Τις πρώτες συντάξεις για τους αγρότες-ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ, που έχουν γεννηθεί το 1951 και θεμελιώνουν φέτος συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αρχίζουν να «βγάζουν» εδώ και κάποιες μέρες οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «ΥΧ».

Πρόκειται για την τελευταία «ομάδα» ασφαλισμένων του πρώην ΟΓΑ, που υπολογίζονται σε 15.000 και oι οποίοι θα συνταξιοδοτηθούν με το «παλαιό» καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο το δικαίωμα λήψης σύνταξης ξεκινά τον Ιούλιο της χρονιάς που συµπληρώνεται το 67ο έτος της ηλικίας τους. Από το 2019, βάσει των τελευταίων αλλαγών στον ασφαλιστικό νόμο που ψηφίστηκαν στις αρχές του καλοκαιριού, το δικαίωμα σύνταξης γήρατος για τους αγρότες θα ενεργοποιείται, όπως και για όλους τους υπόλοιπους ασφαλισμένους, την ημέρα των 67ων γενεθλίων τους.

Φέτος η διαδικασία υπολογισμού και χορήγησης των συντάξεων για τους γεννηθέντες το 1951 ξεκίνησε ουσιαστικά από την επομένη της 10ης Αυγούστου, ημερομηνίας δηλαδή που έληξε η προθεσμία, μετά τη σχετική παράταση που είχε δοθεί, για την καταβολή των εισφορών του μηνός Ιουνίου. Αυτό γιατί, δεδομένου ότι ως μήνας έναρξης συνταξιοδότησης λογίζεται ο Ιούλιος, οι ασφαλισμένοι και -προσεχώς… συνταξιούχοι- οφείλουν να έχουν πληρώσει και τις εισφορές του προηγούμενου μήνα, παίρνοντας φυσικά και το ανταποδοτικό κομμάτι που αντιστοιχεί στο διάστημα αυτό. Σημειωτέον ότι πέρυσι οι αγρότες που επρόκειτο να βγουν στη σύνταξη, δηλαδή οι γεννηθέντες το 1950, κατέβαλαν εισφορές μέχρι και τον τελευταίο μήνα του 2016, καθώς η ασφαλιστική τους ικανότητα έληγε στις 31 Δεκεμβρίου του έτους αυτού.

Ο σκόπελος της εκκαθάρισης των εισοδημάτων

Όπως αναφέρουν στην «ΥΧ» υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΦΚΑ, ο σκόπελος που υπήρχε με την εκκαθάριση σε ασφαλιστικό επίπεδο των εισοδημάτων του 2017 (σ.σ. τα ειδοποιητήρια με τις εισφορές από την αρχή του έτους έχουν υπολογιστεί βάσει των εισοδημάτων του 2016, που δηλώθηκαν στις φορολογικές δηλώσεις του 2017, αφού οι δηλώσεις για τα περυσινά εισοδήματα υποβλήθηκαν φέτος μέχρι το τέλος Ιουλίου) ξεπεράστηκε.

Από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δόθηκε εντολή να προχωρήσει κανονικά η διαδικασία έκδοσης των συντάξεων και τυχόν ζητήματα που θα προκύψουν με διαφορές στα εισοδήματα -άρα και στις εισφορές και στην απόδοση- μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των εισοδημάτων του 2017 σε επίπεδο ΕΦΚΑ, να λυθούν σε μεταγενέστερο στάδιο με τροποποιητικές αποφάσεις. Το επικρατέστερο σενάριο εδώ είναι εκείνο των αυτόματων συμψηφισμών από το σύστημα. Ωστόσο, όπως αναφέρουν στην «ΥΧ» οι ίδιες πηγές, από τα πρώτα στοιχεία προκύπτει ότι οι διαφορές στα εισοδήματα των αγροτών μεταξύ των δύο ετών είναι πολύ μικρές και σε επίπεδο σύνταξης «μεταφράζονται» σε πολύ μικρά έως αμελητέα ποσά, επομένως τέτοιες περιπτώσεις αναμένεται να είναι ελάχιστες.

Προχωρούν οι ώριμοι φάκελοι

Από τον ΕΦΚΑ διαβεβαιώνουν ότι η χορήγηση των πρώτων συντάξεων σε αγρότες γεννηθέντες το 1951 έχει ήδη ξεκινήσει. Με την προϋπόθεση πάντα ότι έχουν πληρωθεί και οι εισφορές του Ιουνίου, η αρχή γίνεται με όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα από τον Ιανουάριο, ωστόσο σε περιπτώσεις που υπάρχουν π.χ. κάποιες ελλείψεις σε δικαιολογητικά, τα στελέχη του οργανισμού προχωρούν με τους «ώριμους» φακέλους των επόμενων μηνών, οι οποίοι, εφόσον είναι πλήρεις, προχωρούν για οριστικοποίηση.

Όπως αναφέρει αρμόδια πηγή στην «ΥΧ», όσοι φάκελοι δεν έχουν διαδοχική ασφάλιση (γιατί αυτές οι περιπτώσεις είναι πιο χρονοβόρες, αφού θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με τα υπόλοιπα ταμεία, να δώσουν αυτά τον ασφαλιστικό χρόνο κ.λπ.) ή δεν έχουν παράλληλη ασφάλιση, είναι δηλαδή καθαροί αγρότες, με πληρωμένες τις εισφορές τους και έχουν όλα τα δικαιολογητικά, θα πληρωθούν πάρα πολύ σύντομα».