Ψηφιακό εργαλείο υποστήριξης αποφάσεων για αμπελώνες

Μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που επιτρέπει στους αγρότες να έχουν πρόσβαση σε συμβουλευτικές υπηρεσίες σχετικά με τον βέλτιστο χρόνο φυτοϋγειονομικών εφαρμογών σε αμπελώνες, δημιούργησε η ισπανική επιχειρησιακή ομάδα APPVID.

Η εφαρμογή βοηθά τους αγρότες με δύο τρόπους. Πρώτον, μειώνει τις εφαρμογές φυτοφαρμάκων, καθώς ενσωματώνει πληροφορίες σχετικά με τον αμπελώνα που λαμβάνονται από αισθητήρες, παρατηρήσεις και άλλες πηγές για να δώσουν ακριβείς συμβουλές σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των ασθενειών. Δεύτερον, αυξάνει την αποτελεσματικότητα των μέτρων ελέγχου των ασθενειών, καθώς η εφαρμογή μπορεί να παρέχει αναφορές για την κατάσταση της υγείας των αμπελώνων σε πραγματικό χρόνο.

Για τη συλλογή των δεδομένων εγκαταστάθηκαν μετεωρολογικοί σταθμοί σε εννέα διαφορετικούς αμπελώνες. Σε συνδυασμό με αισθητήρες, συγκεντρώθηκαν δεδομένα, όπως θερμοκρασία αέρα και εδάφους, υγρασία, ηλιακή ακτινοβολία, κατεύθυνση και ταχύτητα του ανέμου. Οι συνεργάτες του έργου έχουν διασφαλίσει ότι η εφαρμογή για κινητά θα συνεχίσει να εξελίσσεται αυτόματα με κλιματολογικά και περιβαλλοντικά δεδομένα.