Στο προσκήνιο η αγροτική πολιτική

Β. Κόκκαλης: Εξετάζεται άμεσα η αποπληρωμή των βαμβακοπαραγωγών που έμειναν εκτός Συνδεδεμένης Ενίσχυσης

Στην επόμενη ημέρα των εθνικών εκλογών έχουν στραμμένο το βλέμμα τους οι Θεσσαλοί παραγωγοί, με ακόμα πιο υψηλές προσδοκίες για τον χειρισμό του αγροτικού τομέα από την κυβέρνηση που θα προκύψει. Άλλωστε, τον πήχη των προσδοκιών έχουν ανεβάσει μία σειρά από έργα που άρχισαν να υλοποιούνται στην περιοχή.

Από τη λειτουργία της Αβερώφειου Γεωργικής Σχολής και της γαλακτοκομικής σχολής της Ελασσόνας μέχρι τη δημιουργία της πρώτης αγροτικής ενεργειακής κοινότητας που πρόκειται να δώσει την ευκαιρία σε λίγα χρόνια στους αγρότες να απαλλαγούν πλήρως από το κόστος άρδευσης αποτελούν μερικές μόνο από τις παρεμβάσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Εάν συνυπολογίσει κάποιος τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω του ΕΤΕΑΝ για τη χρηματοδότηση του πρωτογενούς τομέα, το καινοτόμο στρατηγικό σχέδιο στον τομέα της φαρμακευτικής και βιομηχανικής κάνναβης (στη Λάρισα καλλιεργούνται σήμερα πάνω από 1.000 στρέμματα βιομηχανικής κάνναβης με συμβολαιακή γεωργία) και τις ρυθμίσεις στη ΔΕΗ για τη μη έκδοση λογαριασμού αγροτικού τιμολογίου την περίοδο της άρδευσης, αντιλαμβάνεται και τα μέτρα-ανάσα στον παραγωγικό ιστό.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, οι αγρότες της Θεσσαλίας δεν είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τους υποψηφίους να αντιπαρατίθενται με βάση το πρόγραμμά της, αλλά να παρακολουθούν άλλη μία… παράλληλη αντιπαράθεση. Αυτή την έλλειψη ουσιαστικής μορφής ενημέρωσης καταγγέλλει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος άφησε το δικό του στίγμα στη Θεσσαλία. «Οι συνάδελφοί μου της ΝΔ αρνήθηκαν να παραστούν σε συμφωνηθέν debate, προκειμένου να υπερασπιστεί ο καθένας τις θέσεις του. Μάλλον δεν ήθελαν να απαντήσουν στο διαχρονικό ερώτημα: πώς καταστράφηκε το συνεταιριστικό κίνημα τα τελευταία χρόνια;» καταγγέλλει. «Μας είπαν ότι έφταιγε η κακοδιαχείριση. Δεν την έβλεπαν την κακοδιαχείριση στους συνεταιρισμούς όλα αυτά τα χρόνια δηλαδή; Και τι έκαναν γι’ αυτό εκτός από το να βάλουν λουκέτο σε συνεταιρισμούς και να πάνε τα περιουσιακά τους στοιχεία στην εκμετάλλευση ιδιωτών;».