Προσεχώς τα μέτρα στήριξης για τους αγρότες από την Ευρώπη – Τι ζήτησαν οι υπουργοί γεωργίας των κρατών μελών

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να «κλείσουν» τα ευρωπαϊκά μέτρα στήριξης για τον αγροδιατροφικό τομέα, καθώς, όπως έγινε γνωστό μετά το Συμβούλιο των υπουργών γεωργίας, η Κομισιόν θα πρέπει να εξετάσει τις προτάσεις που κατέθεσαν τα κράτη μέλη. «Χρειαζόμαστε λίγες ημέρες για να συνοψίσουμε τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης και, μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα αξιολογήσουμε και θα αποφασίσουμε τα περαιτέρω βήματα που πρέπει να γίνουν» ανέφερε η υπουργός γεωργίας της Κροατίας Marija Vučković.
Όπως εξηγεί σε μήνυμά του ο Έλληνας υπουργός Μάκης Βορίδης «κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους ομολόγους μου για τις προσπάθειες που καταβάλλει στην παρούσα φάση το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μιας στοχευμένης στήριξης των κλάδων της πρωτογενούς παραγωγής της πατρίδας μας που πλήττονται από τα μέτρα αποτροπής εξάπλωσης της νόσου του κορωνοϊού. Παράλληλα, συζητήσαμε μέτρα που θα συμβάλλουν στην ανακούφιση των Ευρωπαίων και κατ’ επέκτασιν των Ελλήνων αγροτών που έχουν επηρεαστεί από την κρίση».
Προτάσεις
Αφού αναφέρθηκαν τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί (όπως δυνατότητα παράτασης της υποβολής ΟΣΔΕ για ένα επιπλέον μήνα, αύξηση του ορίου των de minimis, κα.) προτάθηκαν από τους υπουργούς πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Μεταξύ των προτάσεων που κατατέθηκαν είναι: η απλούστευση ή παρέκκλιση από ορισμένες διαδικασίες, π.χ. επιτόπιοι έλεγχοι, τροποποίηση των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης, υποβολή εκθέσεων ή εκπλήρωση υποχρεώσεων από τους δικαιούχους. Προτάθηκε ακόμη να υπάρξει αυξημένη ευελιξία στην εφαρμογή των μέτρων της ΚΑΠ και μεταφορά των εγκεκριμένων πόρων μεταξύ των μέτρων, διευκόλυνση στην απόδοση προκαταβολών και ενεργοποίηση μέτρων παρέμβασης και κρίσεων που προβλέπονται στον κανονισμό για την ΚΟΑ.
Προτάσεις όμως κατατέθηκαν και για τον τομέα της αλιείας. Συγκεκριμένα, τα κράτη μέλη πρότειναν μεγαλύτερη ευελιξία στο πλαίσιο του ΕΤΘΑ, απλουστεύοντας τις διαδικασίες επαναπρογραμματισμού και χαλαρώνοντας τα τρέχοντα ανώτατα όρια. Επιπλέον, ζητήθηκε να δοθεί δυνατότητα αποζημίωσης για την προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων χωρίς τους τρέχοντες περιορισμούς και για τη χορήγηση ενίσχυσης στην αποθεματοποίηση.
Πλούσιο ρεπορτάζ για τα μέτρα στήριξης υπέρ των παραγωγών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί αύριο Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020