Πτωτική τροχιά για τις τιμές του αβοκάντο στην ευρωπαϊκή αγορά

Μεγάλη πτώση των τιμών του αβοκάντο αναμένεται κατά το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, ενώ ήδη από τα τέλη Ιουνίου καταγράφεται πτωτική τάση στην Ευρώπη. Αυτό είναι αποτέλεσμα του ότι κάποιες αγορές, στις οποίες ο κορωνοϊός συνεχίζει να έχει τεράστιο αντίκτυπο, εξακολουθούν να προμηθεύονται μικρότερες ποσότητες από ό,τι συνήθως.

Ενδεικτικό είναι ότι ένα μέρος των υπηρεσιών τροφοδοσίας στις ΗΠΑ δεν έχει ανακάμψει πλήρως, γι’ αυτό και το Περού, ο μεγαλύτερος παραγωγός αβοκάντο στον κόσμο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, που αυξάνει αδιάλειπτα την παραγωγή του, διοχετεύει μεγαλύτερες ποσότητες στην ευρωπαϊκή αγορά. Την ίδια στιγμή, εταιρείες της Ν. Αφρικής προμηθεύονται περουβιανό αβοκάντο για να συμπληρώσουν την παραγωγή τους, η οποία ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη.

Όπως αναφέρεται στην επισκόπηση της παγκόσμιας αγοράς αβοκάντο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα FreshPlaza, στη Γαλλία υπάρχουν μεγάλα αποθέματα λόγω αυξημένων εισαγωγών από το Περού, τις προηγούμενες εβδομάδες, με αποτέλεσμα να ασκείται πίεση στις τιμές. Παρά τις προωθητικές ενέργειες των σούπερ μάρκετ, η κατανάλωση στη χώρα σημειώνει μικρή υποχώρηση.

Από την άλλη μεριά, στην Ισπανία, η παραγωγή αβοκάντο, η οποία ολοκληρώθηκε στα τέλη Μαΐου, απέφερε μεγάλες ποσότητες, περί τους 80.000 τόνους, και παρ’ όλα αυτά, αλλά και παρά τον κορωνοϊό, η ζήτηση για μικρότερα μεγέθη διατηρήθηκε ζωηρή μέχρι το τέλος της σεζόν. Έτσι, η εμπορία της ισπανικής παραγωγής ολοκληρώθηκε νωρίτερα και σε υψηλές τιμές αφήνοντας ικανοποιημένους παραγωγούς και εμπόρους. Από τις αρχές Ιουνίου, όταν «πλημμύρισε» αβοκάντο από το Περού η ευρωπαϊκή αγορά, οι τιμές έπεσαν.

Και στην Ιταλία οι τιμές καταγράφουν αποκλιμάκωση, η οποία αναμένεται ότι θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, ωστόσο το εμπόριο αβοκάντο αυξάνεται κάθε χρόνο, όπως και φέτος, ακόμα και στη διάρκεια του lockdown. Κατά το τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου, οι ποσότητες που διακινήθηκαν ήταν αυξημένες κατά 40% σε σύγκριση με πέρσι, ανέφερε έμπορος από την κεντρική αγορά του Μιλάνο με τη μέση τιμή στα 10 ευρώ/τετράκιλο, για εισαγόμενα από τη Ν. Αφρική και το Περού.