Πρώτη φορά τόσο νωρίς ο τρύγος
Σε ρυθμούς τρύγου βρίσκεται όλη η χώρα, σηματοδοτώντας μια πρωτόγνωρη συνθήκη, αν σκεφτεί κανείς ότι βρισκόμαστε ακόμα στις αρχές του Αυγούστου. Η διαδικασία ξεκίνησε από δέκα ημέρες έως και τρεις εβδομάδες νωρίτερα, ανάλογα με την περιοχή, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και, κυρίως, των υψηλών θερμοκρασιών, αλλά και της ξηρασίας. Το γεγονός αυτό έχει ανατρέψει τους σχεδιασμούς των αμπελουργών και των οινοποιών, ενώ, παράλληλα, ενδέχεται να επηρεάσει τα αρώματα των κρασιών που θα παραχθούν.
«Ο τρύγος είναι πάρα πολύ πρώιμος σε όλη την Ελλάδα», επισημαίνει ο οινοποιός και γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), Στέλιος Μπουτάρης. «Ακόμη και στη Νάουσα, που κανονικά αρχίζει μετά τις 20 Αυγούστου, έχουμε ήδη ξεκινήσει τον τρύγο στο Merlot», συμπληρώνει. Στο Αμύνταιο, που «κανονικά» ο τρύγος ξεκινά τον Σεπτέμβριο, φέτος το πρώτο σταφύλι αναμένεται να κοπεί πριν από τον Δεκαπενταύγουστο.
Στη Σαντορίνη, που παραδοσιακά ανοίγει τον τρύγο, οι ελάχιστες φετινές ποσότητες έχουν ήδη μαζευτεί. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι κανένας στο νησί δεν μιλάει για τιμές. «Για να μιλήσεις για τιμή, θα πρέπει να έχεις να δώσεις και σταφύλι», λένε οι αμπελουργοί.
«Για μια χρονιά αντέξαμε τις πολύ ξηρές καιρικές συνθήκες, αλλά, αν υπάρξει και δεύτερη, θα είμαστε πολύ δύσκολα», αναφέρει ο πρόεδρος των Οινοποιών Κρήτης, Νίκος Μηλιαράκης
Ένα δεκαπενθήμερο μπροστά τα κρητικά αμπέλια
Και στην Κρήτη, ο τρύγος έχει ξεκινήσει σε πολλές περιοχές, ενώ και στις υπόλοιπες αναμένεται να τρυγήσουν τις επόμενες δέκα ημέρες. Οι Δαφνές και η Σητεία τρυγούν, ενώ και στα Πεζά ξεκίνησαν τις ξενικές ποικιλίες. Ο πρόεδρος των Οινοποιών Κρήτης, Νίκος Μηλιαράκης, λέει ότι τα αμπέλια έχουν πρωιμότητα περίπου 15 ημέρες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. «Έχουν όμως πολύ καλή υγεία, δεν είχαμε φέτος ασθένειες. Η παραγωγή θα είναι μειωμένη, αλλά όχι όσο πέρυσι», εξηγεί.
Πάντως, ο κ. Μηλιαράκης, αν και είναι αισιόδοξος σε σχέση με τον φετινό τρύγο στο νησί, τονίζει ότι πρόκειται, ταυτόχρονα, για μια χρονιά προβληματισμού. «Φέτος, τα καταφέραμε παρά την ξηρασία. Για μια χρονιά αντέξαμε τις πολύ ξηρές καιρικές συνθήκες, αλλά, αν υπάρξει και δεύτερη, θα είμαστε πολύ δύσκολα».
Συγκομιδή σταφυλιών από τις 30 Ιουλίου στην Αττική
Οι υψηλές θερμοκρασίες έφεραν νωρίς τον τρύγο και στην Αττική. «Κάνω τρύγο 43 χρόνια, πρώτη φορά τρυγήσαμε Μαλαγουζιά στις 30 Ιουλίου», λέει ο Ανδρέας Γκίκας, πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών Αττικής (ΕΝΟΑΑ).
Ο τρύγος στα Σαββατιανά, που παραδοσιακά ξεκινά μετά του Σταυρού, στις 14 Σεπτεμβρίου, τώρα αναμένεται να ανοίξει στις 20-25 Αυγούστου. «Η παραγωγή θα είναι μειωμένη, λόγω καύσωνα, αλλά και εξαιτίας της έλλειψης νερού. Αυτή η κατάσταση έχει φέρει πολλές ανατροπές. Αμπέλια που ήταν πολύ παραγωγικά μέσα σε βάλτο και δεν τους δίναμε σημασία με την έννοια της ποιότητας των σταφυλιών που παρήγαγαν, φέτος θα αναδειχθούν. Οι αμπελώνες στα ορεινά άντεξαν», λέει ο οινοποιός.
Η ξηρασία και η λειψυδρία προβληματίζουν πολύ και τους οινοποιούς της Αττικής. Χαρακτηριστικά, όπως επισημαίνει ο κ. Γκίκας, τα νέα αμπέλια που ο ίδιος φύτεψε τον Μάιο είναι σε καλή κατάσταση αποκλειστικά και μόνο επειδή είναι ορεινά. «Άλλα, που φυτεύτηκαν και πιο νωρίς, τον Απρίλιο, ξεράθηκαν λόγω ξηρασίας», επισημαίνει.
Περίπου στις 20 ημέρες η πρωιμότητα στην Πάτρα
Χθες, ξεκίνησε η συγκομιδή και στην περιοχή της Πάτρας. Ο Βασίλης Αποστολόπουλος, οινολόγος από την Ένωση Πατρών, τονίζει ότι ο τρύγος είναι πρώιμος περίπου 20 ημέρες. Θυμάται ότι μία μόνο χρονιά ξεκίνησε στις 14 Αυγούστου και όλοι τότε μιλούσαν για το πόσο πρώιμα ωρίμασαν τα σταφύλια.
