Ηλεκτρονικά τα μισθώματα βοσκήσιμων γαιών στη Στερεά

Πρωτοποριακή πλατφόρμα υπόσχεται μείωση της γραφειοκρατίας στις συναλλαγές των κτηνοτρόφων

Ακόμη ένα βήμα έμπρακτης υποστήριξης των κτηνοτρόφων έκανε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, διευκολύνοντας τη διαδικασία καταβολής του μισθώματος για τις βοσκήσιμες γαίες των ετών 2016 και 2017.

Μία νέα, πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδοµένα, πλατφόρµα, χρήσιµη στον έλεγχο των οφειλών τους προς τις δηµοτικές και περιφερειακές αρχές έχουν στη διάθεσή τους, εδώ και λίγες µέρες, οι κτηνοτρόφοι της Στερεάς Ελλάδας. Το νέο αυτό χρηστικό εργαλείο βρίσκεται διαθέσιµο στην επίσηµη ιστοσελίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αλλά ο κάθε ενδιαφερόµενος που θέλει να κάνει χρήση των συγκεκριµένων υπηρεσιών θα µπορεί να έχει άµεση πρόσβαση τόσο από το κινητό του τηλέφωνο όσο και από τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή. 

Με τον τρόπο αυτόν, οι περίπου 11.000 κτηνοτρόφοι της περιφέρειας θα έχουν πλέον την δυνατότητα να παρακολουθούν on line, για παράδειγµα, τις οικονοµικές τους εκκρεµότητες σε σχέση µε το µίσθωµα που πρέπει να καταβάλουν για τα δικαιώµατα χρήσης βοσκήσιµης έκτασης που τους κατανεµήθηκε. 

Επίσης, οι παραγωγοί θα µπορούν να ενηµερώνονται άµεσα για τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκοµίσουν στους αντίστοιχους δήµους, και όλα αυτά χωρίς αναµονή και ταλαιπωρία.

Λειτουργία

«Πρόκειται για µια απλή εφαρµογή, η οποία βρίσκεται στον ιστότοπο της περιφέρειας, όπου ο αγρότης καλείται να συµπληρώσει µια φόρµα, γράφοντας τα έξι τελευταία ψηφία από το ΑΦΜ του. Στη συνέχεια, προβάλλονται οι περιοχές όπου υπάρχουν οι βοσκότοποι στην περιφέρεια, οι εκτάσεις και το µίσθωµα», αναφέρει στην «ΥΧ» ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονοµίας και Κτηνιατρικής Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Αποστολόπουλος. Επίσης, υπάρχει και ένας µοναδικός δεκαψήφιος κωδικός, µε τον οποίο ο κτηνοτρόφος µπορεί να πληρώσει το οφειλόµενο ποσό, τόσο στην τράπεζα όσο και µέσω e- banking, απλοποιώντας ακόµα περισσότερο τη διαδικασία. 

Όπως χαρακτηριστικά µας κάνει γνωστό ο κ. Αποστολόπουλος, «αφορµή για τη δηµιουργία της πλατφόρµας ήταν η έλλειψη συνεργασίας της περιφέρειας µε τους δήµους για τη διεκπεραίωση υποχρεώσεων, όπως η αποστολή ενηµερωτικών σηµειωµάτων στους κτηνοτρόφους, σχετικά µε τις οφειλές τους για τα µισθώµατα». «Πλέον, δεν υπάρχει ανάγκη συνεργασίας µε τους δήµους», συµπληρώνει. 

Όπως αναφέρει ο Σταύρος Τσελάς, γενικός διευθυντής Αγροτικής Οικονοµίας και Κτηνιατρικής Στερεάς Ελλάδας, η µόνη εκκρεµότητα του κτηνοτρόφου µε τη δηµοτική αρχή «είναι µετά την εξόφληση, να επισκεφθεί τον δήµο του και να υπογράψει το έντυπο µίσθωσης». Και προσθέτει: «Εµείς ζητάµε από τους κτηνοτρόφους να µας αποστείλουν το καταθετήριο του µισθώµατος και, εν συνεχεία, βεβαιώνουµε το ΟΣΔΕ ότι έχουν εξοφλήσει το ποσό και δεν θα υπάρχουν συνέπειες».

