Ψηφιακή μετάβαση για ταχύτερη πληρωμή αποζημιώσεων

✱ Με τάμπλετ ο ελεγκτής στο χωράφι για την καταγραφή των ζημιών ✱ Παίρνει αναβολή η είσοδος των ιδιωτών στην αγροτική ασφάλιση

Σε περίοδο ψηφιακής μετάβασης εισέρχεται το επόμενο χρονικό διάστημα ο ΕΛΓΑ, καθώς εξασφάλισε ήδη το απαραίτητο κονδύλι για να προχωρήσει στις προβλεπόμενες ενέργειες που θα καταστήσουν την ψηφιακή καταγραφή των ζημιών πραγματικότητα. Στόχος είναι το αργότερο σε 12 μήνες, οι ελεγκτές του Οργανισμού να μεταβαίνουν στις πληγείσες περιοχές, να καταγράφουν μέσω τάμπλετ τις ζημιές και να αποστέλλουν άμεσα τα στοιχεία στις αρμόδιες υπηρεσίες, μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο για τη χορήγηση των αποζημιώσεων.

Σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ, έχει εξασφαλιστεί μέσω ΕΣΠΑ ένα αρχικό κονδύλι, ύψους 1,8 εκατ. ευρώ, και αυτήν τη στιγμή συντάσσεται με την αρμόδια ΜΟΔ το τεχνικό δελτίο. Με βάση τη σύμβαση, με τα χρήματα πρόκειται να αναπτυχθεί το κατάλληλο λογισμικό, να εξασφαλιστεί η συντήρηση του δικτύου για τρία χρόνια, και να αγοραστούν σε πρώτη φάση εκατοντάδες τάμπλετ και φορητοί υπολογιστές, με τα οποία και θα εφοδιαστούν οι εκτιμητές. Οι δε τελευταίοι θα έχουν λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση πριν αναλάβουν τα καθήκοντά τους στην πρώτη φάση της ψηφιακής εποχής. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το αργότερο σε 12 μήνες οι εν λόγω ελεγκτές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα νέα μέσα τεχνολογίας κατά την καταγραφή των ζημιών.

Διαδικασία

Ο εκτιμητής μέσω του ειδικού λογισμικού θα μπορεί σε πραγματικό χρόνο να ταυτοποιεί την καλλιέργεια, να διασταυρώνει όλα τα δεδομένα (δηλώσεις κ.ά.), να καταγράφει τη ζημία και το κόστος αποζημίωσης και να παραδίδει στον παραγωγό το αποδεικτικό. Εν τω μεταξύ, θα έχουν αποσταλεί τα στοιχεία και στις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού.

Οφέλη

Όπως επισημαίνεται από τον ΕΛΓΑ, με τον τρόπο αυτόν θα επιτευχθεί ταχύτερη και αξιόπιστη καταγραφή των ζημιών, ενώ παράλληλα θα ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος της διαδικασίας πληρωμής των αποζημιώσεων.

Ιδιώτες

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η «ΥΧ», φαίνεται πως το εγχείρημα του ΥΠΑΑΤ για την είσοδο ιδιωτών στην αγροτική ασφάλιση παίρνει αναβολή, αφού οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες φέρονται απρόθυμες προς το παρόν να διεισδύσουν δυναμικά, εάν δεν υπάρξουν πρώτα βελτιώσεις στη λειτουργία του Οργανισμού και αν δεν γίνει ξεκάθαρο σε ποιο μέρος του ασφαλιστικού έργου δύναται να μπουν.