Όσον αφορά την ποιότητα, ο ίδιος εξηγεί ότι θα πρέπει να συγκεντρωθούν ποσότητες και να ληφθούν δείγματα. «Τα σταφύλια δεν έχουν προβλήματα υγείας, αλλά η παραγωγή θα είναι μειωμένη», επισημαίνει. «Ίσως να μην υπάρχει η συγκέντρωση των αρωμάτων, που βελτιώνεται με την πρόοδο της ωρίμανσης, αλλά το γεγονός ότι έχουμε μικρότερη ποσότητα θα βοηθήσει», προσθέτει.
Πράγματι, σχετικά με την ποιότητα, η πρώιμη ωρίμανση φέρνει λιγότερα αρώματα, αφού η φλούδα δεν προλαβαίνει να ωριμάσει όσο πρέπει. Επίσης, όταν έχει ζέστη, το σταφύλι γίνεται πιο γλυκό και δεν έχει την απαιτούμενη οξύτητα, όπως τονίζουν οι οινολόγοι.
Νωρίτερα και ο τρύγος της μαύρης Κορινθιακής Σταφίδας
Δεκαπέντε ημέρες νωρίτερα, λόγω του καύσωνα και των υψηλών θερμοκρασιών, αλλά και της παρατεταμένης ανομβρίας, ξεκίνησε φέτος ο τρύγος της σταφίδας στην Ηλεία, με τους αγρότες να ελπίζουν σε μια καλή τιμή διάθεσης του «πολύπαθου» προϊόντος τους. Σύμφωνα με τους σταφιδοπαραγωγούς, η παραγωγή αναμένεται να είναι ακόμα και κατά 50% μειωμένη, όμως το παραγόμενο προϊόν είναι εξαιρετικής ποιότητας.
Μέγα ζητούμενο εξακολουθεί να παραμένει η τιμή, καθώς σε περίπτωση που παραμείνει στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, τότε εκτιμάται ότι του χρόνου θα μειωθούν κι άλλο οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις, όπως συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια, με πολλούς παραγωγούς να προτιμούν να ξεριζώσουν τη σταφίδα και να την αντικαταστήσουν με ελιές. Όπως αναφέρουν οι παραγωγοί, η τιμή της σταφίδας θα έπρεπε να είναι από 2 ευρώ και πάνω, γιατί το κόστος καλλιέργειας τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί πολύ. Πέρυσι, η τιμή ήταν γύρω στο 1,30 ευρώ το κιλό, μην καταφέρνοντας να καλύψει το υψηλό κόστος παραγωγής.
Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας «Εύφορη Γη», Χρήστος Βαλιανάτος, οι παραγωγοί της μαύρης Κορινθιακής Σταφίδας καταβάλλουν προσπάθεια να ορθοποδήσουν ύστερα από τρεις συνεχόμενες αρνητικές για το προϊόν χρονιές. «Η παραλαβή της σταφίδας θα ξεκινήσει φέτος κατά τις 10 Αυγούστου και ελπίζω όλα να κυλήσουν ομαλά. Η παρατεταμένη ζέστη έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές στον καρπό και η παραγωγή θα είναι κατά πολύ μειωμένη. Συνήθως, κάθε χρόνο, παραλαμβάνουμε 500 με 600 τόνους σταφίδας και φέτος εκτιμάται ότι θα πέσουμε στους 300 τόνους», λέει χαρακτηριστικά.
Φαίνεται, όμως, να υπάρχει ενδιαφέρον από τους μεταποιητές, οι οποίοι καλούνται να στηρίξουν το προϊόν με τιμές που θα επιτρέπουν στους παραγωγούς να συνεχίσουν την αγροτική τους δραστηριότητα.
Κλίμα αισιοδοξίας για τη σταφίδα στην υπερπρώιμη Μεσσηνία
Μια υπερπρώιμη χρονιά έφεραν για τη σταφίδα οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στη Μεσσηνία, με αποτέλεσμα να αρχίσει η συγκομιδή πιο νωρίς από κάθε άλλη φορά. Το γεγονός ότι οι υψηλές θερμοκρασίες συνετέλεσαν στην πρόωρη συγκομιδή επιβεβαιώνει ο Γιώργος Κατσούλης, παραγωγός και πρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΑΣΟΕΕ). «Η παραγωγή είναι σίγουρα μειωμένη, αφού έχουν βγει εκτός καλλιέργειας παραγωγοί που έχουν απογοητευτεί από τις χαμηλές πτήσεις στις τιμές τα τελευταία χρόνια. Πέρα, όμως, από αυτό, πρέπει να επισημάνω ότι υπάρχει καλό προϊόν. Οι υπόλοιπες απώλειες που καταγράφονται επί της καλλιέργειας είναι από τη δράση διάφορων ζώων, όπως είναι τα αγριογούρουνα», συνοψίζει.
Σε ό,τι αφορά την οικονομική προοπτική της σταφίδας αυτήν τη χρονιά, ο κ. Κατσούλης διατυπώνει πως «υπάρχει αισιοδοξία ότι όλα θα πάνε πολύ καλά. Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί είναι θετικό και ελπίζουμε ότι οι τιμές θα είναι καλύτερες από τις περσινές, που ήταν στο 1,40 ευρώ το κιλό. Αυτήν τη στιγμή, αισιοδοξούμε ότι η τιμή εκκίνησης θα είναι στο 1,80 ευρώ. Γενικά, εάν συμπεριλάβουμε και τη μείωση της παραγωγής, η τιμή λογικά θα είναι σε ανοδική πορεία».