Prošek vs Prosecco: Η ΕΕ κατοχυρώνει ως ΠΓΕ το Κροατικό κρασί – Σφοδρές αντιδράσεις στην Ιταλία

Το πασίγνωστο Ιταλικό κρασί Prosecco αποτελεί Διεθνές σύμβολο της Ιταλικής παράδοσης. Με ρεκόρ εξαγωγών, είναι πλέον το σήμα κατατεθέν ενός ελαφρύ αλκοολικού ποτού και αποτελεί συνώνυμο του τέλους της ημέρας, συνοδεία ενός γευστικού aperitivo για τους Ιταλούς, αλλά όχι μόνο. Ένα κρασί που παράγεται από τα αμπέλια των λόφων του Treviso, μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν έπεσε σαν κεραυνός η είδηση της απόφασης της ΕΕ να εγκρίνει το status Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) για το Κροατικό κρασί Prošek. 

Όπως μεταφέρουν τα Ιταλικά ΜΜΕ, στην Ιταλία, από τη στιγμή της απόφασης, επικρατεί αναστάτωση, εφόσον το γεγονός θεωρήθηκε ως μετωπική επίθεση στο Made in Italy, μια αριστεία για την οποία οι Ιταλοί είναι υπερήφανοι και πόσο μάλλον όταν είναι αναγνωρισμένη παγκοσμίως. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξόργισε τους παραγωγούς του Prosecco, εφόσον οι ίδιοι τονίζουν πως με την εν λόγω απόφαση οι λάτρεις αυτού του κρασιού εκτός Ιταλίας κινδυνεύουν να μπερδευτούν. Με δύο ονόματα που πάρα πολύ μοιάζουν – το Ιταλικό Prosecco και το Κροατικό Prošek – θα έχει ως αποτέλεσμα να επικρατήσει χάος στην αγορά, με μια πιθανή κατάρρευση των πωλήσεων του Ιταλικού κρασιού.  

Αναμενόμενη και σφοδρότατη η αντίδραση του Υφυπουργού Γεωργικής, Τροφικής και Δασικής Πολιτικής, κ. Centinaio, ο οποίος μιλά για “μια πολύ σοβαρή απόφαση που έρχεται από τις Βρυξέλλες ενάντια σε ένα από τα συμβολικά προϊόντα του Made in Italy και με την οποία η Ευρώπη αρνείται τον εαυτό της” και πρόσθεσε πως “θα αντιταχθούμε οπουδήποτε και με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία ενάντια σε μια παράλογη και επιζήμια επιλογή της αριστείας μας που εκτιμάται σε όλο τον κόσμο”.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις των οινοπαραγωγών της περιοχής του Treviso. Συγκεκριμένα ο Stefano Zanette, πρόεδρος της κοινοπραξίας Consorzio Tutela Prosecco Doc που καλύπτει αμπελουργούς 9 επαρχιών, τονίζει πως “το θέμα δεν τελειώνει καθόλου εδώ”. Μάλιστα προαναγγέλλει πως θα ασκήσει έφεση στην ΕΕ για την εν λόγω απόφαση εφόσον αυτό “θα αποτελούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο, οι μετατοπίσεις του οποίου γίνονται εύκολα κατανοητές”. Ο ίδιος ο Zanette υπογραμμίζει πως δυστυχώς η (έως τώρα) απόφαση δεν αποτελεί έκπληξη γι αυτόν, εφόσον “από τις δηλώσεις του Επιτρόπου ήταν σαφές ποια κατεύθυνση θα έπαιρνε”.

Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, μπορεί να δεχθεί μια έφεση εντός διμήνου, κάτι που το κυβερνητικό κόμμα της Lega – με πολλές ρίζες στη Βόρειο Ιταλία – φαίνεται να θέλει να κάνει, όπως δήλωσε η ευρωβουλευτής, Mara Bizzotto.

Σε σημείωμά της, η ευρωβουλευτής χαρακτήρισε την εν λόγω απόφαση της ΕΕ ως “τρελή” και τόνισε πως “είμαστε έτοιμοι να στήσουμε οδοφράγματα ώστε να υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο και οπουδήποτε το Prosecco Made in Italy, επειδή πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι το μόνο αληθινό Prosecco είναι αυτό που παράγεται στα εδάφη μας”. Και πρόσθεσε πως “η Lega και όλη η περιοχή μας θα συνεχίσει μια σκληρή μάχη για να υπερασπιστούμε την τυπικότητα και την ποιότητα του Prosecco μας και το έργο χιλιάδων εταιρειών”.

Εξίσου σκληρά και τα σχόλια του κυβερνήτη του Βένετο, Luca Zaia, ο οποίος σχολίασε πως “δεν ξέρουμε τι να κάνουμε με αυτήν την Ευρώπη” και όρισε ως “σκανδαλώδες το γεγονός ότι η Ευρώπη επιτρέπει την εφαρμογή τέτοιων διαδικασιών: δεν πρόκειται απλώς για την αποφυγή σύγχυσης στις αγορές αλλά για τη διαφύλαξη του δικαιώματος ταυτότητας.” 

Όπως τονίζουν οι Ιταλικές εφημερίδες, η Ευρωπαϊκή απόφαση υπέρ του Prošek αναστατώνει τους περισσότερους επειδή έρχεται λίγες μόλις ημέρες από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την διαμάχη μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας για την υπόθεση Champanillo. Στην προκειμένη περίπτωση, η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής αρχής έγινε για την προστασία των προϊόντων ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) και ΠΓΕ στην περίπτωση προϊόντων παρόμοιας εμφάνισης και όπου υπάρχει φωνητική και οπτική συγγένεια με τα μη (ακόμη) αναγνωρισμένα ΠΟΠ ή ΠΓΕ.

Πηγή: ertnews.gr