Αυτό το άρθρο είναι 88 μηνών

Ψηφιακή σύγκλιση: Αλλαγές στην παραγωγή, μεταφορά και παράδοση εμπορευμάτων

12/05/2017
3' διάβασμα
psifiaki-sygklisi-allages-stin-paragogi-metafora-kai-paradosi-eborevmaton-84578

Κολοσσιαίες αλλαγές, που έχουν σχέση και με τον τρόπο παραγωγής, μεταφοράς και παράδοσης εμπορευμάτων έρχονται σταδιακά τα επόμενα χρόνια, με την ψηφιακή σύγκλιση, που είναι από τους βασικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλος ο κόσμος θα πρέπει να κινητοποιηθεί προκειμένου, ν΄αποκτήσει νέες ψηφιακές ικανότητες, καθότι έρχονται νέα επαγγέλματα στην επιφάνεια και άλλα θα καταργηθούν, ενώ δεν θα μείνει ανεπηρέαστο και το εργατικό δυναμικό στον αγροτικό τομέα.

Η κοινή συνεδρίαση βουλευτών που μετέχουν στις επιτροπές Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης, Παραγωγής και Εμπορίου, υπό την προεδρία του Τάσου Κουράκη, παρουσία του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για θέματα Ψηφιακής Πολιτικής, Άντρους Άνσιπ έδειξε πως η χώρα μας χρειάζεται να συμπλεύσει με τις εξελίξεις, καθώς καθυστέρησε τις προηγούμενες δεκαετίες με στόχο την ενιαία ψηφιακή αγορά και την ψηφιακή σύγκλιση.

Ο επίτροπος Ψηφιακής Πολιτικής, Άντρους Άνσιπ εξήγησε πως δεν μπορούμε να σταματήσουμε το κινούμενο τρένο της τεχνολογίας και σημείωσε πως πρέπει να μπούμε σε αυτό και σε αυτού του είδους το αναπτυξιακό εργαλείο. Σημείωσε μάλιστα ότι οι ΗΠΑ έχουν μειώσει σημαντικά το εργατικό δυναμικό στον αγροτικό τομέα, εξαιτίας της ψηφιακής σύγκλισης και πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να εκπαιδευτούν στις αλλαγές που επιβάλλει η τεχνολογία. Στην πραγματικότητα οφείλουν να προχωρήσουν στη δια βίου μάθηση νέων δεξιοτήτων, ώστε να προσαρμοστούν οι άνθρωποι σ΄ένα νέο διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, ήδη από το νηπιαγωγείο και ταυτόχρονα να προστατευθούν από την ψηφιακή εγκληματικότητα.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς εξήγησε πως η Ελλάδα έχει ξεκινήσει από χαμηλή θέση στην Ε.Ε. – είναι 26η – και σημείωσε ότι «σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. είμαστε περίπου στο 1/3 ως ποσοστό επιχειρήσεων, οι οποίες αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες».

Σημείωσε πως γίνονται βήματα και η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών θα σημάνει και προώθηση των προϊόντων μέσω του διαδικτύου και ηλεκτρονική τιμολόγηση και βεβαίως η ικανότητα, η δυνατότητα που έχουν να πωλούν τα προϊόντα τους και να τα προωθούν διασυνοριακά». 

Κατά την τομεάρχη Ψηφιακής Σύγκλισης της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, υπολογίζεται ότι τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα μπορεί λόγω της βελτίωσης στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, η Ελλάδα ν΄ανεβάσει το ΑΕΠ της από 4,9 δις ευρώ έως 7,6 δις ευρώ, με επιπρόσθετη δημιουργία 50.000 θέσεων εργασίας.

Αντίθετα, ο εισηγητής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος αναφέρθηκε σε μελέτες που δείχνουν ότι 7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα χαθούν τα επόμενα χρόνια στην Ευρώπη και θα δημιουργηθούν 2 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας.

Ο τομεάρχης Αγροτικού των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Γιώργος Λαζαρίδης σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να δει κατάματα την ανεργία των νέων, που στον ευρωπαϊκό Νότο έχει ανέλθει σε δυσθεώρητα ύψη και ανέρχεται στην Ελλάδα στο 44%, στην Ισπανία στο 43%, στην Ιταλία 40%, όταν ο μέσος όρος της ευρωζώνης είναι 21% και της Ευρωπαϊκής Ένωσης 18, 6%, ώστε να μη χαθούν περαιτέρω θέσεις εργασίας λόγω της ψηφιακής σύγκλισης.

ΓΡΑΦΕΙ: