H ψηφιακή γεωργία μπορεί να αλλάξει την απασχόληση στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις

Με άρθρο του στο PrecisionAg, o Ofir Schlam, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ψηφιακών γεωργικών υπηρεσιών Taranis, αναλύει τη συμβολή που μπορεί να έχει η διάδοση των ψηφιακών τεχνολογιών στην επίλυση του προβλήματος της έλλειψης εργατικού δυναμικού στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

«Πρόκειται για ένα πρόβλημα που εντάθηκε ιδιαίτερα την περίοδο της κρίσης του κορωνοϊού», προσθέτει. Στη συνέχεια, παραθέτει μια σειρά από στοιχεία και παραδείγματα που δείχνουν τις δυνατότητες που προσφέρουν στον παραγωγό οι ψηφιακές τεχνολογίες, ώστε να κάνει τη δουλειά του πιο γρήγορα και αποτελεσματικά, αυξάνοντας παράλληλα την παραγωγικότητα της εκμετάλλευσής του.

Αναλυτικότερα, έως το 2015, το ένα τρίτο των καλλιεργούμενων εκτάσεων στις ΗΠΑ και oι μισές καλλιέργειες της ΕΕ υποστηρίζονταν από τεχνολογίες γεωργίας ακριβείας με συστήματα GPS. Σε συνδυασμό με αισθητήρες και άλλες ψηφιακές τεχνολογίες, τα συστήματα αυτά λειτουργούν σε ελκυστήρες και παρελκόμενα, εξοικονομώντας εισροές.

Σύμφωνα με τον CEO της Taranis, ορισμένες καλλιέργειες όπως αυτές των μικρών φρούτων μπορούν να επωφεληθούν από τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες ώστε να λύσουν το πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών. Για παράδειγμα, ένα νέο ρομποτικό μηχάνημα που αξιοποιείται στη συγκομιδή φράουλας στις ΗΠΑ έχει τη δυνατότητα να συλλέγει πέντε φράουλες το δευτερόλεπτο και να καλύπτει έκταση τεσσάρων στρεμμάτων ανά ημέρα.

Πέρα όμως από τη διευκόλυνση των εργασιών στο χωράφι, που συνεπάγεται και τη μείωση των αναγκών σε εργάτες γης, ο Schlam σημειώνει ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα θα δημιουργήσει και νέες θέσεις εργασίας. Αυτές θα προϋποθέτουν εξειδίκευση με τις νέες τεχνολογίες και αναμένεται να συμβάλλουν στην ηλικιακή ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού που θα απασχολείται στην πρωτογενή παραγωγή.