Προς ενεργοποίηση το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας

Γ. Στύλιος: Εντός των επόμενων ημερών θα υπογραφεί η Συμφωνία χρηματοδότησης του Ταμείου με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

Την ενεργοποίηση του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας προανήγγειλε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος, κατά τη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Αίγιο.

Όπως ανακοίνωσε, σύντομα θα τεθεί στη διάθεση των παραγωγών ακόμα ένα χρηματοδοτικό εργαλείο: το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας. Διαχειριστής του Ταμείου είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, με το ΥΠΑΑΤ να συνεισφέρει 21,5 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι, εντός των επόμενων ημερών, θα υπογραφεί η Συμφωνία Χρηματοδότησης του Ταμείου Μικρών Δανείων με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

«Η καινοτομία αυτού του Ταμείου εντοπίζεται στην παροχή μικρών δανείων, από 3.000 έως 25.000 ευρώ, των οποίων οι εγγυήσεις καλύπτονται από το ΠΑΑ. Με τα δάνεια αυτά οι γεωργοί και οι μεταποιητές θα μπορούν να καλύψουν άμεσες ανάγκες τους, τόσο για την πραγματοποίηση επενδύσεων, όσο και για κεφάλαιο κίνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ταμείο Εγγυήσεων

Ο ίδιος μίλησε εκτενώς και για το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΕΑΑ), που βρίσκεται υπό τη διαχείριση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και έχει χρηματοδοτηθεί με πόρους του ΥΠΑΑΤ, ύψους 80 εκατ. ευρώ. Το ΤΕΑΑ, όπως εξήγησε, παρέχει εγγυήσεις στις τράπεζες, προκειμένου να χορηγούν δάνεια από 10.000 έως 5.000.000 ευρώ σε γεωργούς, κτηνοτρόφους και μεταποιητικές επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα. Το μέγιστο ύψος των δανείων που μπορεί να χορηγήσει σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες γεωργικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις έχει οριστεί στα 25.000 ευρώ. Πρόκειται για δάνεια με ελάχιστες ή μηδενικές εγγυήσεις, στα οποία επιδοτείται μέρος από το επιτόκιο, καθώς και τα έξοδα φακέλου των τραπεζών.

Ο κ. Στύλιος επισήμανε πως οι πόροι του Ταμείου Εγγυήσεων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για:

✱ Τη χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων (για παράδειγμα, την αγορά γης).

✱ Την κάλυψη των αναγκών κεφαλαίου κίνησης, με τον μέγιστο δανεισμό για κεφάλαιο κίνησης να φτάνει τα 200.000 ευρώ.

✱ Τη στήριξη παραγωγών και επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID – 19.

Ειδικά οι τελευταίοι, όπως εξήγησε, μέσω του ΤΕΑΑ αποκτούν πρόσβαση σε δανεισμό μέχρι και 200.000 ευρώ, με ευνοϊκούς όρους και περίοδο αποπληρωμής 15 ετών.

Ο κ. Στύλιος υπογράμμισε ότι, από την έναρξη της λειτουργίας του τον Δεκέμβριο του 2020 και μέχρι τον Ιούνιο του 2022, το ΤΑΑ έχει χορηγήσει περισσότερα από 360 δάνεια που ξεπερνούν στο σύνολό τους τα 23 εκατ. ευρώ.