Πρωτοβουλίες της ΕΕ για την προστασία θαλασσών και ωκεανών

6 δισεκατομμύρια ευρώ θα διοχετευθούν από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς σε δράσεις για την καλύτερη διαχείριση των θαλασσών και των ωκεανών –που καλύπτουν το 70% της επιφάνειας του πλανήτη. Τις παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχετικό συνέδριο, με τίτλο «Our Ocean», που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα μέσα στον μήνα στη Μάλτα.
Η ΕΕ συνεργάστηκε με κυβερνήσεις, ιδιωτικές εταιρείες και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς από ένα ευρύ κλαδικό φάσμα, προκειμένου να κινητοποιήσει τις φιλόδοξες δράσεις. Η κλίμακα και το προφίλ των δεσμεύσεων διαφέρει, κυμαινόμενο από μικρότερες, αλλά καινοτόμες προσεγγίσεις υψηλών προοπτικών, μέχρι και παγκόσμια επιχειρήματα τεράστιου εύρους.
Αναλυτικά, οι δράσεις υπάγονται στους παρακάτω θεματικούς άξονες:
- θαλάσσια ρύπανση
- θαλάσσια προστασία (σ.σ. νομοθεσία για θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές)
- ασφάλεια στη θάλασσα (πειρατεία, φυσικές καταστροφές, εμπορία ανθρώπων, ένοπλες συγκρούσεις)
- γαλάζια οικονομία
- αειφόρος αλιεία
- κλιματική αλλαγή
Μεταξύ άλλων, ξεχωρίζουν οι δεσμεύσεις μεγάλων εταιρειών καταναλωτικών αγαθών όπως η Unilever, η Procter & Gamble, η PepsiCo, η Marks & Spencer, η MARS, η Werner & Mertz και η Carrefour, οι οποίες ανακοίνωσαν σημαντικές μειώσεις στη χρήση πλαστικού για τα επόμενα χρόνια. Επίσης, θα εγκαινιαστεί η πρώτη υπηρεσία προσωπικού για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Οι προωθούμενες δράσεις περιλαμβάνουν σχέδιο προστασίας και για το οικοσύστημα της Μεσογείου. Θα την υλοποιήσει το κοινωφελές ίδρυμα MAVA σε ορίζοντα πέντε ετών, με αρχικό προϋπολογισμό 70 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι το MAVA πρόσφατα χρηματοδότησε το διετές πρόγραμμα «Διατήρηση της σπηλαιόβιας πανίδας της Ελλάδας», το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Σεπτέμβριο του 2016 και αποσκοπεί στην προστασία σημαντικών περιοχών με σπήλαια και σπηλαιόβια είδη.