Πυρηνόκαρπα: Από 1,10 έως 1,30 ευρώ/κιλό η μέση τιμή παραγωγού στα επιτραπέζια ροδάκινα

Υψηλή ζήτηση παρουσιάζουν τα πρώιμα επιτραπέζια ροδάκινα και τα νεκταρίνια που παράγονται στους φρουτοπαραγωγικούς νομούς της Βόρειας Ελλάδας λόγω της μειωμένης παραγωγής που, ανάλογα με την περιοχή, κυμαίνεται κατά μέσο όρο από 40% έως 50%.
Οι περισσότεροι παραγωγοί βιώνουν μια δύσκολη χρονιά, καθώς οι παγετοί, οι χαλαζοπτώσεις και οι άστατες καιρικές συνθήκες της άνοιξης περιόρισαν σημαντικά τον όγκο της παραγωγής. Όπως αναφέρουν αγρότες και εκπρόσωποι συνεταιρισμών, οι απώλειες στο εισόδημα των παραγωγών δεν μπορούν να καλυφθούν, ενώ το πρόβλημα της παραμόρφωσης των ροδάκινων και των νεκταρινιών εντείνεται σε Πέλλα και Ημαθία χωρίς ωστόσο να έχει ανακοινωθεί ακόμη πώς θα ενισχυθούν φέτος οι πληγέντες.
«Η παραγωγή στις πρώιμες ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών είναι μειωμένη στην περιοχή μας σε ποσοστό 50%. Οι τιμές πιάνουν 1,30 ευρώ το κιλό και σε κάποιες ποικιλίες και παραπάνω, ωστόσο τα φρούτα είναι λίγα λόγω του παγετού και των βροχοπτώσεων. Στα κεράσια, η μείωση στην παραγωγή φτάνει στο 30%», είπε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας, Αντώνης Πασχούλας.
Την περίοδο αυτή στην Ημαθία και την Πέλλα ολοκληρώνεται η συγκομιδή των πρώιμων ποικιλιών επιτραπέζιων ροδάκινων και σε λίγες μέρες όσοι αγρότες έχουν σοδειά θα ξεκινήσουν τη συλλογή των μεσοπρώιμων ποικιλιών. Ενδεικτικά, οι τιμές παραγωγού για τα επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια κυμαίνονται αυτή την περίοδο από 1,10 έως 1,30 ευρώ το κιλό, ενώ τα άριστης ποιότητας έπιασαν σε ορισμένες περιοχές 1,70 με 1,80 ευρώ το κιλό.
«Όσοι παραγωγοί έχουν φρούτα, για τα ροδάκινα που παραδίδουν πιάνουν τιμές περίπου από 1,10 έως 1,30 ευρώ το κιλό. Ωστόσο, κανονική παραγωγή φέτος δεν υπάρχει. Τα προβλήματα είναι πολλά και οι αγρότες έχουν γονατίσει. Οι φετινές σημαντικές ζημιές από τους παγετούς και οι περσινές καταστροφές από τις βροχοπτώσεις του Αυγούστου για τις οποίες δεν έχουμε αποζημιωθεί, αλλά και η ανησυχητική επέκταση του φαινομένου της παραμόρφωσης οδηγούν πολλούς δενδροκαλλιεργητές σε αδιέξοδο», τόνισε ο Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας.
Στη Δυτική Μακεδονία –όπου η συγκομιδή των πρώτων ποσοτήτων ροδάκινων έχει ξεκινήσει τις τελευταίες δέκα ημέρες– η μείωση που καταγράφεται στην παραγωγή κυμαίνεται από 40% έως 50%. «Οι ανοιξιάτικοι παγετοί έπληξαν τη φετινή παραγωγή στην περιοχή μας σε ποσοστό 40% με 50%. Εδώ και μία εβδομάδα, ξεκίνησε δειλά-δειλά η συγκομιδή στην περιοχή μας. Οι τιμές είναι ανοδικές λόγω της ζήτησης», είπε ο Δημήτρης Τσιάμης, γεωπόνος του ΑΣ Βελβεντού.
Έντονη ανησυχία για το φαινόμενο παραμόρφωσης
Στο μεταξύ, εντείνεται μέρα με τη μέρα η ανησυχία των αγροτών, των συνεταιριστών και των μεταποιητών για το φαινόμενο της παραμόρφωσης των ροδάκινων και των νεκταρινιών, καθώς πλήττει ακόμη περισσότερο τις δενδροκαλλιέργειες στη Βόρεια Ελλάδα, γεγονός που, σύμφωνα με τους ιθύνοντες, οφείλεται σε άκαρι. Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε πρόσφατα η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), με την Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, επισημαίνεται ότι το φαινόμενο εξελίσσεται συνεχώς σε νέες περιοχές, νέες ποικιλίες, αλλά και άλλα φρούτα. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, η ΕΚΕ και η Κοινοπραξία έδωσαν οδηγίες στους καλλιεργητές να επικοινωνήσουν με τους γεωπόνους τους και «να προβούν σε τακτικούς ψεκασμούς με θειάσβεστο ή θείο βρέξιμο ή να εξαπολύσουν ωφέλιμα αρπακτικά»