Στα 720 εκ. ευρώ το κοινωνικό μέρισμα –επιστροφή χρημάτων και σε συνταξιούχους (upd)

Mε νομοθετική διάταξη η οποία αναμένεται να κατατεθεί εντός της εβδομάδας στη Βουλή θα δρομολογηθεί η καταβολή του κοινωνικού μερίσματος σε 3,4 εκατ. πολίτες εντός του Δεκεμβρίου.
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Στα 720 εκ. ευρώ το κοινωνικό μέρισμα που έχει εφάπαξ κοινωνικό χαρακτήρα και είναι ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή.

Σύμφωνα με όσα αναγράφονται στο άρθρο 1 του νομοσχεδίου για το κοινωνικό μέρισμα δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση και μάλιστα προβλέπεται ότι το υπάρχον ποσό μπορεί να αυξηθεί, εφόσον το επιτρέψουν οι κοινωνικές συνθήκες. Το νομοσχέδιο δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με χρέη προς Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία ή πιστωτικά ιδρύματα ούτε υπολογίζεται στα εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή παροχών κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

-Διαφήμιση-
Corteva agriculture

Με ΚΥΑ που θα εκδοθεί από τα υπουργεία Οικονομικών κι Εργασίας θα καθοριστούν τα κριτήρια εισοδήματος, περιουσίας, διαμονής ή άλλα ζητήματα, καθώς και ο ακριβής τρόπος υπολογισμού των ποσών για κάθε κατηγορία δικαιούχων προσώπων, οι φορέων.

Με το άρθρο 8 του νομοσχεδίου εξάλλου προβλέπεται ότι στη σύνταξη του μηνός Δεκεμβρίου 2017 θα υπάρξει επιστροφή από κρατήσεις για υγειονομική περίθαλψη, στους συνταξιούχους. Πρόκειται για τη μηνιαία εισφορά που δόθηκε από τους συνταξιούχους το διάστημα 1.1.2012  έως 30.6.2016 κι υπολογίστηκαν κρατήσεις επί του ακαθάριστου ποσού της μηνιαίας κύριας σύνταξης ή προσυνταξιοδοτικής παροχής χωρίς την αφαίρεση των ποσών, που αντιστοιχούν στις περικοπές των συντάξεων και επιστρέφεται άτοκα στους δικαιούχους.

Το νομοσχέδιο αυτό υπερψηφίζεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος με στόχο να πάρουν εγκαίρως οι δικαιούχοι το κοινωνικό μέρισμα και την επιστροφή των κρατήσεων για την υγειονομική περίθαλψη οι συνταξιούχοι. 

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε

Mε νομοθετική διάταξη η οποία αναμένεται να κατατεθεί εντός της εβδομάδας στη Βουλή θα δρομολογηθεί η καταβολή του κοινωνικού μερίσματος σε 3,4 εκατ. πολίτες εντός του Δεκεμβρίου.

Το συνολικό ποσό, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός, ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 720 εκατ. ευρώ θα διανεμηθούν με τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης που θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη.

Η διανομή θα γίνει με κριτήρια εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακής κατάστασης.

Ειδικότερα, τα εισοδηματικά κριτήρια αφορούν μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ύψος εισοδήματος μέχρι 9.000 ευρώ και πολυπρόσωπα με ανώτατο όριο τα 18.000 ευρώ.

Τα εισοδηματικά όρια προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 25% για κάθε παιδί.

Παράλληλα, δικαιούχοι θα είναι και όσων τα νοικοκυριά διαθέτουν ακίνητη περιουσία με ανώτατο όριο σε κάθε περίπτωση τα 180.000 ευρώ.

Για οικογένειες με δύο παιδιά, για εισόδημα 6.000 ετησίως θα δοθεί ενίσχυση 900 ευρώ, για εισόδημα 12.000, ενίσχυση 700 ευρώ και για εισόδημα 18.000 ενίσχυση ύψους 500 ευρώ.

Για ένα νοικοκυριό που αποτελείται από ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά, για εισόδημα 4500 ευρώ θα δοθεί ενίσχυση 675 ευρώ, για εισόδημα 9000 ευρώ, ενίσχυση 525 ευρώ και για εισόδημα 13.500, ενίσχυση 375 ευρώ.

Ενώ και για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά, για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα 3000 ευρώ, δίδεται ενίσχυση 450 ευρώ για εισόδημα 6000 ευρώ, ενίσχυση 350 ευρώ και για εισόδημα 9000, ενίσχυση 250 ευρώ.

Από τα συνολικά 1,4 δισ. ευρώ, τα 315 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν με τις συντάξεις Δεκεμβρίου σε συνταξιούχους στους οποίους έγινε λανθασμένα παρακράτηση εισφορών υγείας από 1ης Ιουνίου 2012 έως τις 30 Ιουνίου 2016.

Τέλος, ποσό 360 εκατ. ευρώ θα δοθούν στη ΔΕΗ ώστε να καλυφθεί το κόστος των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και να μην υπάρξουν τελικά αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος εντός του 2018.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

-Διαφήμιση-
Αγροτική Καινοτομία - Γεωργικές Συμβουλές