Πρότυπη μονάδα καλλιέργειας μανιταριών με… ηλιακή ενέργεια (vid)

Πρότυπη μονάδα καλλιέργειας μανιταριών με… ηλιακή ενέργεια

Μια πρότυπη μονάδα, τόσο για την Ισπανία όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη, κατασκεύασε η εταιρεία MercaJúcar στην περιοχή Αλμπαθέτε, προκειμένου να επιτύχει τη μείωση των εκπομπών CO2, οι οποίες προκαλούνται κατά την καλλιέργεια των μανιταριών (ποικιλίας Manchegan).

H εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται στην περιοχή για περισσότερα από δέκα χρόνια, πραγματοποίησε πρόσφατα επέκταση των εγκαταστάσεών της, αυξάνοντας και τις ανάγκες της για θερμική ενέργεια. Με τη συνολική παραγωγή της να κυμαίνεται μεταξύ 4 και 5 εκατ. κιλών μανιταριών ετησίως και την ανάγκη αύξησης της παραγωγής, οι υπεύθυνοι της MercaJúcar αποφάσισαν να εγκαταστήσουν έναν πρωτοποριακό ηλιακό συλλέκτη, αυστριακής προέλευσης, με την ονομασία Heliotube.

O Heliotube χρησιμοποιεί τον ήλιο για να παράγει θερμική ενέργεια, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση άλλων καυσίμων, όπως το ντίζελ και τη βιομάζα, για τη θέρμανση του νερού, το οποίο χρησιμοποιείται στους θαλάμους όπου καλλιεργούνται τα μανιτάρια. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν μεγάλο κύλινδρο, περίπου 200 μέτρων μήκους και 10 μέτρων ύψους, ο οποίος συγκεντρώνει την ενέργεια της ηλιακής ακτινοβολίας, ενώ ένα ειδικό υγρό, που επίσης κυκλοφορεί μέσα σε αυτόν, μεταφέρει τη θερμότητα (230 βαθμοί Κελσίου).

Όπως εξηγεί ο διευθυντής της εταιρείας Villarrus, Antonio Sáez «για να δοκιμάσουμε την αποδοτικότητα και για να εξασφαλίσουμε την παραγωγική ικανότητα της συγκεκριμένης μεθόδου, παρόμοια εγκατάσταση μικρότερης κλίμακας είχε κατασκευαστεί και στην πόλη La Solana της Ισπανίας. Τα αποτελέσματα από το πιλοτικό πρόγραμμα ήταν τόσο ικανοποιητικά, καθιστώντας τη μέθοδο ιδανική για βιομηχανίες που καταναλώνουν θερμότητα και θέλουν να μειώσουν το κόστος και τις εκπομπές CO2 στις διαδικασίες παραγωγής τους».