Πυρ ομαδόν από κατοίκους και φορείς κατά της επένδυσης των φωτοβολταϊκών της Ηλείας

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και τις διαμαρτυρίες τους ενάντια στην εγκατάσταση από την Ένωση Αγρινίου 221 φωτοβολταϊκών σταθμών, ισχύος 218 MW, γύρω από τη λίμνη του φράγματος Πηνειού, χωρίς καν να έχει κατατεθεί περιβαλλοντική μελέτη για τις επιπτώσεις που θα έχει στη ζωή τους, είναι κάτοικοι και φορείς της περιοχής.

Το γεγονός, μάλιστα, ότι συνεχίζεται το έργο χωρίς την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου και της πλειονότητας των προέδρων των χωριών που βρίσκονται γύρω από τη λίμνη έχει προκαλέσει οργή και αγανάκτηση.

Ήδη, διοργανώνεται για τις αρχές Μαρτίου μεγάλη συγκέντρωση κατοίκων, ενώ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αναμένεται να κατατεθεί στην Εισαγγελία Αμαλιάδας αναφορά-καταγγελία κατά του προέδρου και του διοικητικού συμβουλίου του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού και κατά παντός τρίτου υπευθύνου, την οποία υπογράφουν 23 δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Ήλιδας, καθώς και πρόεδροι παραλίμνιων χωριών.

 

Καταγγελία-κόλαφος

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στην αναφορά επισημαίνεται ότι ο ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού, σε συνεργασία με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου, προχώρησε τεχνηέντως σε κατάτμηση της έκτασης και σύναψη των 221 ξεχωριστών μισθωτηρίων συμβολαίων παρανόμως, χωρίς να έχει τέτοια εξουσία διάθεσης.

Σημειώνεται, δε, στην αναφορά πως τα 221 μισθωτήρια είναι παράνομα, καθώς δεν συνοδεύονται από ξεχωριστές πράξεις του ΔΣ και δεν έχουν κοινοποιηθεί εγγράφως στην εποπτεύουσα αρχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας-Τεχνική Υπηρεσία Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας για τον έλεγχο της νομιμότητάς τους.

Επιπλέον, στην καταγγελία, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τονίζεται πως η παραχώρηση της χρήσης, έναντι τιμήματος, γίνεται κατόπιν δημοπρασίας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 10 και μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως δηλώνει στην «ΥΧ» ο πρώην δήμαρχος Ήλιδας και επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοβουλίας Ήλιδα-Νέα Γενιά Ιδεών, Δημήτρης Κράλλης, εάν η μελλοντική επένδυση ήταν καθ’ όλα νόμιμη και ορθή, θα μισθωνόταν με μια σύμβαση μίσθωσης ολόκληρη η έκταση και δεν θα γινόταν τέτοια μεγάλη κατάτμηση.

«Συνεπώς, με τον τρόπο αυτόν, εάν προχωρήσει η μισθώτρια εταιρεία, θα έχει τη δυνατότητα χωρίς κανέναν έλεγχο να κάνει στην κυριολεξία ό,τι θέλει σε ακίνητα του Δημοσίου και να επηρεάσει όλη τη φυσική μορφολογία της περιοχής, αλλά και τον τυχόν αρχαιολογικό πλούτο», τονίζει ο κ. Κράλλης.

Εξάλλου, όπως ο ίδιος προσθέτει, ο ΓΟΕΒ Αλφειού-Πηνειού δεν έχει καμία αρμοδιότητα, καθώς βάσει της κείμενης νομοθεσίας ο ιδιοκτήτης της έκτασης των 2.700 στρεμμάτων είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, γεγονός το οποίο αποδεικνύεται από την απάντησή του στο αίτημα του Δήμου Ήλιδας για δωρεάν παραχώρηση κατά χρήση της έκτασης στη λίμνη Πηνειού για κοινωφελείς σκοπούς, σύμφωνα με την οποία ζητά να προσκομισθεί οικονομοτεχνική μελέτη.

Επένδυση εκτός πλαισίων δικαίου

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί γύρω από το θέμα ήταν και η τοποθέτηση στο πρόσφατο περιφερειακό συμβούλιο του πρώην περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολου Κατσιφάρα, και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, ο οποίος αναρωτήθηκε για τους λόγους που, έτσι ξαφνικά, άλλαξε η αναπτυξιακή στρατηγική της περιφέρειας και όλα όσα προβλέπονταν για τη στρατηγική χωροταξική ανάπτυξη της λίμνης Πηνειού.

Όπως τόνισε ο κ. Κατσιφάρας, και για τη λίμνη Τριχωνίδας στην Αιτωλοακαρνανία, και για το φράγμα Πείρου Παραπείρου στην Αχαΐα, έτσι και για την Ηλεία είχε προβλεφθεί η χωροταξική ανάπτυξη της λίμνης Πηνειού. «Υπήρχε μια ενότητα, ένα πρόγραμμα. Πώς αξιοποιούμε τους νέους αναπτυξιακούς πόλους; Στο πλαίσιο της αρχής Δικαίου. Στην Αιτωλοακαρνανία, βάλαμε στόχο την Τριχωνίδα και ξεκινήσαμε τη μελέτη ανάπτυξης ιδεών για την ανάπλαση, στο φράγμα Πείρου Παραπείρου και στο φράγμα της Πηνείας, έτσι ώστε να έχουμε σοβαρή στρατηγική», τόνισε ο πρώην περιφερειάρχης και πρόσθεσε:

«Τώρα, ναι, θα γίνουν φωτοβολταϊκά, αλλά είναι εκτός της αναπτυξιακής στρατηγικής για τη συγκεκριμένη περιοχή. Άλλαξε κάτι; Μπορούν να συνυπάρχουν; Εσείς ο ίδιος δηλώσατε (σ.σ. αναφερόταν στον περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη) πως αν δεν συμφωνούν οι κάτοικοι, δεν θα γίνει. Άλλαξε ο στρατηγικός αναπτυξιακός προσανατολισμός για τη λίμνη και τις παραλίμνιες περιοχές; Θέλουμε οικοτουριστικό πόλο ανάπτυξης; Αν το θέλουμε, πρέπει να το στηρίξουμε».

Στο ίδιο περιφερειακό συμβούλιο, ο επικεφαλής της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας, Κώστας Παπακωνσταντίνου, τόνισε αναφερόμενος στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες πως το ελληνικό κράτος ενδιαφέρεται πώς να τις κάνει πιο ελκυστικές στους επενδυτές, δίνοντας δημόσια γη και απαλλάσσοντας από περιβαλλοντικούς όρους.

«Αν ήταν τόσο εύκολη η πράσινη ανάπτυξη, θα την είχαν σκεφτεί μόνοι τους οι επενδυτές», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας πως γίνονται ωμές παρεμβάσεις στο οικοσύστημα και ενώ χρειάζονται περιβαλλοντικές μελέτες, τελικά γίνονται έτσι, χωρίς καμία διασφάλιση για το περιβάλλον.

«Μα, δεν είναι αυτό βιωσιμότητα. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δυσφημεί την πράσινη ενέργεια και δείχνει πως έχει μαγικές λύσεις, ενώ στην ουσία οι επενδύσεις στις ΑΠΕ έρχονται ως μια καταστροφική επένδυση», υποστήριξε ο επικεφαλής της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022