Πυρηνόκαρπα: Απορρόφηση μιας κανονικής παραγωγής σε τιμές που καλύπτουν το αυξημένο κόστος αναζητούν οι αγρότες

✱ Η καρπόπτωση χτύπησε νέες ποικιλίες
✱ «Έως 35 λεπτά τα ποιοτικά συμπύρηνα ροδάκινα», λέει ο πρόεδρος της ΕΚΕ

Σε φυσιολογικά επίπεδα επανέρχεται η παραγωγή των ροδάκινων μετά την περσινή χρονιά, που χαρακτηρίστηκε από εκτεταμένες απώλειες λόγω παγετών που οδήγησαν σε σημαντικά μειωμένες ποσότητες. Το μεγάλο στοίχημα, σύμφωνα με τις εξαγωγικές επιχειρήσεις ροδάκινου, είναι αφενός να ανταποκριθεί η αγορά και να υπάρξει σταθερή ζήτηση, ώστε να απορροφηθούν οι αυξημένες ποσότητες που θα είναι φέτος διαθέσιμες, αφετέρου οι τιμές να διαμορφωθούν σε επικερδή επίπεδα για τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις.

των Αντώνη Ανδρονικάκη, Γιώργου Ρούστα, Αφροδίτης Χρυσοχόου

Τις εκτιμήσεις τους για την εξέλιξη της παραγωγής, αλλά και τα δεδομένα για το εξαγωγικό εμπόριο σε επιτραπέζιο και συμπύρηνο ροδάκινο έδωσαν στην «ΥΧ» γνώστες της αγοράς των πυρηνόκαρπων και εκπρόσωποι των παραγωγικών κέντρων της χώρας.

Ανάκαμψη στα προ του 2021 επίπεδα

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εκπροσώπων αγροτικών συνεταιρισμών, στη διάρκεια της Έκθεσης Freskon, έγιναν αναφορές σε ζημιές λόγω καρπόπτωσης, χωρίς ωστόσο να μπορεί αυτήν τη στιγμή να διαπιστωθεί σε ποιον βαθμό θα επηρεαστεί η παραγωγή. Πάντως, σύμφωνα με την εικόνα που παρουσιάζουν οι ροδακινιές, φαίνεται ότι τα προβλήματα δεν είναι εκτεταμένα ακόμα και στην Πέλλα, περιοχή όπου πλήττεται περισσότερο από την καρπόπτωση.

Η «ΥΧ» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο οποίος πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας περιοδεία σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και στη Θεσσαλία.

Ερωτώμενος για το θέμα, ανέφερε ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό και εντοπίζεται περισσότερο στην Πέλλα και σε μικρότερο βαθμό στην Ημαθία. Ωστόσο, το φαινόμενο είναι ανομοιογενές και οι επιπτώσεις του είναι κυμαινόμενες. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι ζημιές από την καρπόπτωση δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ούτε από τα ΚΟΕ.

Ωστόσο, επιτροπή, αποτελούμενη από στελέχη του Οργανισμού και του ιδρύματος φυλλοβόλων δένδρων της Νάουσας θα συντάξει πόρισμα για το φαινόμενο, το οποίο θα μεταβιβαστεί στα κυβερνητικά κλιμάκια, ώστε στη συνέχεια να αποφανθούν εάν και με ποιον τρόπο θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα.

Την εκτίμηση ότι αναμένεται μια παραγωγική σεζόν σε φυσιολογικά επίπεδα όγκων έκανε στην «ΥΧ» ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής και Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών Incofruit-Hellas, Γιώργος Πολυχρονάκης. Ο ίδιος εξέφρασε την άποψή του σχετικά με το ποιο θα είναι το φετινό στοίχημα για τις εξαγωγές ροδάκινου και των άλλων πυρηνόκαρπων:

«Αναμένουμε μια καλή παραγωγή, στα επίπεδα του 2020 (σ.σ. στα νωπά ροδάκινα οι εξαγωγές είχαν ξεπεράσει τους 91.000 τόνους, ενώ το 2021 ήταν κάτω από 40.000). Δεδομένου ότι η πρώτη παραγωγός στα ροδάκινα Ισπανία θα έχει σημαντική μείωση παραγωγής, της τάξης του 40%-50%.

