Πρωτιά ανατίμησης για την Ελλάδα στην τιμή παραγωγού στο μοσχάρι

Πρωτιά ανατίμησης για την Ελλάδα στην τιμή παραγωγού στο μοσχάρι

Η πτώση της συνολικής κατανάλωσης σε μοσχαρίσιο κρέας, με τα υψηλότερα εισοδήματα να συντηρούν τα επίπεδα της ζήτησης που υπάρχει, προσανατολιζόμενα στα μοσχάρια πάχυνσης (σε αντίθεση με τις αγελάδες, που δίνουν φθηνότερο κρέας), ανέβασε την τιμή παραγωγού.

Αυτό εκτιμά ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ), Ελ. Γίτσας, σχολιάζοντας τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα οποία επεξεργάζεται ο έγκυρος βρετανικός αγροτικός οργανισμός AHDB. Συγκεκριμένα, μας είπε: «Όταν η κατανάλωση είναι μικρή –και η εποχή αυτή είναι τέτοια– σφάζονται κυρίως παχυνόμενα, που είναι λιγότερα και ακριβότερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν το μοσχάρι έχει 5 ευρώ, 5,2 ευρώ ή 4,9 ευρώ, η αγελάδα είναι στα 3,5-4 ευρώ. Όταν είναι πεσμένη η αγορά, η όποια κατανάλωση στηρίζεται από υψηλότερα εισοδήματα, που αναζητούν ακριβότερο κρέας. Εκτιμώ ότι μέχρι το Πάσχα, περίπου, θα κινηθούν σε τέτοια επίπεδα οι τιμές, μετά, όμως, θα αυξηθεί η κατανάλωση και θα πέσουν οι τιμές, καθώς θα μπουν και φθηνότερα εισαγόμενα».

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία του AHDB για την εβδομάδα 12/2/2017-19/2/2017, σε σύνολο 27 χωρών της ΕΕ, στις 13 από αυτές αυξήθηκε η τιμή παραγωγού στο μοσχάρι. Από αυτές, η Ελλάδα καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό ανατίμησης, της τάξης του 4,8% (5,1% σε επίπεδο έτους) και την τιμή να διαμορφώνεται στα 4,33 ευρώ το κιλό, έναντι 4,13 ευρώ που ήταν για τις τρεις προηγούμενες συνεχόμενες εβδομάδες. Ακολουθεί η Σουηδία, με ποσοστό ανατίμησης 2,2%, ενώ τη μικρότερη ανατίμηση εμφανίζει η Τσεχία (0,1%). Οι εννέα χώρες είχαν μείωση από 0,1% (Αυστρία) μέχρι 8,1% (Ολλανδία), ενώ σε τέσσερις παρέμεινε σταθερή η τιμή παραγωγού στο μοσχάρι την εξεταζόμενη εβδομάδα.