ProVeg International: «Εντατική κτηνοτροφία, η πιο επικίνδυνη ανθρωπογενής αιτία για νέες πανδημίες»

Η στενότερη επαφή των αγροτών με τα οικόσιτα και τα άγρια ζώα αυξάνει την πιθανότητα για νέες ζωονόσους

Με αφορμή την τρέχουσα υγειονομική κρίση, η οργάνωση ProVeg International δημοσίευσε μια έκθεση για τις πανδημίες και τον συσχετισμό τους με το σύστημα τροφίμων ζωικής προέλευσης. Ο διεθνής φορέας, ο οποίος στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και στη μείωση στο μισό της παγκόσμιας κατανάλωσης κρέατος έως το 2040, διαπιστώνει ότι υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ των δύο, η οποία «συχνά παραβλέπεται». Εντέλει, το συμπέρασμα της έκθεσης είναι ότι η εντατική κτηνοτροφία είναι η πλέον επίφοβη ανθρώπινη δραστηριότητα για να οδηγήσει σε νέες πανδημίες.

Η έκθεση της ProVeg επικεντρώνεται στις ζωονόσους, οι οποίες μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο. Ο κορωνοϊός είναι μία τέτοια περίπτωση, όπως ο SARS, ο MERS, ο Έμπολα, η λύσσα και ορισμένες μορφές γρίπης.

Στην πραγματικότητα, περίπου το 75% όλων των νεοεµφανιζόµενων μεταδοτικών ασθενειών στον άνθρωπο είναι ζωονόσοι. «Είτε προέρχονται από άγρια ζώα, όπως θεωρείται ότι συνέβη με την Cοvid-19, είτε σε εκτρεφόμενα ζώα, όπως συμβαίνει με τη γρίπη των πτηνών και των χοίρων, οι ζωονόσοι αποτελούν σοβαρές απειλές για την ατομική και την παγκόσμια υγεία και προκαλούν ήδη περισσότερους θανάτους από τον διαβήτη και τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα αθροισμένα μεταξύ τους» αναφέρεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με την ProVeg, ολοένα και περισσότερα στοιχεία συνηγορούν στο ότι η άνοδος των ζωονόσων συνδέεται άμεσα με τις αυξανόμενες αλληλεπιδράσεις των ανθρώπων με τα ζώα, ιδίως όσον αφορά τον εφοδιασμό σε τρόφιμα. «Η όρεξή μας για κρέας, αβγά και γαλακτοκομικά προϊόντα μας έφερε σε στενότερη επαφή τόσο με τα οικόσιτα όσο και με τα άγρια ζώα, διατηρώντας έναν αυξανόμενο αριθμό αυτών σε ολοένα και πιο περιορισμένους χώρους και εισβάλλοντας ακόμη περισσότερο στους οικοτόπους τους», επισημαίνει η μη κερδοσκοπική οργάνωση, για να αποφανθεί: «Σε συνδυασμό με τις ανθρωπογενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον, αυτό αυξάνει την πιθανότητα οι ιοί να υπερπηδούν τα εμπόδια μεταξύ των ειδών, με αποτέλεσμα νέες ζωονόσους».

Η έκθεση συνεχίζει, απαριθμώντας τρεις ανθρώπινες δραστηριότητες που αυξάνουν τον κίνδυνο πανδημιών από ζωονόσους. Αυτές είναι οι εξής:

✱ Καταστροφή των οικοσυστημάτων και απώλεια της βιοποικιλότητας.

✱ Επεξεργασία και κατανάλωση άγριων ζώων.

✱ Εκτροφή, επεξεργασία και κατανάλωση οικόσιτων ζώων.

Τελικά, η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εκτροφή ζώων για την παραγωγή τροφίμων, και ιδίως η εντατική κτηνοτροφία, είναι η πιο επικίνδυνη ανθρώπινη δραστηριότητα, όσον αφορά το ρίσκο για νέες πανδημίες. Και οι ειδικοί προειδοποιούν: «Οι μονάδες βιομηχανικής εκτροφής είναι ιδανικές εστίες εξάπλωσης για τις μελλοντικές πανδημίες».