον επενδυτή που ψάχνει η κυβέρνηση, αλλά λείπει η μελέτη βιωσιμότητας. Κι αυτό θέλουμε να συζητήσουμε με την κυβέρνηση».