Προσαρμοσμένες συμβουλές στους κτηνοτρόφους για την αναπαραγωγή αρνιών και τη διατροφή προβάτων

Με την υγεία και την ευρωστία των αρνιών να είναι το κεντρικό αντικείμενο της Επιχειρησιακής Ομάδας «Robustagno», η ομάδα απαρτίζεται από διάφορους εταίρους, όπως εκτροφείς προβάτων, συμβούλους και επιστήμονες, όπου ο καθένας από αυτούς, για την επίτευξη του έργου, συνεισφέρει ανάλογα με την ειδικότητα και τις εξειδικευμένες του γνώσεις.

Στόχος είναι να περιοριστεί η θνησιμότητα των αρνιών, που αποτελεί σημαντικό περιοριστικό παράγοντα της κτηνοτροφικής παραγωγικότητας στη Γαλλία, όπως αναφέρεται στον ιστότοπο της EIP-AGRI.

Η γαλλική επιχειρησιακή ομάδα ROBUSTAGNO (Περιφέρεια Midi-Pyrenees) αποσκοπεί στην εύρεση καινοτόμων λύσεων για την αντιμετώπιση της θνησιμότητας των αρνιών, χρήσιμες για τη γενετική βελτίωση των ζώων, αλλά και για τους κτηνοτρόφους, μέσω της μεγαλύτερης ανθεκτικότητας των αρνιών κατά τη γέννηση. Για να επιτευχθούν τα παραπάνω, η ομάδα διοργάνωσε υπαίθριες ημερίδες και αντάλλαξε πρακτικές με συμβούλους και κτηνιάτρους.

Επίσης, δημιούργησε εκπαιδευτικά βίντεο, προκειμένου να βοηθήσει τους κτηνοτρόφους να εφαρμόσουν τις βέλτιστες πρακτικές που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, ώστε να επιτευχθεί η ευρεία διάδοσή τους στον κλάδο.

Εκτός, όμως, από τα παραπάνω έχουν προχωρήσει στον σχεδιασμό ενός ψηφιακού εργαλείου, το οποίο, μέσα από αυτόματες ειδοποιήσεις, παρέχει στους αγρότες ειδικά προσαρμοσμένες συμβουλές για την περίοδο αναπαραγωγής των αρνιών και τη διατροφή των θηλυκών προβάτων κατά την περίοδο του θηλασμού.

Το ψηφιακό εργαλείο καθιστά, δηλαδή, εφικτή και εύκολη την ενημέρωση των αγροτών σχετικά με τις ανάγκες των ζώων τους σε πραγματικό χρόνο, έτσι ώστε οι αγρότες να ανταποκριθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα.