Ψυχανθή: Μεγάλο το ενδιαφέρον για τις φθινοπωρινές σπορές

Η ζήτηση σε ζωοτροφές, έτσι όπως καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, ενισχύει το ενδιαφέρον των παραγωγών, αλλά και των κτηνοτρόφων για την καλλιέργεια ψυχανθών την τρέχουσα περίοδο. Το μεγαλύτερο κομμάτι της προσοχής στρέφεται στη μηδική και στο κτηνοτροφικό μπιζέλι. Ο βίκος και το μπιζέλι, ως ετήσια φυτά, έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζονται καλύτερα σε φτωχά και άγονα εδάφη, σε σύγκριση με τη μηδική, που έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό.

Ο Νίκος Kουρτίδης, παραγωγός από το Κιλκίς, ασχολείται με την καλλιέργεια κτηνοτροφικού μπιζελιού και βίκου. Όπως υποστηρίζει, «το κτηνοτροφικό μπιζέλι είναι καλύτερο στη διαχείριση σε σχέση με τον βίκο, διότι δεν πλαγιάζει και, πολύ περισσότερο, δεν σαπίζει». Το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής του κατευθύνεται στη σποροπαραγωγή και, για τον λόγο αυτόν, κλείνει συμβάσεις με εταιρείες παραγωγής σπόρων.

«Σε ό,τι αφορά το μπιζέλι, οι αποδόσεις κυμαίνονται στα 150-250 κιλά το στρέμμα και οι συμβάσεις που υπογράφουμε είναι στα 40 λεπτά το κιλό. Αναφορικά με τον βίκο, οι αποδόσεις φτάνουν τα 150 κιλά και η τιμή αγοράς από τους παραγωγούς είναι στα 80 λεπτά το κιλό», σημειώνει ο κ. Κουρτίδης.

Κλείνοντας, ο ίδιος αναφέρει ότι «τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγαλύτερη κίνηση σε αυτές τις καλλιέργειες λόγω της αύξησης των ζωοτροφών και των περιβαλλοντικών μέτρων που προωθούνται».

Περισσότερα χωράφια για σποροπαραγωγή βίκου στη Λάρισα

Για αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων με βίκο στην περιοχή της Νίκαιας του Νομού Λάρισας κάνει λόγο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νίκαιας, Αντώνης Ρεντζιάς, ο οποίος υποστηρίζει ότι το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, με δυνατότητα αύξησης ακόμα και στο 50%. «Η χρονιά που πέρασε ήταν πολύ δύσκολη και είχαμε σημαντικές απώλειες στην παραγωγή.

Η ζήτηση του προϊόντος και ειδικότερα της ποικιλίας Ζέφυρος, την οποία καλλιεργούμε εδώ και χρόνια, παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον από γεωργούς και κτηνοτρόφους, αλλά οι σπόροι είναι γενικά περιορισμένοι». Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, ο κ. Ρεντζιάς υποστηρίζει ότι «θα υπάρξει αύξηση της τιμής σε σύγκριση με πέρυσι».

Αν υπήρχε σπόρος μηδικής, θα ήταν πιο πολλά τα στρέμματα με την καλλιέργεια

Οι χαμηλές τιμές σε βαμβάκι, σιτηρά, καθώς και σε άλλες καλλιέργειες, στρέφουν τους γεωργούς της περιοχής στην καλλιέργεια της μηδικής. Στην εκτίμηση αυτή καταλήγει ο Δημήτρης Σερακιώτης, έμπορος σπόρων και ζωοτροφών από το Κάστρο Βοιωτίας στην Κωπαΐδα, σημειώνοντας ότι «τα προηγούμενα χρόνια, η σπορά της μηδικής γινόταν κυρίως την άνοιξη, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή μας. Αυτό που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, είναι το μεγάλο ενδιαφέρον για την καλλιέργεια. Λόγω της αυξημένης τιμής και, σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες τιμές στα άλλα προϊόντα, οι παραγωγοί επιλέγουν τη μηδική σε χωράφια που έχουν λιγότερα προβλήματα σε σύγκριση με αυτά της πεδιάδας. Αν βρεθεί σπόρος, πιστεύω ότι την άνοιξη θα έχουμε αυξημένο αριθμό στρεμμάτων».

Οι αγριόχοιροι δημιουργούν προβλήματα στον βίκο

Η Κυρτώνη Φθιώτιδας είναι μια ημιορεινή περιοχή, με χιλιάδες άνυδρα χωράφια. Σύμφωνα με τον παραγωγό βίκου Κυριάκο Κυριάκου, η καλλιέργεια παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή, όχι μόνο για την παραγωγή σανού, αλλά και για τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ως εδαφοβελτιωτικό στις επόμενες καλλιέργειες.

«Δυστυχώς, όμως, η έξαρση των αγριόχοιρων το τελευταίο διάστημα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, καθώς καταστρέφουν την καλλιέργεια, με αποτέλεσμα πολλοί γεωργοί να έχουν μείωση στις εκτάσεις της», καταλήγει ο κ. Κυριάκου, με τον ίδιο να προβληματίζεται για τον αριθμό των στρεμμάτων που θα σπείρει με βίκο.

 

 

Οι βροχές βοηθούν στο φύτρωμα των κτηνοτροφικών φυτών

Μπορεί για πολλούς αγρότες οι βροχοπτώσεις να δημιουργούν σημαντικά προβλήματα, όμως για άλλους είναι ιδιαίτερα ευεργετικές. Σύμφωνα με τον γεωπόνο και ερευνητή του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» Δημήτρη Μπαξεβάνο, ο λόγος εστιάζεται στην καλή προετοιμασία των χωραφιών, ώστε να γίνει καλό φύτρωμα.

Όπως μας ενημερώνει, σημαντικό ποσοστό της μηδικής έχει ήδη σπαρθεί και σε λίγο ξεκινά η σπορά του βίκου και του κτηνοτροφικού μπιζελιού. Ο κ. Μπαξεβάνος προτείνει στα γόνιμα εδάφη να καλλιεργείται το κτηνοτροφικό μπιζέλι, σε συνδυασμό με τη βρώμη, λόγω της υψηλής θρεπτικής αξίας του σιτηρεσίου. «Οι ποσότητες του σπόρου, που θα χρησιμοποιηθούν κατά τη σπορά για μεγαλύτερη απόδοση σε πρωτεΐνη, θα πρέπει να προέρχονται κατά 80% από μπιζέλι και 20% από βρώμη. Επίσης, μπορούμε να κάνουμε έναν συνδυασμό με 60% σπόρο βίκου και 40% βρώμη».

Τέλος, ο κ. Μπαξεβάνος αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα κτηνοτροφικών φυτών, και ιδιαίτερα των ψυχανθών, ως προς τη διατροφική τους αξία και την περιβαλλοντική τους διάσταση, καταλήγοντας ότι «μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε επικλινή χωράφια για να περιορίσουν τη διάβρωση και να βελτιωθεί η δομή τους, καθώς και σε δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως είναι η ελιά, με σημαντικά αποτελέσματα»