Η παρατεταμένη ανομβρία σε Αλφειό και φράγμα Πηνειού απειλεί τις καλλιέργειες

02/07/2024
1' διάβασμα
i-paratetameni-anomvria-se-alfeio-kai-fragma-pineiou-apeilei-tis-kalliergeies-325010

Σε ιδιαίτερα χαμηλή στάθμη, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, βρίσκεται ο ποταμός Αλφειός, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ο ποταμός δεν συγκέντρωσε ποσότητες νερού από βροχοπτώσεις, αλλά ούτε και τα γύρω βουνά, που καταλήγουν στη λεκάνη απορροής του, αφού δεν σημειώθηκαν χιονοπτώσεις ικανές για να τροφοδοτήσουν και να ανεβάσουν τη στάθμη του.

Οι παραγωγοί των Μακρισίων και των Καλυβακίων του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων εκφράζουν την εύλογη ανησυχία τους για το μέλλον των καλλιεργειών τους, καθώς βρισκόμαστε στις αρχές του καλοκαιριού. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι παραγωγοί που έχουν τοποθετήσει σωλήνες προκειμένου να μπορέσουν να βγάλουν νερό για να ποτίσουν, ωστόσο το γεγονός ότι δεν υπάρχουν βροχοπτώσεις δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Παναγιώτη Γριβάκη, το μεγαλύτερο πρόβλημα καταγράφεται στην περιοχή από τον κάμπο Μακρισίων μέχρι τον κάμπο Καλυβακίων, όπου το βάθος του ποταμού είναι μικρότερο, καθώς στις άλλες περιοχές υπάρχει περισσότερο νερό. Παρόμοιο πρόβλημα είχε παρατηρηθεί και πέρυσι, αλλά προς το τέλος του καλοκαιριού και όχι όπως συμβαίνει φέτος.

Φράγμα Πηνειού

Την ίδια ώρα, σε επιφυλακή συνεχίζει να βρίσκεται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, λόγω των λιγοστών αποθεμάτων νερού στο φράγμα Πηνειού. Ήδη, έχει θέσει σε εφαρμογή πρόγραμμα άρδευσης αντλιοστασίων και ανοιχτών αγωγών άρδευσης (καναλέτα) στα αρδευτικά δίκτυα Ζώνης Πηνειού Ηλείας μέχρι και την 4η Ιουλίου, ενώ θα υπάρξει επικαιροποίηση, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, για τα αποθέματα νερού, καθώς και την τήρησή του από τους εμπλεκόμενους.