Προσδοκίες μεγάλης ρευστότητας δημιούργησε η συμφωνία μεταξύ ΕΤΕπ, Πειραιώς και Εθνικής

Ανάσα ρευστότητας με βιώσιμα δάνεια υπόσχεται να φέρει στον αγροτικό τομέα η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας. Το «ντηλ», που παρουσιάστηκε στην «ΥΧ» της προηγούμενης εβδομάδας, υπεγράφη την Παρασκευή 14/2 σε ξενοδοχείο της Αθήνας, παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγερ, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, και του υφυπουργού ΑΑΤ, Κώστα Σκρέκα.

Εκ μέρους της Τράπεζας Πειραιώς, το «παρών» έδωσε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Γεώργιος Χαντζηνικολάου, ενώ την Εθνική Τράπεζα εκπροσώπησε ο διευθύνων σύμβουλος, Παύλος Μυλωνάς. Ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι τα δάνεια, ύψους 560 εκατ. ευρώ, στοχεύουν να καλύψουν μέρος του χρηματοδοτικού κενού για τη μετάβαση στις ψηφιακές τεχνολογίες στον πρωτογενή τομέα.

Μ. Βορίδης: «Αναγκαίες οι επενδύσεις στην ευφυή γεωργία»

Στην αναγκαιότητα επενδύσεων για την αξιοποίηση των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών και τη μετάβαση σε μια «ευφυή ελληνική γεωργία» στάθηκε κατά την τοποθέτησή του την Παρασκευή 14/2 ο υπουργός ΑΑΤ, Μάκης Βορίδης. Όπως σημείωσε συγκεκριμένα, «[…]Θα πρέπει η ελληνική γεωργία να περάσει στην αξιοποίηση των πιο σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών, να γίνει ευφυής και αυτό γιατί αυτό συνδέεται με τις πολύ υψηλές περιβαλλοντικές φιλοδοξίες τόσο της ΕΕ όσο και της Ελλάδος και επομένως με τις πολιτικές αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής».

Γ. Χαντζηνικολάου: «Οι νέοι αγρότες θα αγκαλιάσουν την έξυπνη γεωργία»

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γεώργιος Χαντζηνικολάου, τόνισε το γεγονός ότι στη συμφωνία συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά η πρόβλεψη μέρος των δανείων (10%) να δοθεί σε νέους αγρότες. Επίσης, αναφέρθηκε στον ηγετικό ρόλο της Πειραιώς στη χρηματοδότηση του πρωτογενούς τομέα, καθώς η τράπεζα κατέχει το 85% του μεριδίου της εν λόγω αγοράς. Όπως είπε ειδικότερα: «Για την Τράπεζα Πειραιώς, την κατεξοχήν τράπεζα του αγροτικού τομέα, η νέα αυτή συνεργασία ύψους 100 εκατομμυρίων δίνει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στη στρατηγική μας επιλογή […]

Γνωρίζουμε σε βάθος τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του χώρου αυτού και των ανθρώπων του και έχουμε μια ξεκάθαρη στρατηγική υποστήριξης, η οποία εστιάζει στην αναβάθμιση των παραγωγικών δραστηριοτήτων μέσα από επενδύσεις καινοτομίας και πολιτικές βελτίωσης της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των προϊόντων. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη δραστηριοποίηση των νέων αγροτών και επιχειρηματιών που θέλουν και μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στην επόμενη ημέρα σε αυτόν τον τομέα. Πιστεύουμε ότι οι νέοι με την ενέργεια και την έμπνευσή τους είναι πρόθυμοι να αγκαλιάσουν την καινοτομία και την έξυπνη γεωργία».

Β. Χόγερ: «Δάνεια σε νέους για πρώτη φορά»

Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγερ, εκθείασε τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, ενώ επεσήμανε ότι ο ελληνικός αγροδιατροφικός τομέα θα στηριχθεί με το δεύτερο μεγαλύτερο πακέτο χρηματοδότησης σε όλη την ΕΕ: «Η συμφωνία που υπογράφεται σήμερα, ύψους 200 εκατ. ευρώ, θα διοχετεύσει 560 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις αγροτικού και αγροδιατροφικού τομέα της χώρας τα επόμενα χρόνια.

Η νέα αυτή πρωτοβουλία είναι μέρος ενός πανευρωπαϊκού προγράμματος επενδύσεων στον αγροτικό τομέα που ξεκίνησε πέρσι. Είναι θετικό ότι η Ελλάδα θα επωφεληθεί από το δεύτερο μεγαλύτερο πρόγραμμα χρηματοδότησης υπό την εν λόγω ευρωπαϊκή πρωτοβουλία».

Επιφυλακτικοί δηλώνουν οι παραγωγοί

Στο άκουσμα των εξελίξεων, οι αγρότες αντιμετώπισαν θετικά την είδηση. Ωστόσο, περιμένουν να πληροφορηθούν τους ακριβείς όρους που θα καθιστούν τα εν λόγω δάνεια «ελκυστικά». Όπως είχε διευκρινίσει πριν από λίγους μήνες ο υφυπουργός ΑΑΤ, Κώστας Σκρέκας, τα δάνεια που θα χορηγηθούν θα περιλαμβάνουν υπό προϋποθέσεις περίοδο αποπληρωμής έως και 15 χρόνια, ενώ μπορεί να περιλαμβάνουν και περίοδο χάριτος. Από την πλευρά του ο υπουργός Μάκης Βορίδης σε δηλώσεις που παραχώρησε στην «ΥΧ» μίλησε για βιώσιμα δάνεια με χαμηλότερο επιτόκιο, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος. Χαρακτηριστική της εγκράτειας, με την οποία αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί τις εξελίξεις, ήταν η δήλωση στην «ΥΧ» παραγωγού βιομηχανικής ντομάτας από την Ηλεία: «Είναι καλό που θα πέσουν κεφάλαια σε μια αγορά που έχει στεγνώσει από ρευστότητα. Δεν είμαι, όμως, πεπεισμένος ότι οι τράπεζες είναι έτοιμες να προσφέρουν πραγματικά βιώσιμα δάνεια. Οτιδήποτε δεν κινείται κάτω από τη ζώνη επιτοκίου του 6% δεν έχει ουσιαστικό αντίκρισμα αυτήν τη στιγμή. Μέχρι σήμερα έχουμε δει να δίνονται χαμηλότοκα δάνεια μόνο σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, μακάρι το εν λόγω χρηματοδοτικό εργαλείο να συμβάλει στην αλλαγή του τοπίου».