Πρωτοφανής ο αριθμός των κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών, χαμηλά η Ελλάδα

Πρωτοφανής αριθμός κρουσμάτων του παθογόνου της γρίπης των πτηνών (HPAI) καταγράφηκε τόσο σε άγρια όσο και σε οικόσιτα πτηνά κατά το διάστημα Ιουνίου – Σεπτεμβρίου του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Επιδημιών και του εργαστηρίου αναφοράς της ΕΕ. Κατά τα προηγούμενα έτη, τα κρούσματα που είχαν καταγραφεί ήταν από μηδενικά έως λίγα. Συνολικά, η περίοδος 2021 – 2022 έχει καταγραφεί ως η χειρότερη χρονιά του παθογόνου στην Ευρώπη.

Μεταξύ 11 Ιουνίου και 9 Σεπτεμβρίου του 2022, αναφέρθηκαν 788 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού σε 16 χώρες της ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με 56 από αυτά να αφορούν πουλερικά, 22 οικόσιτα και 710 άγρια πτηνά. Ο ιός έφτασε σε αναπαραγωγικούς πληθυσμούς υδρόβιων πτηνών στον Βόρειο Ατλαντικό, προκαλώντας τεράστια ποσοστά θνητότητας, ιδιαίτερα στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ολλανδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με την EFSA, τα βαρέως μολυσμένα άγρια πουλιά αποτελούν υπαρκτό κίνδυνο προσβολής και για τα οικόσιτα πτηνά. Από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, ο αριθμός των κρουσμάτων στα οικόσιτα πτηνά σημείωσε πτώση σε σχέση με προηγούμενους μήνες, ωστόσο ήταν υπερπενταπλάσιος σε σχέση με την ίδια περίοδο της προηγούμενης χρονιάς.

«Με τόσα πολλά κρούσματα να έχουν εντοπιστεί σε πουλερικά και άγρια πτηνά έως και τον Σεπτέμβριο, είναι σαφές ότι η υφιστάμενη επιδημία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Με τη φθινοπωρινή μετανάστευση των πτηνών να ξεκινάει και τον αριθμό των άγριων πτηνών που θα ξεχειμωνιάσουν στην Ευρώπη να αναμένεται να αυξηθεί, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για μολύνσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσε ο επικεφαλής Εκτίμησης Κινδύνου του Τμήματος Παραγωγής της EFSA, Guilhem de Seze.

Ως προς τη χώρα μας, από τα δημοσιευμένα στοιχεία προκύπτει ότι βρίσκεται στις χαμηλές θέσεις της λίστας με 16 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε άγρια πτηνά, αλλά κανένα σε οικόσιτα.