Ετήσια αύξηση εξαγωγών 66,29% στο νεκταρίνι και 10,14% στο κεράσι – Μεγάλη δυναμική αποκτά το καρπούζι

Οι εξαγωγές κερασιών, νεκταρινιών, βερίκοκων, ροδάκινων και καρπουζιών, συνεχίζονται, με τη ζήτηση να έχει εξισορροπηθεί από την προσφορά, επισημαίνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS, αναλύοντας τα στοιχεία του ΥΠΑΑΤ, έως τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου. Ενώ, οι τιμές χαρακτηρίζονται αρκετά υψηλές σε σύγκριση με αυτές του προηγούμενου έτους.

Σημειώνοντας αύξηση κατά 10,14% από την περίοδο 2017/2018, στους 22.482 τόνους υπολογίζεται ο όγκος των εξαγωγών κερασιών έως τις 12 Ιουλίου. Σε ότι αφορά τους όγκους βερίκοκων και ροδάκινων, για τα μεν πρώτα οι εξαγόμενες ποσότητες ήταν κατά 0,8% μικρότερες από τις αντίστοιχες περσινές, ωστόσο, μεγαλύτερη μείωση κατά 14,98 % σημείωσαν οι εξαγωγές των ροδάκινων, έναντι του προηγούμενου έτους. Αντίθετα, αύξηση κατά 66,29% σημείωσαν οι εξαγωγές νεκταρινιών από το αντίστοιχο διάστημα του 2017/2018.

Εν αναμονή των εκτιμήσεων των καταστροφών

«Μέχρι σήμερα η εξέλιξη ήταν ομαλή και τα προϊόντα ποιοτικά αναβαθμισμένα πλεονέκτημα που εκμεταλλευθήκαμε» εξηγεί ο Incofruit-HELLAS, αναφέροντας ωστόσο ό,τι αναμένεται η καταγραφή των ζημιών από την πρόσφατη κακοκαιρία, για την πορεία του όγκου της παραγωγής. Ιδιαίτερα για την παραγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών ο Σύνδεσμος αναφέρει ό,τι στις περισσότερες παραγωγικές περιοχές της χώρας, εξελισσόταν ομαλά με μικρή οψίμηση της συγκομιδής τους, οι πρόσφατες όμως καταστροφές σε κάποιες περιοχές θα προσδιορίσουν τις αναμενόμενες προς συγκομιδή ποσότητες.

Πως επηρεάζουν οι εξελίξεις του διεθνούς εμπορίου τις ελληνικές εξαγωγές οπωροκηπευτικών

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις που έχουν συντελεστεί σε διεθνές επίπεδο και επηρεάζουν το εμπόριο οπωροκηπευτικών, ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit – HELLAS, Γιώργος Πολυχρονάκης, παραθέτει τα εξής σχόλια:

  • «Εκφράζεται ανησυχία για τον κίνδυνο αύξησης των εξαγωγών οπωροκηπευτικών της Νότιας Αμερικής προς την ΕΕ επισημαίνοντας τα χαμηλότερα πρότυπα για τα νωπά προϊόντα στις χώρες της Mercosur. Η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας χυμού πορτοκαλιού στον κόσμο, η δε Αργεντινή είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός λεμονιών στον κόσμο και με την συμφωνία ελλοχεύει ο κίνδυνος να πληγεί η ευρωπαϊκή παραγωγή χυμού πορτοκαλιού και η πίεση με αυξημένη προσφορά λεμονιών θα καταστήσει την ευρωπαϊκή αγορά πλεονασματική».
  • «Η Ρωσία κατάργησε την απαγόρευση της διαμετακομιστικής κυκλοφορίας για μια σειρά προϊόντων, μεταξύ των οποίων τα γεωργικά προϊόντα και τα τρόφιμα, από την 1η Ιουλίου 2019, απόφαση σημαντική για την ευρασιατική οδική & σιδηροδρομική μεταφορά εμπορευμάτων. Η απαγόρευση είχε μεγάλο αντίκτυπο στη σιδηροδρομική μεταφορά εμπορευμάτων μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, καθώς η Ρωσία είναι μία από τις κυριότερες χώρες διέλευσης στον Νέο Δρόμο του Μεταξιού».
  • «Τέλος, η Βουλγαρία δημιουργεί μητρώο εμπόρων οπωροκηπευτικών ώστε να παρακολουθεί τα εμπορεύματα των εισαγωγέων από τα σύνορα μέχρι την λιανική πώληση. Στόχος πέρα από τη ρύθμιση του εμπορίου φρούτων και λαχανικών είναι να δημιουργηθεί και μια μορφή προστασίας για τα οπωροκηπευτικά και το εμπόριο με σαφείς κανόνες και ιχνηλασιμότητα. Αυτό εκτιμάται ότι θα περιορίσει την διακίνηση ατυποποίητων προϊόντων από την χώρα μας και σε πολύ χαμηλές τιμές (είτε υποτιμολογημένα ποιοτικά ή και τιμολογιακά)».