Πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της αρχαίας ελιάς των Βουβών στα Χανιά

Πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της αρχαίας ελιάς των Βουβών
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Πρωτοβουλία για την ανάδειξη της αρχαίας ελιάς των Βουβών στα Χανιά, καθώς και την προβολή της συμβολικής της αξίας της σε πολιτιστικό, αγροτοδιατροφικό και τουριστικό επίπεδο, αναλαμβάνει ο δήμος Πλατανιά. Η ελιά των Βουβών Χανίων, είναι δέντρο που ξεπερνά σε ηλικία τα 3000 χρόνια. Έχει περίμετρο κορμού 12,5 μέτρα, διάμετρο 4,6 μέτρα, ανήκει στην ντόπια ποικιλία με την ονομασία «τσουνάτη» και είναι εμβολιασμένη σε ύψος 3 μέτρων πάνω σε αγριελιά.

Ο κορμός του δέντρου είναι κούφιος, καθώς δεν υπάρχει καρδιόξυλο, οπότε η ελιά ανανεώνεται προς τα έξω και το καρδιόξυλο σταδιακά σαπίζει. Επειδή ωστόσο η ελιά είναι αθάνατο δέντρο, συνεχώς ανανεώνει το ξύλο της, και έτσι ουσιαστικά αναδεικνύεται και σε σύμβολο αθανασίας. Το 1990, με ομόφωνη απόφαση του νομαρχιακού τότε συμβουλίου Χανίων, η ελιά των Βουβών ανακηρύχθηκε σε μνημείο εξαιρετικής σημασίας της φύσης και περιφράχτηκε με υλικό από πέτρα σιδεριάς.

Με στόχο την βέλτιστη αξιοποίηση της τοπικής κληρονομιάς του Πλατανιά, ο τοπικός δήμος προσκαλεί κάθε ενδιαφερόμενο φορέα, οργανισμό, ιδιωτική εταιρία ή μεμονωμένο άτομο, να καταθέσει εγγράφως τεκμηριωμένες προτάσεις, έως και την Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016 στα γραφεία της Κοινωφελούς Επιχείρησης (στον Αλικιανό) ή μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις [email protected] και [email protected]

Πηγή: ΑΠΕ

-Διαφήμιση-