Προβληματισμός για ντομάτα, σταφύλι και όσπρια στον κάμπο

Σέρρες: Οστά και ρούχα βρέθηκαν κοντά στο τρακτέρ αγνοούμενου αγρότη
-Διαφήμιση-
gaia-sense
Τα όσπρια και η ντομάτα ανήκουν στους χαμένους της φετινής χρονιάς στον θεσσαλικό κάμπο, με τους παραγωγούς αυτών να σκέπτονται την επιστροφή τους στη βαμβακοκαλλιέργεια.

Ιδιαίτερα απογοητευμένοι είναι οι ντοματοπαραγωγοί του νομού, καθώς για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο καιρός τα έκανε μούσκεμα και μείωσε αισθητά παραγωγή και ποιότητα. Όπως είναι γνωστό, μόλις ολοκληρωθεί η συγκομιδή του προϊόντος και αποδειχθεί το πλήγμα στην παραγωγή, οι συνεταιρισμοί που ασχολούνται με την ντομάτα και συναντήθηκαν πρόσφατα στη Λάρισα, θα ξεκινήσουν τις επαφές με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και του ΕΛΓΑ, ζητώντας αποζημιώσεις, αλλά και τροποποίηση του Κανονισμού του Οργανισμού.

Διαβάστε σχετικά: Σε απόγνωση οι παραγωγοί του ΘΕΣΤΟ, σκέφτονται την εγκατάλειψη της ντομάτας

Απελπισμένοι δείχνουν και οι παραγωγοί οσπρίων, ιδίως του ρεβιθιού και της φακής, οι οποίοι, εκτός από τη μειωμένη παραγωγή, λόγω καιρού έχουν να αντιμετωπίσουν και την απρόθυμη αγορά, που δείχνει να ικανοποιεί τις ανάγκες της με εισαγωγές.

Στον αντίποδα, βρίσκονται το βαμβάκι και το καλαμπόκι. Για το βαμβάκι προδιαγράφεται μια πολύ καλή χρονιά, με τον καιρό να αποτελεί σύμμαχο των παραγωγών. Ποιοτικά η παραγωγή χαρακτηρίζεται «άριστη» και υπάρχει αισιοδοξία ότι αυτή θα ανεβάσει φέτος την τιμή πάνω από τα 53 λεπτά που πουλήθηκε πέρυσι.

Ανάλογη αισιοδοξία επικρατεί και στο καλαμπόκι (ξηρό), στο οποίο επίσης ο καιρός βοήθησε το προϊόν. Σε λίγες μέρες ξεκινά η συγκομιδή, με τις εκτιμήσεις να μιλούν για 1.500-1.700 κιλά το στρέμμα.

-Διαφήμιση-