Η Ελλάδα, αλλά βεβαίως και η Ιταλία, που έχει επίσης μια φυσιολογική παραγωγή, θα έχουν ευκαιρίες και χώρο για διεύρυνση των εξαγωγών προς χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ακόμη και με ποσότητες που θα κατευθύνονταν στη Ρωσία και στην Ουκρανία. Το μεγάλο στοίχημα θα είναι εάν οι τιμές που θα διαμορφωθούν στην ευρωπαϊκή και στην εγχώρια αγορά θα αντισταθμίσουν την αύξηση του κόστους παραγωγής».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι παραγωγοί προέχει να δώσουν έμφαση στις καλλιεργητικές φροντίδες, ξεκινώντας από το αραίωμα, για να διασφαλιστεί η ποιότητα του προϊόντος. Ροδακινοπαραγωγοί με τους οποίους συνομίλησε η «ΥΧ» δήλωσαν ότι το κόστος της λίπανσης έχει αυξηθεί 100%, καθώς η νιτροθειική αμμωνία κοστίζει 50 ευρώ από 25 που κόστιζε πέρσι το σακί, ενώ ως γνωστόν το κόστος σε πετρέλαιο και ενέργεια έχει εκτιναχθεί, όπως και τα εργατικά, που έχουν δει αύξηση από 15% έως 25%.

Ροδακινα
Οι εκτιμήσεις στις κύριες παραγωγικές ζώνες

Δυτική Μακεδονία: Τις εκτιμήσεις του για φέτος έδωσε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, Νίκος Κουτλιάμπας: «Αυτό που φαίνεται είναι ότι πάμε σε κανονική χρονιά, με ελαφρώς μειούμενη παραγωγή. Οι εκτιμήσεις για τη σεζόν του 2022 για τη Δυτική Μακεδονία σε επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια είναι περίπου 24.000 τόνοι, με το μεγαλύτερο κομμάτι από αυτά να είναι στον Νομό Κοζάνης και ειδικά στην περιοχή Βελβεντού. Στα συμπύρηνα ροδάκινα οι εκτιμήσεις είναι για 28.000 τόνους, με τον όγκο της παραγωγής να συγκεντρώνεται στην περιοχή της Φλώρινας».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στην περιφέρεια, αλλά και σε άλλες περιοχές καταγράφεται το φαινόμενο της καρπόπτωσης σε κάποιες νέες ποικιλίες επιτραπέζιων και συμπύρηνων νεκταρινιών και ροδάκινων. «Ωστόσο, δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί εάν αυτό θα σημάνει και μείωση της παραγωγής και σε τι ποσοστά. Αυτό θα φανεί στα τέλη Μαΐου κι αφού ολοκληρωθούν οι καλλιεργητικές διαδικασίες αραιώματος των δέντρων», σημείωσε.

Θεσσαλία: Τις δικές του εκτιμήσεις για την περιοχή της Λάρισας και την επαρχία Τυρνάβου έδωσε ο γενικός διευθυντής του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, Χρήστος Γεωργίου. Όπως είπε, μετά από τρία συνεχόμενα χρόνια που καταγράφονται ζημιές από χαλαζόπτωση και παγετούς, φέτος η αναμενόμενη παραγωγή με βάση το ΟΣΔΕ είναι 5.000-6.000 τόνοι, σε μια περιοχή με έκταση καλλιέργειας 6.000 στρεμμάτων με επιτραπέζια ροδάκινα, κι αυτό γιατί υπάρχουν κυρίως πρώιμες ποικιλίες.

Το ίδιο ισχύει και για τα νεκταρίνια, με τις εκτιμήσεις να μη θέλουν να ξεπερνούν κι αυτά τους 5.000 έως 6.000 τόνους, γιατί αφορούν πολλά νεόφυτα. «Όλα αυτά τα στοιχεία είναι χωρίς να λάβουμε υπόψη τις καρποπτώσεις και τι θα προκύψει στο επόμενο διάστημα», κατέληξε ο ίδιος.

Κεντρική Μακεδονία: Χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες καταγραφής και εκτιμήσεων, αυτό που διαφαίνεται μέχρι στιγμής στην περιοχή είναι ότι υπάρχει έντονο πρόβλημα καρπόπτωσης, ιδιαίτερα στην Πέλλα, αλλά και στην Ημαθία.

