Προς τη σωστή κατεύθυνση κινείται το νομοσχέδιο για τις “αθέμιτες πρακτικές” σύμφωνα με τους φορείς

Προς τη σωστή κατεύθυνση κινείται, σύμφωνα με τους ενδιαφερόμενους φορείς, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με το οποίο ενσωματώνεται η ευρωπαϊκή Οδηγία “σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων και λοιπές διατάξεις”.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο έγινε δεκτό “κατά πλειοψηφία” από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με τη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής να τάσσονται “υπέρ” του νομοσχεδίου, τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, την Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 να “επιφυλάσσονται” να τοποθετηθούν στη συνεδρίαση της ολομέλειας και το ΚΚΕ να τάσσεται “κατά”.

Ο Σπ. Μάμαλης, πρόεδρος του ΔΣ του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ) εξέφρασε τη συμφωνία του με το νομοσχέδιο. Αναφέρθηκε παράλληλα στην ανάγκη στελέχωσης των αναγκαίων δομών, ενώ πρότεινε να μειωθεί το όριο των 2 εκατ. ευρώ του ετήσιου κύκλου εργασιών των προμηθευτών.

Ο Γρ. Αντωνιάδης, μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), χαρακτήρισε υπερβολή την κύρωση του 1,5% (3% του υπότροπου) επί του συνολικού κύκλου εργασιών της εταιρείας. Πρότεινε η κύρωση να σχετίζεται με εκείνο το κομμάτι της εταιρείας που αφορά η συγκεκριμένη συναλλαγή.

Ο Ελ. Κιοσές, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) είπε ότι το νομοσχέδιο ενσωμάτωσε αποτελεσματικά τις παρατηρήσεις που προέκυψαν από την δημόσια διαβούλευση, και συμφώνησε με τον κ. Αντωνιάδη, ο υπολογισμός του προστίμου να μην γίνεται επί του συνολικού τζίρου, αλλά επί της σχετικής αγοράς της συναλλαγής του προμηθευτή που αφορά στη συγκεκριμένη παράβαση.

Ο Χρ. Γιαννακάκης, πρόεδρος της ΔΕ της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας διοικητικού μηχανισμού, που θα υποστηρίζει το έργο της αρμόδιας Επιτροπής Καταπολέμησης Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης: “Είναι αδύνατο να λειτουργήσει αποτελεσματικά χωρίς να έχει προϋπάρξει διοικητική υποστήριξη, έρευνα και προετοιμασία σχετικών εισηγήσεων” είπε ο κ. Γιαννακάκης και πρότεινε να καθοριστεί τακτικός, προληπτικός και δειγματοληπτικός έλεγχος των αγοραστών ευπαθών προϊόντων, “έτσι ώστε να μην εξαρτάται από καταγγελίες η διερεύνηση τήρησης του νόμου”.

Ο Ν. Κακαβάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) είπε ότι είναι λυπηρό, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έφτασε να μας επιβάλει κάτι για το οποίο έπρεπε να το έχουμε δημιουργήσει εδώ και πολλά χρόνια. Χαρακτήρισε επίσης την Οδηγία ως μια ευκαιρία, και ζήτησε “να λειτουργήσουν επιτέλους και τα νομοθετημένα, από το 2017, μητρώα”.

Ο Άγις Πιστιόλας, πρόεδρος της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, πρότεινε την ένταξη, στο νομοσχέδιο, της πρόβλεψης της κοινοτικής οδηγίας ότι “η εξόφληση μπορεί να γίνει είτε σε 60 μέρες από την παράδοση του προϊόντος είτε σε 60 μέρες μετά από την τιμολόγησή του”.

Ο Ευάγγελος Τάτσης, ειδικός συνεργάτης του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) είπε ότι ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση και συμφώνησε με τον κ. Γιαννακάκη ότι “δεν πρέπει να βασιστούμε μόνο στις καταγγελίες. Θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος από όλους τους αρμόδιους φορείς, όπως είναι ο ΕΛΟΓΑΚ, ο ΕΦΕΤ και οι τοπικές ΛΑΟΚ, με έναν πολύ απλό έλεγχο στο τι παραδίδει ο κάθε κτηνοτρόφος μηνιαία”.

Ο Νικόλαος Κουτλιάμπας, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επεξεργασίας και Πώλησης Οπωροκηπευτικών Προϊόντων Βελβεντού είπε ότι είναι υπέρ της νομοθετικής προσπάθειας ενώ παρατήρησε ότι δεν έχει νόημα να υπάρχουν κατηγορίες με τζίρους, καθώς “οι περισσότεροι που ασχολούνται με το εμπόριο είναι κάτω των 2 εκατ. ευρώ.

Αναφέρθηκε επίσης στο “παράδοξο” της Ισπανίας όπου “οι μεγάλες εφοδιαστικές αλυσίδες, θέλοντας να έχουν προϊόντα στα ράφια τους με μεγάλο χρόνο αποπληρωμής, έχουν εισάγει πολλαπλάσιες ποσότητες από το γειτονικό Μαρόκο…”. Πρέπει να προσέξουμε ώστε να μην έχουμε αντίστοιχες πρακτικές στην Ελλάδα και να μην δούμε τα προϊόντα μας να εκτοπίζονται από γειτονικών χωρών.

Τέλος, ο Γιώργος Βαϊόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων δυτικής Θεσσαλίας αναφέρθηκε στο θέμα των αναγκαίων ελέγχων. Με αφορμή την πρόσφατη δημοσιότητα υπόθεσης εξαγωγής νοθευμένης ελληνικής φέτας είπε ότι “όχι μόνο δεν γίνεται έλεγχος, αλλά και φεύγουν καράβια-φορτηγά προς στην Ευρώπη, τα οποία ήδη έχουν σφραγίδα του ΠΟΠ πάνω, και δεν είναι ΠΟΠ”.

Κλείνοντας τη συνεδρίαση, η παριστάμενη υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Φ. Αραμπατζή διευκρίνισε ότι σύμφωνα με την Οδηγία “ως ημερομηνία καθορισμού του καταβλητέου ποσού για συμφωνηθείσα προθεσμία παράδοσης θα πρέπει να θεωρείται για τους σκοπούς της παρούσας η ημερομηνία έκδοσης του τιμολογίου ή η ημερομηνία παραλαβής του από τον αγοραστή”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