Για πρώτη φορά στα χρονικά απευθείας νερό από τον Αλμυρό ποταμό

Ένα σημαντικό βήμα για την αξιοποίηση των νερών του Αλμυρού ποταμού, για πρώτη φορά στην ιστορία του, πέτυχε ο Δήμος Μαλεβιζίου, ο οποίος εξασφάλισε τη σχετική έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, στο οποίο και είχε προσφύγει.

Μετά το “ναι” του Κεντρικού Συμβουλίου ανοίγει ο δρόμος για την άντληση 3.000 κυβικών ημερησίως από τον Αλμυρό και τη μεταφορά τους σε μονάδα αφαλάτωσης. Είναι η πρώτη φορά που επιτρέπεται η αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού του ποταμού, εκατομμύρια κυβικά του οποίου χάνονται ανεκμετάλλευτα στη θάλασσα.

Καθότι η Περιφέρειακη Διεύθυνση Δασών Κρήτης είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά, ο δήμος εξαναγκάστηκε στην προσφυγή και ενώ είχε ήδη κατασκευαστεί το αντλισιοστάσιο και το δίκτυο αγωγών. Η αρνητική στάση της υπηρεσίας τεκμηριώνεται, σύμφωνα με αυτήν, με τον χαρακτήρα “προστατευτικού δάσους” που έχει η περιοχή του Αλμυρού, που συνιστά την ανώτερη μορφή προστασίας οικοσυστήματος και καθιστά ασύμβατη την εγκατάσταση δικτύων αγωγών μεταφοράς νερού και την κατασκευή συνοδών έργων. Να σημειωθεί ότι, βάσει του άκρως προστατευτικού πλαισίου του Αλμυρού, οικολογική ομάδα είχε προχωρήσει το προηγούμενο διάστημα με επίσημη καταγγελία για τις εργασίες εκχέρσωσης που έγιναν, προς την Εισαγγελία Ηρακλείου.

Η αφαλάτωση απευθείας από την πηγή

Σύμφωνα με τα όσα μετέφερε στη ΝΕΑ Ματιά, ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, με την αφαλάτωση των 3.000 κυβικών την ημέρα απευθείας από τον Αλμυρό καλύπτονται οι υδροδοτικές ανάγκες σε Γάζι, Τσαλίκι και Ξηροπόταμο.

Η τεχνική της αφαλάτωσης είναι παλιά ιστορία για τον δήμο Μαλεβιζίου. Εδώ και χρόνια αφαλατώνεται νερό, που αντλείται, όμως, από γεώτρυση κοντά στον Αλμυρό και όχι απευθείας από αυτόν. Τώρα ανοίγει ο δρόμος ώστε ποσότητες νερού και από την πηγή του Αλμυρού να οδηγούνται προς αφαλάτωση, άρα και πόση. Με την εκμετάλλευση της πηγής του Αλμυρού θα δωθεί η δυνατότητα στη ΔΕΥΑΜ να “ξεκουράσει” γεωτρύσεις σε άλλες περιοχές, που είτε έχουν μεγάλα βάθη είτε τα νερά δεν είναι κατάλληλα.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου από τον δήμο Μαλεβιζίου:

Ένα σημαντικό σκόπελο για την αντιμετώπιση των σταθερά αυξημένων αναγκών ύδρευσης ξεπέρασε ο Δήμος Μαλεβιζίου, καθώς το Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης στο οποίο προσέφυγε η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Μαλεβιζίου το προηγούμενο διάστημα, έδωσε το «πράσινο φως» για την αξιοποίηση μικρών ποσοτήτων νερού από τον Αλμυρό Ποταμό, μέσω της αφαλάτωσης.

Η προσφυγή του Δήμου στο ΚεΣΠΑ έγινε προκειμένου να δοθεί στη ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου η δυνατότητα να προχωρήσει στο έργο της μονάδας αφαλάτωσης στον Αλμυρό ποταμό, μετά την αρνητική γνωμοδότηση υπηρεσιακής μονάδας σε τοπικό επίπεδο και παρά τη θετική εισήγηση της Διεύθυνσης Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος για το επίμαχο έργο, κοινωφελούς χαρακτήρα, το οποίο δίνει σημαντική λύση στο πρόβλημα της ύδρευσης. Σημειώνεται ότι υπέρ του έργου είχε ταχθεί και η Συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κα. Μαρία Κοζυράκη.

Το θέμα έχει παρακολουθήσει στενά από την πρώτη στιγμή ο Μενέλαος Μποκέας, αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα και σημασία του έργου στην ομαλή τροφοδοσία του Δήμου Μαλεβιζίου με πόσιμο νερό, τη στιγμή μάλιστα που εκατομμύρια κυβικά νερού από τον Αλμυρό ποταμό χάνονται στη θάλασσα. «Ιστορικής σημασίας απόφαση. Μετά από πολύμηνη επίπονη προσπάθεια καταφέραμε να αδειοδοτήσουμε περιβαλλοντικά το έργο της αφαλάτωσης του Αλμυρού. Μπορούμε, επιτέλους, να αντλήσουμε νερό από την πηγή. Η προσφυγή μας στο Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης μας δικαίωσε. Η αξιοποίηση του Αλμυρού με όρους σεβασμού στο περιβάλλον, ένα διαχρονικό αίτημα των διοικήσεων της ΔΕΥΑΜ, δεν αποτελεί μόνο κοινωφελές έργο, αλλά πραγματική ανάσα για την καθημερινότητα των οικισμών μας. Ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, τη Συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μαρία Κοζυράκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Νίκο Ξυλούρη για τη στήριξή τους, τις διοικήσεις της ΔΕΥΑΜ, τις προηγούμενες δημοτικές αρχές που πίστεψαν στο έργο διαχρονικά, τον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΜ Τάσο Λιαδάκη και Γιάννη Βάμβουκα, καθώς και το Διευθυντή Γιώργο Κουγιουμουτζάκη για την επίμονη προσπάθεια. Επόμενος στόχος η σύνδεση με το Φράγμα Αποσελέμη!» υπογράμμισε ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ Τάσος Λιαδάκης: «Με δεδομένες τις αυξημένες ανάγκες του Μαλεβιζίου σε νερό, ειδικά το καλοκαίρι, συνεχίζουμε κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσουμε ότι η εξομάλυνση της τροφοδοσίας του Δήμου μας με επαρκείς ποσότητες νερού θα γίνει πραγματικότητα».

Πλέον, έπειτα από τη σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης προχώρησε στην πολυπόθητη έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου, τροποποιώντας σχετική απόφαση του 2012 για την υδρομάστευση πηγής στον Αλμυρό. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για το έργο «Υφιστάμενη βιοτεχνική μονάδα αφαλάτωσης, υδρομάστευση της πηγής Αλμυρού και συνοδά έργα στον Αλμυρό, Δ.Ε. Γαζίου, Π.Ε. Ηρακλείου, ιδιοκτησίας ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου» που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Αφορά στην κατασκευή έργων ύδρευσης με σχεδιασμό υδρομάστευσης νερού από τις πηγές του Αλμυρού. Η αξιοποίηση των νερών του Αλμυρού θα επιτυγχάνεται τμηματικά με την τρέχουσα φάση να αφορά σε αύξηση δυναμικότητας μόλις 3.000 κυβικών μέτρων νερού την ημέρα από τον Αλμυρό ποταμό, ποσότητες που θα οδηγούνται στην αφαλάτωση για την αναγκαία επεξεργασία.

Πηγή: neamatia.gr