Ψηφιακά νομίσματα θα επιβραβεύουν τους πολίτες που ανακυκλώνουν πλαστικά

Plastic Twist
-Διαφήμιση-

Ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που έχει στόχο την αλλαγή αντιλήψεων για την επαναχρησιμοποίηση του πλαστικού, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, συντονίζει το Εργαστήριο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Παγκόσμιου Ιστού και Δεδομένων του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ. Πρόκειται για τη δράση Plastic Twist, με την οποία δίνεται κίνητρο στους πολίτες να ανακυκλώνουν αλλά και να επαναχρησιμοποιούν τα πλαστικά.

Όπως τονίζει η συντονίστρια του προγράμματος, καθηγήτρια Πληροφορικής Αθηνά Βακάλη, σύντομα πρόκειται να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα που θα έχει τη μορφή ψηφιακού πορτοφολιού. Οι πολίτες που θα ανακυκλώνουν ή θα επαναχρησιμοποιούν πλαστικά απορρίμματα θα αμείβονται από τους φορείς ή τους ιδιώτες που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα και θα γεμίζουν το ψηφιακό πορτοφόλι τους με ένα πλαστικό νόμισμα (plastic token), το οποίο είναι βασισμένο στην τεχνολογία blockchain.

Στη συνέχεια, οι πολίτες θα μπορούν να ανταλλάσσουν τα ιδεατά πλαστικά νομίσματά τους με προϊόντα ή υπηρεσίες, όπως π.χ. με μια δημοτική θέση στάθμευσης. «Η ιδέα είναι να έχουν κίνητρα τόσο οι πολίτες, όσο και οι φορείς που παρέχουν υπηρεσίες, ώστε να “τιμολογούν” και να επαναπροωθούν τη χρησιμοποίηση του πλαστικού. Σκοπός μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για τις πρακτικές της κυκλικής οικονομίας και τη βιώσιμη καινοτομία, μέσω της απόδοσης αξίας στα πλαστικά μιας χρήσης», επισημαίνει η κα Βακάλη. Το πρόγραμμα τρέχουν πιλοτικά η Ολλανδία, η Ελβετία και η Ελλάδα, σε συνεργασία με τη ΜΚΟ Μεσόγειος-SOS, που ασχολείται με τα πλαστικά απορρίμματα στις ακτές.

-Διαφήμιση-