«Στενάζει» ο ηλίανθος στη Δράμα
Ο ηλίανθος αντιπροσωπεύει μία από τις σημαντικές καλλιέργειες της Δράμας, αποτελώντας ταυτόχρονα εξαιρετική εναλλακτική λύση για τον αραβόσιτο, ειδικά τη συγκεκριμένη χρονιά που η λειψυδρία κορυφώνεται.
«Δεν μπορούμε να καλλιεργούμε συνέχεια καλαμπόκι λόγω του εντόμου Diabrotica, ειδικά τώρα που δεν υπάρχουν νερά, τα οποία χρειάζεται η καλλιέργεια. Φέτος, το πρόβλημα είναι μεγάλο, γιατί έχουμε καύσωνα, και επίσης δεν έβρεξε καθόλου τους τελευταίους δύο μήνες. Έχουμε πολλά ξηρικά ηλιόσπορα, επειδή λέγεται ότι είναι καλύτερη η περιεκτικότητα του σπόρου σε λάδι», περιγράφει ο Αναστάσιος Πεφτίνας που καλλιεργεί ηλίανθο στον Άγιο Αθανάσιο.
Η απουσία βροχής θα έχει ως συνέπεια οι αποδόσεις να είναι πολύ πεσμένες και υπολογίζει ότι θα είναι πάνω από 50% μειωμένη η παραγωγή συγκριτικά με πέρυσι, όπως δείχνει και η εικόνα των ηλίανθων. «Με δυσκολία θα πάρουμε 100 κιλά το στρέμμα, σε κάποιες περιπτώσεις 50. Δεν θα βγάλουμε ούτε τα έξοδα της κομπίνας (σ.σ. θεριζοαλωνιστική μηχανή)», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Συγκρίνοντας, βέβαια, με τον αραβόσιτο υπογραμμίζει ότι δεν θα είχαν καθόλου αποδόσεις με τις γεωτρήσεις να στερεύουν. Η αλλαγή των καιρικών συνθηκών προκάλεσε πρωιμότητα και στον ηλίανθο, με συνέπεια οι καλλιεργητές να υπολογίζουν ότι τα αλώνια θα αρχίσουν δύο έως τρεις εβδομάδες νωρίτερα, ενδεχομένως τον Δεκαπενταύγουστο.
Στα 47 λεπτά το κιλό η κατώτατη τιμή
Ο ηλίανθος κατευθύνεται σε εργοστάσια παραγωγής βιοντίζελ με τη διαδικασία της συμβολαιακής γεωργίας. Ο ίδιος σημειώνει ότι φέτος ξεκίνησαν με χαμηλές τιμές που τώρα διαμορφώθηκαν μέχρι και 47 λεπτά το κιλό για την κατώτατη και εκτιμά ότι είναι δύσκολο να ανέβει. Το πρόβλημα των παραγωγών είναι οι χαμηλές αποδόσεις και, φυσικά, τα έξοδα.
Διευκρινίζει πως, ακόμη και αν είχαν πολλά κιλά ανά στρέμμα, θα θεωρούσαν ικανοποιητική μια τιμή πάνω από 50 λεπτά το κιλό, γιατί τα καλλιεργητικά έξοδα αυξάνονται. Ο κ. Πεφτίνας είναι μια ψηφίδα στον χάρτη των παραγωγών της Δράμας, της Ελλάδας, της Ευρώπης και του κόσμου που παρακολουθούν την άνοδο της θερμοκρασίας με προβληματισμό, γι’ αυτό ζητά σοβαρές πολιτικές επιλογές. «Η θερμοκρασία στον πλανήτη ανεβαίνει, δεν βρέχει εδώ και τρία χρόνια, δεν έχει χιόνια στα βουνά. Θα πρέπει οι πολιτικοί να εξετάσουν τι συμβαίνει και τι πρέπει να γίνει», τονίζει.
Ο ίδιος προτείνει αντί για αγραναύπαυση να επιδοτείται η φύτευση δέντρων. «Στον κάμπο μας δεν υπάρχουν δέντρα. Μόλις πάει να βρέξει, τα σύννεφα πηγαίνουν στο βουνό», λέει.