Όπως είπε ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Οργανώσεων Παραγωγών του Νομού Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, στην Ημαθία βρέθηκαν από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας εκτιμητές του ΕΛΓΑ, προκειμένου να ενημερωθούν για το πρόβλημα που έχει προκύψει.

Ερωτηθείς για το ίδιο θέμα από την «ΥΧ», ο αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής, τόνισε ότι στην περιοχή της Πέλλας έχουν σημειωθεί ζημιές, ιδιαίτερα στις πρωιμανθείς ποικιλίες, από τους παγετούς, αλλά και λόγω των μεγάλων αυξομειώσεων της θερμοκρασίας στη διάρκεια της ημέρας, σε εύρος 23-24 βαθμών. «Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε όλες σχεδόν τις ποικιλίες σε ροδάκινα, δαμάσκηνα, βερίκοκα, νεκταρίνια και φυσικά στα κεράσια, γιατί αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα καθημερινά στις παραγωγές», επισήμανε ο κ. Τζαμτζής.

Το περασμένο Σάββατο, μετά από πρόσκληση του αντιπεριφερειάρχη, επισκέφθηκε την περιοχή ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ώστε να συζητηθεί το ζήτημα που έχει προκύψει και κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί.

Βερίκοκα
Έως 3.500 τόνους βιομηχανικά στο Μακρυχώρι Τεμπών

Με χαμόγελα για τους παραγωγούς βιομηχανικών ποικιλιών βερίκοκου στον Δήμο Τεμπών και με προβληματισμό για τους συναδέλφους τους των επιτραπέζιων στον Δήμο Τυρνάβου ξεκίνησε η συγκομιδή των πρώιμων ποικιλιών βερίκοκου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Μακρυχωρίου Δήμου Τεμπών, Νίκο Μητσογιάννη, «η συγκομιδή ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα με τις πρώιμες ποικιλίες και θα κορυφωθεί το διάστημα 10 με 20 Ιουνίου».

Η Ομάδα Παραγωγών Μακρυχωρίου αριθμεί 87 μέλη, οι οποίοι καλλιεργούν περίπου 700 στρέμματα με βερίκοκα, 700 στρέμματα με ροδάκινα και 500 στρέμματα με αμύγδαλα. Φέτος, η προσδοκία για τα βερίκοκα είναι να συγκομιστούν 2.500-3.500 τόνοι, εν αντιθέσει με πέρυσι, όταν λόγω καιρικών συνθηκών η παραγωγή ανήλθε μόλις στους 1.000 τόνους.

Η παραγωγή θα προωθηθεί σε κονσερβοποιίες-βιομηχανίες της περιοχής, με τις οποίες η Ομάδα Παραγωγών έχει πολυετή σχέση εμπιστοσύνης. Οι προσδοκίες για τις τιμές είναι να ξεπεράσουν -όπως και πέρυσι- τα 50 λεπτά το κιλό. Το θετικό, σύμφωνα με τον κ. Μητσογιάννη, είναι ότι η καλλιέργεια εξελίσσεται ομαλά, δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα και η ποιότητα προμηνύεται άριστη.

Έως και 100% η ζημιά στα επιτραπέζια

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των Ομάδων Παραγωγών σε Δελέρια, Πλατανούλια και Αργυροπούλι Τυρνάβου εστιάζουν στη μεγάλη απώλεια παραγωγής που αναμένεται φέτος, λόγω του παγετού του Φεβρουαρίου και η οποία κυμαίνεται από 50% έως και 100% σε ορισμένες περιοχές.

Προ ημερών, ξεκίνησαν οι ελεγκτές του ΕΛΓΑ τις πρώτες εκτιμήσεις στις πληγείσες περιοχές. Η συγκομιδή θα κορυφωθεί στις αρχές Ιουνίου και οι αποδόσεις υπολογίζονται στα 300 κιλά/στρ., όταν πέρυσι ξεπερνούσαν τον 1,5 τόνο. Η τιμή που ακούγεται στην αγορά για τη φετινή μειωμένη σοδειά κυμαίνεται στα 2,5 ευρώ το κιλό για τις πρώιμες ποικιλίες.