Στα επόµενα βήµατα –και ως µελλοντική εξέλιξη της πλατφόρµας– «θα πρέπει να µη χρειάζεται να επισκέπτονται τον δήµο οι κτηνοτρόφοι», τονίζει ο κ. Τσελάς. 

Ανταπόκριση και πρώτες αντιδράσεις από τους παραγωγούς

Από την έως τώρα κίνηση, «βλέπουµε ότι κάποιοι από τους 11.000 κτηνοτρόφους της ΠΣΕ έχουν αρχίσει και χρησιµοποιούν την εφαρµογή και προχωρούν σε εξοφλήσεις», κάνει γνωστό στην «ΥΧ» ο αρµόδιος αντιπεριφερειάρχης. 

Ο εκτιµώµενος χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας υπολογίζεται στα 10 λεπτά, ενώ και οι δύο εκπρόσωποι της ΠΣΕ επισηµαίνουν πως «η χρήση της τεχνολογίας στον αγροτικό κλάδο είναι µονόδροµος και θα πρέπει οι περιφέρειες να επενδύουν χρήµατα γι’ αυτόν τον σκοπό». Τέλος, ο κ. Τσελάς υπογραµµίζει πως «τα χρήµατα που θα συγκεντρώσει η περιφέρεια θα κατευθυνθούν στη µελέτη των διαχειριστικών σχεδίων για τους βοσκότοπους».

Μείωση της γραφειοκρατίας

Υποστηρίζοντας τη νέα αυτή εφαρμογή και το όφελος για τους κτηνοτρόφους της περιφέρειας, ο γενικός διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Σταύρος Τσελάς, μιλώντας στην «ΥΧ», ανέφερε τα εξής:

 «Με την εφαρμογή αυτή βοηθάμε τους κτηνοτρόφους, των οποίων οι επιλέξιμες εκτάσεις των βοσκοτόπων τους βρίσκονται στα όρια της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μίσθωσης για τα έτη 2016 και 2017. Στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και στη θέση ‘‘Θέλω να μάθω το μίσθωμά μου για τις βοσκήσιμες εκτάσεις’’ ανοίξαμε ειδική εφαρμογή, όπου οι κτηνοτρόφοι βάζοντας τα έξι (6) τελευταία ψηφία του ΑΦΜ τους μπορούν να πληροφορηθούν για τα μισθώματα που πρέπει να καταβάλουν και για τα δύο έτη (2016, 2017). Ταυτόχρονα, με τη διαδικασία αυτή, πληροφορούνται τον τραπεζικό λογαριασμό ανά περιφερειακή ενότητα όπου πρέπει να καταθέσουν το μίσθωμα». 

Για να μπορέσουν να ξεπεράσουν τα γραφειοκρατικά εμπόδια οι κτηνοτρόφοι και να μην έχουν πρόβλημα με τις πληρωμές, ο κ. Τσελάς δήλωσε: «Οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να πηγαίνουν στον δήμο, στα όρια του οποίου βρίσκεται η βοσκήσιμη γαία που τους έχει κατανεμηθεί, προκειμένου να λάβουν γνώση ενυπόγραφα σχετικά με τα στοιχεία της κατανεμηθείσας έκτασης. Για κάθε κτηνοτρόφο, εκτυπώνεται έντυπο κατανομής βοσκήσιμης γαίας σε δύο αντίτυπα, το οποίο επέχει θέση σύμβασης μίσθωσης. Ο ενδιαφερόμενος κτηνοτρόφος λαμβάνει γνώση, προσυπογράφοντας το έντυπο, και παραλαμβάνει ένα αντίγραφο. Ο δήμος ή η αρμόδια ΔΑΟΚ ενημερώνουν τον ΟΠΕΚΕΠΕ, επισυνάπτοντας στη διαδικτυακή εφαρμογή το ενυπόγραφο έντυπο κατανομής».

Κυριάκος Λάμπρου, Γιάννης Σάρρος