Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Ντιάμπ ανακοίνωσε την παραίτηση της κυβέρνησής του εν μέσω κατακραυγής για κυβερνητική διαφθορά

Την παραίτηση της κυβέρνησής του ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ, στον απόηχο της πολύνεκρης έκρηξης που συγκλόνισε την περασμένη εβδομάδα τη Βηρυτό και προκάλεσε τη λαϊκή οργή εναντίον της ηγεσίας της χώρας.

Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός, που εμφανίζεται ως ανεξάρτητος, κατέστησε την παραδοσιακή πολιτική τάξη υπεύθυνη για τις αποτυχίες της, καταγγέλλοντας τη «διαφθορά» που οδήγησε σε «αυτόν τον σεισμό ο οποίος έπληξε τη χώρα».

«Σήμερα, ανακοινώνω την παραίτηση αυτής της κυβέρνησης», είπε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος προς τους Λιβανέζους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η έκρηξη των επικίνδυνων υλικών που ήταν αποθηκευμένα στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου τα τελευταία 7 χρόνια, ήταν «το αποτέλεσμα ενδημικής διαφθοράς».

«Σήμερα, ανταποκρινόμαστε στη βούληση των πολιτών στο αίτημά τους να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για την καταστροφή που κρυβόταν για επτά χρόνια και τη λαχτάρα τους για πραγματική αλλαγή», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν αποδέχθηκε την παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Χασάν Ντιάμπ, και του ζήτησε να παραμείνει στο πόστο του ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, αναφέρεται σε ανακοίνωση που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.

Ο Ντιάμπ είχε αναλάβει τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις λαϊκές κινητοποιήσεις, πέρσι το φθινόπωρο, που οδήγησαν στην παραίτηση του προκατόχου του, του Σαάντ Χαρίρι.

Την ώρα που ο Ντιάμπ εκφωνούσε την ομιλία του, συγκρούσεις ήταν σε εξέλιξη στο κέντρο της πόλης, κοντά στο κοινοβούλιο, για τρίτη συνεχόμενη νύχτα. Οι διαδηλωτές εκτόξευαν πέτρες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας που απάντησαν με δακρυγόνα, ανέφερε ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι διαδηλωτές ζητούν την ανανέωση όλης της πολιτικής τάξης, που εδώ και μήνες την κατηγορούν για διαφθορά και ανικανότητα.

«Ακόμη και με την παραίτηση του Χασάν Ντιάμπ, υπάρχουν άλλοι 128 κλέφτες στο κοινοβούλιο. Πρέπει να παραιτηθούν κι αυτοί, διαφορετικά μένουμε στον ίδιο φαύλο κύκλο», είπε μια διαδηλώτρια, η Λαγιάλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, σε μια πρώτη αντίδραση, ζήτησε να σχηματιστεί γρήγορα κυβέρνηση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών, όσον αγορά τις μεταρρυθμίσεις και τη διακυβέρνηση.

Η έκρηξη της 4ης Αυγούστου, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 160 άνθρωποι και πάνω από 6.000 τραυματίστηκαν, ήρθε να προστεθεί στα δεινά των κατοίκων που ήδη βιώνουν μια οικονομική κρίση άνευ προηγουμένου και την πανδημία της Covid-19. Μετά τις διαδηλώσεις που οργανώθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, τέσσερις υπουργοί υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους. Ο Ντιάμπ είχε δηλώσει το Σάββατο ότι είναι πρόθυμος να παραμείνει στο αξίωμά του για δύο μήνες, μέχρι να διοργανωθούν εκλογές σε μια χώρα που κυριαρχείται από το σιιτικό κίνημα της Χεζμπολάχ, τον σύμμαχο του Ιράν και του συριακού καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι πρόωρες εκλογές δεν περιλαμβάνονται στα αιτήματα του δρόμου, δεδομένου ότι το κοινοβούλιο ελέγχεται από τις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις που έχουν περάσει έναν εκλογικό νόμο ο οποίος εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