Σε πολλες περιοχές καταγράφεται το φαινόμενο της καρπόπτωσης σε κάποιες νέες ποικιλίες επιτραπέζιων και συμπύρηνων νεκταρινιών και ροδάκινων, χωρίς να έχει ακόμη ξεκαθαριστεί εάν αυτό θα σημάνει και μείωση της παραγωγής
και σε τι ποσοστά

Χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες καταγραφής και εκτιμήσεων, αυτό που διαφαίνεται μέχρι στιγμής στην Κεντρική Μακεδονία είναι ότι υπάρχει έντονο πρόβλημα καρπόπτωσης, ιδιαίτερα στην Πέλλα, αλλά και στην Ημαθία

Συμπύρηνο
Τρία «καυτά» ζητήματα για την εξέλιξη της χρονιάς, σύμφωνα με την ΕΚΕ

Σε δηλώσεις του στην «ΥΧ», ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ροδάκινου (ΕΚΕ), Κώστας Αποστόλου, σημείωσε ότι λόγω του πολέμου, οι εξαγωγές σε Ουκρανία, Ρωσία και Λευκορωσία πλήττονται κατά 4.000-5.000 τόνους συμπύρηνου, ενώ στους 10.000 τόνους υπολογίζονται οι απώλειες εξαγωγών σε συμπυκνωμένο χυμό.

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε τρία κρίσιμα ζητήματα για τη φετινή χρονιά:

«Το πρώτο είναι η αύξηση του κόστους παραγωγής, που την υπολογίζουμε μόνο στα υλικά συσκευασίας και αποθήκευσης του προϊόντος (λευκοσίδηρος κονσέρβας +60%, βάζα και βαρέλια +80%). Μιλάμε για συντριπτικές αυξήσεις που δεν αντιμετωπίζονται εύκολα και μας έχουν οδηγήσει από πέρσι σε αντίστοιχες αυξήσεις στην κομπόστα που εξάγεται. Το δεύτερο, που στην πορεία πιθανώς να αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα, είναι ότι με την παραγωγή που ανακάμπτει φέτος φαίνεται ότι τα εργοστάσια θα λειτουργήσουν με τριπλή βάρδια, κάτι που δημιουργεί ζήτημα αν θα βρεθεί επαρκές εργατικό προσωπικό, Έλληνες και αλλοδαποί.

Από την άλλη, ανησυχούμε αν οι αγρότες θα βρουν τους εργάτες που χρειάζονται για τις καλλιεργητικές φροντίδες και τη σωστή συγκομιδή. Φαίνεται ότι θα υπάρξουν μεγάλες δυσκολίες παρά τις πρόσφατες ρυθμίσεις να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Ένα τρίτο ζήτημα είναι το πώς θα ανταποκριθούν οι καταναλωτές των ευρωπαϊκών χωρών. Πέρσι παρά τις αυξημένες τιμές οι ποσότητες προς εξαγωγή αποροφήθηκαν ωστόσο μιλάμε για μια χρονιά με πολύ μειωμένους όγκους. Φέτος ευελπιστούμε να γίνει το ίδιο ωστόσο υπάρχουν οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο. Μέχρι στιγμής χώρες του λεγόμενου πρώην Ανατολικού μπλοκ έχουν πάρει πολύ μικρές ποσότητες και αποτελεί ερώτημα πώς θα εξελιχθούν οι παραγγελίες σε αυτές τις αγορές».

Ως προς το θέμα της τιμής, ο ίδιος δήλωσε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι, ωστόσο, υπογράμμισε ότι για να πάρουν την ανώτατη τιμή οι παραγωγοί (35 λεπτά) θα πρέπει να παραδώσουν προϊόν που να πληροί τις ποιοτικές προδιαγραφές που έχουν τεθεί.

Σχολιάζοντας το θέμα της τιμής παραγωγού, ο Τάσος Χαλκίδης από τη Βέροια σημείωσε:

«Η ΕΚΕ έχει ανακοινώσει την ίδια τιμή με αυτή που δόθηκε πέρσι, τα 35 λεπτά δηλαδή. Όμως, από τότε που γνωστοποιήθηκε η τιμή, το κόστος παραγωγής λόγω του πολέμου έχει αυξηθεί σημαντικά».