Την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία επέλεξε το 87% των αγροτών μέσω ε-ΕΦΚΑ

Αναλυτικά στοιχεία για την επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών μέσω της ειδικής πλατφόρμας του ΕΦΚΑ έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας τη στιγμή που εντός της ημέρας αναμένεται να αναρτηθούν και τα ειδοποιητήρια.

Σύμφωνα με το υπουργείο, συνολικά 156.374 αγρότες επέλεξαν για το 2020 ασφαλιστική κατηγορία μέσω της νέας πλατφόρμας, εκ των οποίων η μεγάλη πλειοψηφία διάλεξε την πρώτη και κατώτατη. Ωστόσο υπήρξαν και 20.828 (ποσοστό 13,32%) που εντάχθηκαν από τη 2η έως την 6η ασφαλιστική κατηγορίας ως εξής:

  • τη 2η ασφαλιστική κατηγορία επέλεξαν 8.756 αγρότες
  • την 3η ασφαλιστική κατηγορία επέλεξαν 4.813 αγρότες
  • την 4η ασφαλιστική κατηγορία επέλεξαν 3.864 αγρότες
  • την 5η ασφαλιστική κατηγορία επέλεξαν 1.464 αγρότες
  • την 6η ασφαλιστική κατηγορία επέλεξαν 1.931 αγρότες

Θυμίζουμε ότι η σχετική προθεσμία για την επιλογή κατηγορίας εξέπνευσε την Παρασκευή 13 Μαρτίου. Όσοι δεν επέλεξαν κάποια κατηγορία θα ενταχθούν για φέτος αυτόματα στην πρώτη και κατώτερη ενώ από του χρόνου θα έχουν την δυνατότητα (εφόσον το επιθυμούν) να επιλέξουν κάποια υψηλότερη.

Αναφορικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες- αυτοαπασχολούμενους, επιλογή κατηγορίας έκαναν 423.338 ενώ οι νέοι ασφαλισμένοι (κάτω της 5ετιας) ανήλθαν σε 72.846.

Από τους 423.338 ασφαλισμένους οι 115.627 (ποσοστό 27,3%) επέλεξαν από τη 2η έως την 6η ασφαλιστική κατηγορία στοχεύοντας σε μεγαλύτερη σύνταξη, και ειδικότερα:

  • τη 2η ασφαλιστική κατηγορία επέλεξαν 43.088 ασφαλισμένοι
  • την 3η ασφαλιστική κατηγορία επέλεξαν 31.807 ασφαλισμένοι
  • την 4η ασφαλιστική κατηγορία επέλεξαν 18.658 ασφαλισμένοι
  • την 5η ασφαλιστική κατηγορία επέλεξαν 8.668 ασφαλισμένοι
  • την 6η ασφαλιστική κατηγορία επέλεξαν 13.406 ασφαλισμένοι

Εντός της ημέρας τα ειδοποιητήρια

Σύμφωνα με το υπουργείο, η διαδικασία έκδοσης των ειδοποιητηρίων βρίσκεται σε εξέλιξη και τα ειδοποιητήρια θα αναρτηθούν τη Δευτέρα 16 Μαρτίου στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ολοκληρώθηκε χθες με απόλυτη επιτυχία στη νέα πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ η ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες.

Το δύσκολο περιβάλλον και η δυσμενή συγκυρία δεν εμπόδισαν τους ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και στο χρονοδιάγραμμα που έθετε η νέα ασφαλιστική  μεταρρύθμιση και μάλιστα με ανέλπιστα ικανοποιητικό τρόπο.

Το 27,3% των αυτοαπασχολούμενων επέλεξαν από τη 2η έως την 6η ασφαλιστική κατηγορία στοχεύοντας να διαμορφώσουν μεγαλύτερη σύνταξη, κυρίως όμως επιδεικνύομντας εμπιστοσύνη στο νέο ασφαλιστικό περιβάλλον.

Οφείλω να αποδώσω ειλικρινά συγχαρητήρια στους εργαζόμενους και τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ για την τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλουν για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος και την επιτυχή και ακριβή υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης».