Πριν την παρέλαση το 70% της Βασικής – Σε εξέλιξη ο έλεγχος των αιτήσεων μεταβίβασης ΔΒΕ

Με την επίσημη έγκριση της δέσμης μέτρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναμένεται και τυπικά μέσα στις επόμενες ημέρες, ξεκίνησαν ήδη στην Ελλάδα να διατυπώνονται οι πρώτες εικασίες για την ημερομηνία χορήγησης της προκαταβολή της Βασικής Ενίσχυσης στους δικαιούχους παραγωγούς.

Από το ρεπορτάζ της «ΥΧ» προκύπτει ότι στόχος είναι να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με πέρσι, ώστε οι εν λόγω πληρωμές να πραγματοποιηθούν την εβδομάδα πριν τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να καταβληθεί το 70% της Βασικής έως τις αρχές Οκτωβρίου, όπως είχε διαρρεύσει αρχικά εξαιτίας της λαθεμένης μετάφρασης στα ελληνικά της ανακοίνωσης που εξέδωσε η Κομισιόν. Οι προκαταβολές των άμεσων ενισχύσεων (έως και το 70%) θα δοθούν στις δικαιούχους των κρατών μελών από τα μέσα του Οκτώβρη και μετά, και το 85% των ενισχύσεων αγροτικής ανάπτυξης αμέσως μόλις εγκριθεί επίσημα η δέσμη μέτρων.

Στην Ελλάδα, με βάση τις πληροφορίες μας, ο ΟΠΕΚΕΠΕ προσανατολίζεται προς τα τέλη του μηνός, αλλά πριν την αργία της 28ης Οκτωβρίου (την εβδομάδα δηλαδή που προηγείται της εθνικής εορτής). Βασική προϋπόθεση όμως παραμένει σε πρώτη φάση η επίσημη έγκριση της δέσμης μέτρων, ώστε αμέσως μετά να δρομολογηθούν οι απαραίτητες διεργασίες, και να ακολουθηθούν τα υποχρεωτικά από το νόμο στάδια, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πληρωμή.

Μεταβιβάσεις Δικαιωμάτων

Προς το παρόν πάντως, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Οργανισμού συνεχίζουν να διενεργούν τον διοικητικό έλεγχο των αιτήσεων μεταβίβασης Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης έτους 2019. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «ΥΧ», η διαδικασία προχωράει απρόσκοπτα, με το 66% περίπου των αιτήσεων να έχει ήδη ελεγχθεί.

Ειδικότερα, από τις συνολικά 32.970 αιτήσεις που υποβλήθηκαν, μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί οι 22.281, ενώ υπό έλεγχο είναι 10.689 αιτήσεις. Επιπλέον, και από τις πληροφορίες που έχουμε, από τις 22.281 αιτήσεις που ελέγχθηκαν, έχουν απορριφθεί προς το παρόν οι 24, καθώς έχουν χαρακτηρισθεί ελλιπείς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία σχεδόν ολοκληρώνεται στην περιφερειακή διεύθυνση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, ενώ σε ιδιαίτερα καλό δρόμο είναι και οι έλεγχοι και στις υπόλοιπες.

Πριν από την 28η Οκτωβρίου η προκαταβολή της Βασικής Ενίσχυσης